Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2023 03:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Fero Joke úprimne o tajnom boji so svojou psychikou: Mám úzkosti a nespím!

Šťastný navonok, smutný vo vnútri? Františka Košarišťana (34) alias Fera Joka poznajú Slováci ako komika, ktorý vtipne zachytáva ženy z rôznych životných oblastí prostredníctvom videí na sociálnych sieťach. Fero je síce v práci vysmiaty od ucha k uchu, no jeho duša je ponorená do temnoty. Rodák z Oravy však tieto pocity nezažíva prvýkrát.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

V minulosti si prešiel šikanou od spoluobyvateľov obce, z ktorej sa musel odsťahovať. Posudzovaný je pre svoj vzhľad i orientáciu. Stres, ktorý prežíva, sa tak znova odrazil na jeho psychickom zdraví. 

Nakopilo sa toho na neho veľa a rozhodne si potrebuje odpočinúť. „Tento rok som predvianočný stres nezvládol. Veľmi málo spávam, niekedy príde úzkosť,“ priznal komik Fero Joke.  Ako nám sympatický mladík prezradil, zmohlo ho vysoko nasadené pracovné tempo. „Všetci sa niekam naháňame, každému chceme vyhovieť a to na mňa celé nejak doľahlo. Určite aj to, že mám toho naozaj veľa, že stále beriem toho veľa, že by som sa mal trochu zamyslieť nad sebou a brať menej práce, viac sa venovať seba. A to by mal každý z nás,“ povedal otvorene Fero Novému Času.

Túži pomôcť druhým

Fero svoje myšlienky neskrýva. „Preto som o tom prehovoril verejne, nech sociálne siete nie sú len o tom, ako sa všetci máme dobre a že všetci sme krásni a šťastní. Pretože to tak vôbec nie je. Môžeme byť aj smutní, napríklad aj ja, komik, viem byť smutný a snažím sa sám sebe pomôcť. Keď už je zle, treba ísť von, nadýchať sa čerstvého vzduchu a stretnúť sa s ľuďmi a neostávať sám doma,“ poradil Fero, ktorý hovorí z vlastnej skúsenosti.

„Ja som nejaké dva dni ostal sám zavretý doma, a teda vôbec mi to neurobilo dobre. Po dvoch dňoch som nabral silu, napísal som o tom ľuďom a cítim sa oveľa lepšie,“ dodal nakoniec Košarišťan, ktorého psychiku a odhodlanie posilnili nepríjemné skúsenosti z minulosti.

 

S depresiou už bojoval

Ferovi v minulosti pomohla návšteva odborníkov. „Každý si o mne myslí, že aj v súkromí som stále veselý. Niekedy chcú odo mňa ľudia zábavu pomaly aj na počkanie. No moji priatelia a rodina vedia, že to tak nie je. Pamätám si obdobie, keď som ráno nevládal vstať z postele a umyť si zuby,“ dodal Fero na záver.

Depresie sa môžu vrátiť

Ingrid Janošková, psychiatrička

Ľudský mozog si všetko pamätá. Čím neskôr začnú odborníci ochorenie riešiť, tým môže byť v budúcnosti mozog menej odolný proti ďalším ochoreniam vrátane demencie. Depresívni ľudia často nevedia adekvátne riešiť problémy, mnohé situácie vyhodnocujú vo svoj neprospech. Často potom dochádza k vzťahovým problémom a aj rozchodom. Depresiu nemusí vždy sprevádzať len pokles nálady, sprevádzajú ju aj iné, často telesné príznaky. K najčastejším patria nespavosť, schopnosť tešiť sa, ďalej poruchy koncentrácie. Depresívny človek sa často sociálne izoluje, má pocit vyčerpania všetkej energie, pocit, že nevládze žiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mou, silvo, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj hlási dobré správy z Charkovskej oblasti: No má to však háčik
Acapulco kedysi lákalo milióny turistov (ilustračné foto).
Kedysi raj pre turistov, teraz sa tam boja všetci: Hrozivé, čo tam objavili
Ilustračné foto
Novela zákona o ochrane prírody pôjde v skrátenom konaní: Poslanci prijali niektoré zmeny
Princezná z Walesu
Princezná Kate má naďalej stopku od lekárov: Neposlúchla a urobila toto!
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Ukrajina oslavuje: Armáda zničila niečo, za čo bude Putin škrípať zubami
Online prenos zo zápasu Švédsko - Slovensko.
ONLINE: Naladíme sa na štvrťfinále výhrou so Švédskom?
Jenne sa zasekla sánka počas zívania
Dievča si zívlo a... To, čo nasledovalo po tom, sa len tak nevidí! Ako je to vôbec možné?
Neďaleko Grazu zachytili tornádo.
Foto
Rakúskom sa prehnala extrémna búrka: Pri Grazi zaznamenali TORNÁDO!
Za zrážku výletnej lode a motorového člna je zrejme zodpovedný ten, kto riadil čln.
Tragická zrážka lodí na Dunaji: Po nezvestných pátrajú! Slovenský kapitán je za mrežami
Šéf európskej diplomacie Josep Borrell.
Moldavsko podpísalo s EÚ dohodu o partnerstve: Ďalšie krajiny budú nasledovať
Diskusia s kandidátmi do europarlamentu.
NAŽIVO: Sledujte diskusiu lídrov kandidátok politických strán k eurovoľbám
Foto
Američania nám pomohli: Slováci si na MS zahrajú štvrťfinále, poznajú už aj súpera!