Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2021 07:00 | Správy | Domáce správy

Veľké ryby v hľadáčiku NAKA: Prečo obvinili Brhela aj Imreczeho!

Ďalšie veľké ryby skončili v putách! V piatok skoro ráno zazvonili policajti z NAKA u exšéfa Finančnej správy Františka Imreczeho (48) a u ďalších, ktorých následne zadržali a obvinili. Ide o akciu s názvom Mýtnik, ktorá súvisí s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní.

K razii došlo krátko nato, čo si pustil jazyk na špacírku Imreczeho viceprezident Daniel Čech, ktorý sedí vo väzbe už takmer dva mesiace.

S Imreczem sa spájajú viaceré kauzy, ako napríklad tajné nakupovanie IT systémov bez oficiálnych tendrov či podhodnotené preclievanie textilu z Ázie. V čase Imreczeho šéfovania Finančnej správe bolo podozrivo zastavené vyšetrovanie vratky DPH pre firmu Ladislava Bašternáka. Bývalá pracovníčka daňového úradu v tom čase tvrdila, že prípad nebol prešetrený aj pre tlak z jeho strany.

Otvoriť galériu

On obvinenia odmietal a vysvetľoval, že všetko bolo v súlade so zákonom. Imre­czeho zadržali v piatok a odviedli ho na Prezídium Policajného zboru. „Národná kriminálna agentúra zadržala počas akcie s krycím názvom Mýtnik bývalého funkcionára Finančnej správy a ďalších osem osôb v súvislosti s korupciou a machináciami pri verejnom obstarávaní,“ povedal hovorca polície Michal Slivka.

 

Nabonzoval ho bývalý podriadený?

Od decembra minulého roka sedí vo väzbe Imreczeho bývalý podriadený Daniel Čech, ktorý začal s políciou spolupracovať. Práve s jeho výpoveďou môže súvisieť akcia Mýtnik, pri ktorej bol okrem Imreczeho obvinený aj oligarcha Jozef Brhel. Ide o bývalého poslanca strany HZDS a neskôr blízkeho človeka Smeru. Brhela sa zadržať nepodarilo, pretože by sa mal podľa Denníka N nachádzať na ostrove v Atlantickom oceáne.

Hovorca Brhela uviedol, že všetky obvinenia, ktoré sú postavené len na výpovediach kajúcnikov, odmieta. „Navyše v IT sektore, ktorého sa podľa medializovaných informácií obvinenia majú týkať, už nepôsobí viac ako desať rokov,“ dodal hovorca s tým, že sa vráti na Slovensko, keď bude vyzvaný. Zadržať chceli aj podnikateľa Michala Suchobu, no zdržiava sa v Spojených arabských emirátoch.

Brhel sa spomína už dlhšie v súvislosti so Smerom. Jeho meno padlo aj v údajnom spise SIS Gorila. „Haščák vymenúva 5 akcionárov Smeru: Juraj Široký, Vladimír Poór, Martin Glváč (Fedor Flašík), Jozef Brhel a Ivan Kiňo. Okrem Glváča a Brhela (Haščák ho ako jediného osobne nepozná) sú to všetko neschopní ľudia,“ píše sa v ňom o stretnutí Haščáka s Malchárkom. Fico po zadržaní Imreczeho reagoval len otázkou, že čo on s tým má a označil to za politickú objednávku.

O chode Finančnej správy mohol byť dobre informovaný aj Imreczeho další podriadený - Ľudovít Makó. Ide o kajúcnika z akcie Božie mlyny, ktorý prehovoril o viacerých nečestných praktikách, pričom svoje svedectvá vymenil za slobodu, ktorú si užíva už niekoľko mesiacov. Či vo svojich výpovediach spomenul aj Imreczeho, zatiaľ nie je jasné. Akcia Mýtnik pokračovala v piatok aj v luxusnom hoteli v Bratislave, ktorý je spájaný s oligarchom Jurajom Širokým, no kancelárie tam má aj Brhel.

Koho zadržali

  • František Imrecze (bývalý šéf Finančnej správy)
  • Peter Brhel (brat mecenáša Smeru Jozefa Brhela)
  • Milan Grega (bývalý šéf IT Finančnej správy)
  • Jana Rovčaninová (konateľka spoločnosti Allexis, ktorú vlastní Michal Suchoba)
  • Pavol Boško
  • celkovo deväť ľudí
  • Jozef Brhel a Michal Suchoba sú obvinení, no zadržať sa ich nepodarilo, pretože sú v zahraničí

 

František Imrecze (48)

  • Bývalý riaditeľ Finančnej správy
  • Bol nominantom strany Smer-SD a priamym podriadeným exministra financií Petra Kažimíra, ktorý v súčasnosti šéfuje Národnej banke Slovenska.
  • Za jeho vedenia správa zastavila vyšetrovanie vratky DPH pre firmu odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka a nakupovala drahé IT systémy. Niektoré boli zaobstarané tajne, bez oficiálnych tendrov.
  • Rezignoval po kauze colných podvodov, ktoré sa týkali podhodnoteného preclievania textilu z Ázie. Na problém upozornil aj Európsky úrad pre boj proti podvodom.
  • V piatok ho zadržali pre podozrenia z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní.
  • Od decembra sedí vo väzbe aj jeho viceprezident Daniel Čech, ktorého zadržali pri akcii Judáš. Ten sa rozhodol spolupracovať.

 

Jozef Brhel (59)

  • Exposlanec HZDS a bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva
  • Po rozpade strany sa priblížil Smeru.
  • Jeho meno sa spomína v nahrávke Gorila. Šéf Penty Jaroslav Haščák ho spomínal ako „akcionára“ Smeru.
  • Bohumil Hanzel, ktorý spoluzakladal Smer, tvrdil, že videl notársky overenú kópiu zmluvy medzi expremiérom Robertom Ficom a skupinou podnikateľov vrátane Brhela, ktorou si delili kandidátku.
  • Jeden z najvplyvnejších ľudí z oblasti energetiky. Podniká aj v oblasti informačných technológií.
  • Majetok jeho rodiny bol v roku 2019 odhadovaný na 200 miliónov eur.
  • Podľa denníka SME súvisel zásah s utajovanými zmluvami firmy Allexis, ktoré uzatvorila Finančná správa.
  • Obvinený je práve Brhel ako hlava organizovanej skupiny, ktorú mal tvoriť aj Imrecze či podnikateľ Michal Suchoba.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z Rafahu utiekli už stovky tisíc ľudí: Dôvodom je pokračujúca ofenzíva izraelskej armády
Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra