Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2024 09:52 | Správy

Fenomén, ktorý narobil škody: Čo zapríčinilo nedostatok vody v Panamskom prieplave? Zmena klímy to nie je!

Klimatický fenomén známy ako El Niňo bol kľúčovou príčinou nízkych zrážok a rekordného sucha, ktoré minulý rok narušili lodnú dopravu v Panamskom prieplave. V stredu to uviedli vedci, informuje TASR podľa agentúry AP.

V Paname minulý rok napršalo podpriemerne málo počas siedmich z ôsmich mesiacov obdobia dažďov od mája do decembra. Zmena klímy spôsobená človekom však podľa vedcov nebola primárnou príčinou. Vyplýva to z hodnotenia vedeckej skupiny World Weather Attribution (WWH), ktorá porovnala skutočnú úroveň zrážok s klimatickými modelmi bez vplyvu súčasného globálneho otepľovania.

Ako fenomén El Niňo sa označuje prirodzené otepľovanie centrálnej časti Tichého oceánu, ktoré ovplyvňuje počasie na celom svete. Jeho priebeh podľa vedcov až dvojnásobne zvýšil pravdepodobnosť nízkych zrážok v Paname. To spôsobilo pokles hladiny vo vodných nádržiach, ktoré napájajú plavebné komory Panamského prieplavu a pitnou vodou zásobujú viac ako polovicu Panamy.

Skupina WWH použila pre štúdiu viac ako 140 rokov záznamov o zrážkach zozbieraných zo 65 meteorologických staníc. Je to "sen štatistikov", povedala Clair Barnesová, výskumníčka z Imperial College of London a jedna z autoriek štúdie.

"Takže sme si istí, že El Niňo spôsobuje nízke zrážky," povedala klimatologička Friederike Ottová a koordinátorka štúdie z Imperial College.

"Prirodzená variabilita hrá rozhodujúcu úlohu pri riadení mnohých extrémov. Toto je dôležitá pripomienka, že zmena klímy nie je vždy príčinou," povedala Kim Cobbová, klimatologička z Brownpvej univerzity v Providence v americkom štáte Rhode Island, ktorá sa na štúdii nepodieľala.

Klimatické modely v skutočnosti ukazovali vlhkejší trend v regióne v dôsledku klimatických zmien spôsobených skleníkovými plynmi. Podľa analýzy WWH však El Niňo znížil zrážky v roku 2023 o približne 8 percent a zvýšený dopyt po vode v regióne situáciu ešte zhoršil. Úrad Panamského prieplavu od minulého júna preto obmedzil počet a veľkosť lodí plaviacich sa cez prieplav a globálna lodná doprava cezeň je stále prerušovaná.

Štúdia World Weather Attribution ešte nebola publikovaná v recenzovanom vedeckom časopise, ale jej autori sa riadili vedecky uznávanými metódami. Ich doterajšie štúdie boli často publikované až o mesiace neskôr po dokončení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke lietadlo Boeing 777-300ER spoločnosti Singapore Airlines po núdzovom pristátí na medzinárodnom letisku Suvarnabhumi v Bangkoku 21. mája 2024.
Horor na palube lietadla: Turbulencie zabíjali! Obeťou je 73-ročný muž
Ilustračná snímka
FotoVáš Tip
Jakubovi sa v rúre zrodilo hotové umelecké dielo: Jedlo ako obraz?! Slováci jasajú, TOTO by vám bolo aj ľúto zjesť
Flag of Israel on the tank
Zarážajúci krok izraelskej vlády: Toto pobúri svet! Je to normálne?
Foto
Česká oštepárka má pikantnú prípravu na OH: Nafotila sexi fotky
 Vodiča motocykla prekročil maximálne povolenú rýchlosť.
Motocyklista mal naponáhlo! Cez obec prefrčal ako namydlený blesk: Unikol aj mužom zákona?
Láska: Bez herectva by bol jej život pustý
Foto
Tormovej vyrazilo dych, čo jej prišlo od NEZNÁMEJ osoby: Obsah LISTU musela zverejniť!
(ilustračné foto)
Prekvapenie na Ukrajine: O prijatie do armády žiadajú tisíce väzňov!
Lotyšsko - USA ONLINE: Pomôžu Američania Slovákom do štvrťfinále?
 K stretu medzi autom Škoda Fabia a Mercedes došlo v križovatke na ceste I/63 na odbočke Kráľovičove Kračany na Jastrabie Kračany.
AktualizovanéFoto
Tragická nehoda v Trnavskom kraji: Smrť a vážne zranenia! O toto prosí polícia
22-ročná Lizzy High zo severného Londýna je odborníčka na fitnes.
Foto
Fitneska sa podelila o jednoduchý spôsob ako schudnúť a nabrať svaly! Výsledky sú neuveriteľné
(ilustračné foto)
Vodič spôsobil peklo! Uvoľnil ručnú brzdu, minibus plný ľudí spadol do rieky: Hlásia množstvo mŕtvych
Female hands stitching white fabric on modern sewing machine at workplace in atelier. Women's hands sew pieces of fabric on a sewing machine close-up. Handmade, hobby, small business concept
Do Revúckeho okresu mieri nový investor: Pre koho sa črtajú pracovné príležitosti?