Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Gynekologička o prevencii: Ako prebieha a prečo netreba mať strach?

Diagnózu rakoviny prsníka alebo krčka maternice si na Slovensku ročne vypočujú stovky žien. Ide pritom o ochorenia, ktoré nemusia byť smrteľné, ak sú zachytené a liečené včas.

Napriek tomu mnohé ženy svoju gynekologickú prevenciu zanedbávajú, častým dôvodom je aj strach. O tom, prečo je preventívna prehliadka dôležitá a prečo sa jej netreba báť, sme sa rozprávali s gynekologičkou z Polikliniky Váš Lekár Adelou Chríbikovou.

Kedy je u ženy čas na prvú preventívnu prehliadku u gynekológa?

Na preventívnu prehliadku by ženy mali štandardne prísť po dovŕšení 18. roku života. Ak sú však pohlavne aktívne už v mladšom veku, prípadne majú problémy, ktoré potrebujú riešiť, môžu prísť aj skôr, napríklad k nám na Polikliniku Váš Lekár už od 15. roku života.

Vnímajú podľa vás Slovenky gynekologickú prevenciu pozitívne, ako niečo, čo im môže pomôcť, alebo sa stretávate skôr so strachom a ostychom?

Štatistiky ukazujú, že na Slovensku absolvuje preventívne gynekologické vyšetrenie v priemere len 30 % žien. Nízka účasť z môjho pohľadu môže súvisieť aj s intímnosťou vyšetrenia, strachom a ostychom. V kategórii žien po 50. roku života je toto číslo ešte nižšie. Často sa tiež stretávam s názorom, že ak žena nepociťuje žiadne ťažkosti, na preventívne vyšetrenie nepríde, pretože si myslí, že ho nepotrebuje. Často však už bolesti môžu znamenať vážnejší problém, patologické procesy môžu prebiehať veľmi pozvoľne a čím skôr sa odhalia, tým skôr môže byť aj ich následné riešenie jednoduchšie. Mnohým pacientkam vieme skorým odhalením zdravotného problému zachrániť život.

Otvoriť galériu
Zdroj: Váš Lekár

Ženy by mali na preventívnu prehliadku k svojmu gynekológovi chodiť raz za rok. Prečo je to podľa vás dôležité?

Mimoriadne dôležité je to práve pre záchyt ranných štádií závažných ochorení, hlavne rakoviny krčka maternice a rakoviny prsníkov. Súčasťou gynekologickej preventívnej prehliadky sú vyšetrenia, ktoré vedia tieto onkologické ochorenia odhaliť včas. Napríklad v rámci prevencie rakoviny prsníkov spočíva gynekologická preventívna prehliadka v prehmataní prsníkov a podpazušia, následne je klientka odoslaná v závislosti od veku na sonografiu alebo mamografiu prsníkov, a to každé dva roky.

V súvislosti so ženskou prevenciou sa často spomína aj samovyšetrenie prsníkov. Ako sa robí správne a prečo je dôležité?

Samovyšetrenie prsníkov je také vyšetrenie, ktoré by mala žena vykonávať raz mesačne v domácom prostredí, ideálne po skončení menštruácie. Ženy po menopauze môžu zvoliť napríklad prvý deň v mesiaci. Samovyšetrenie spočíva v systematickom prehmatávaní a pozorovaní prsníkov. Odporúčame ženám, aby sa nebáli a všímali si svoje telo, a aby pri spozorovaní akýchkoľvek zmien v porovnaní s predchádzajúcim stavom, kontaktovali svojho lekára.

Čo v prípade žien, ktoré majú ženské onkologické ochorenia v rodine? Sledujú sa prísnejšie alebo častejšie?

Pri pozitívnej rodinnej anamnéze treba určite spozornieť, existujú totiž aj formy mutácií génov, ktoré sú dedičné. Samotné nosičstvo mutácie ešte ale neznamená, že žena musí ochorieť, ale že má na to predispozíciu. Nositeľky mutácií génu BRCA 1 a BRCA 2, ktoré sú spojené s vyšším rizikom vzniku rakoviny, sú prísne sledované v onkologickom centre približne od 20. roku života, to zahŕňa aj častejšie gynekologické kontroly.

Otvoriť galériu
Zdroj: Váš Lekár

Pôsobíte ako gynekologička na Poliklinike Váš Lekár. Čo pacientky u vás čaká?

Na Poliklinike Váš Lekár kladieme veľký dôraz na prevenciu, diagnostiku, liečbu ale aj sledovanie gynekologických a pôrodníckych stavov. Pre ženu sme tu v každom období jej života a vieme poskytnúť podporu a riešenie problémov v rámci celej ženskej reprodukčnej a sexuálnej oblasti. Pacientky sa na nás môžu obrátiť s akýmkoľvek gynekologickým problémom, ktorý potrebujú riešiť.

Ako u vás prebieha preventívna prehliadka?

Preventívna prehliadka u nás začína rozhovorom, pacientky sa pýtame aj na výskyt gynekologických prípadne ženských rakovinových ochorení v rodine. Nasleduje vyšetrenie v pošvových zrkadlách, kolposkopia – vyšetrenie krčka maternice, vo vekovej kategórii 23 až 64 rokov robíme tiež vyšetrenia na vylúčenie rakoviny krčka maternice, a to odberom cytologického steru z krčka a palpačné gynekologické vyšetrenie. V neposlednom rade robíme USG malej panvy na zhodnotenie stavu maternice a vaječníkov. Nasleduje orientačné palpačné vyšetrenie prsníkov a podpazušia. V závislosti od veku je pacientka tiež smerovaná aj na sonografiu alebo mamografiu prsníkov. Na mamografiu prsníkov posielame ženy od 40. roku, ultrazvukové vyšetrenie prsníkov – sonografiu, vie pacientka absolvovať aj priamo u nás na poliklinike. Rada by som všetky ženy vyzvala, aby mysleli na svoje zdravie a aby sa prevencie nebáli. U nás sa stretnú s porozumením, profesionálnym a ľudským prístupom.

Viac informácií nájdete aj na: https://poliklinika.vaslekar.sk

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!