Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2018 05:00 | Správy | Domáce správy

Pokus o zmierenie vedenia RTVS so spravodajcami skončil fiaskom: Prečo redaktori neprišli?!

Už niekoľko týždňov sa nevedia na ničom dohodnúť. Verejnoprávna RTVS sa po necelom roku šéfovania Jaroslava Rezníka (51) zmieta v hádkach medzi reportérmi správ a ich vedením.

Zmieriť rozhádané strany sa podujal novinársky syndikát, no na stretnutie prišlo len vedenie spravodajstva. Zuzana Kovačič Hanzelová (28) ako šéfka odborov tvrdí, že o žiadnej pozvánke netušili.

Atmosféra v redakcii sa vyhrotila krátko po nástupe Vahrama Chuguryana, Hany Lyons a Petry Stano Maťašovskej na riadiace pozície v spravodajstve RTVS. V otvorenom liste vedeniu, pod ktorý sa podpísalo 60 novinárov, sa reportéri sťažovali na nepriateľskú atmosféru v redakcii. Vedenie spravodajstva zase redaktorom vyčítalo nedodržiavanie novinárskych postupov, nevyváženosť a neobjektivitu v reportážach. V tejto situácii sa o slovo prihlásil Slovenský syndikát novinárov, ktorý sa snažil posadiť oba znepriatelené tábory za jeden stôl. „Veď kto iný ako syndikát novinárov, kde inde ako v Dome novinárov sa majú novinári medzi sebou dohodnúť a povedať si, aké majú voči sebe výhrady,“ povedal Jozef Tinka zo SNN.

Otvoriť galériu

Vedenie spravodajstva tak prišlo kompletne v trojici, z nespokojných novinárov však nikto. Redaktori z RTVS o mediácii vraj nevedeli. „Slovenský syndikát novinárov neposlal Spravodajským odborom RTVS žiadnu pozvánku. Považujeme za nepochopiteľné, že niekto chce robiť mediátora v spore a nepozve jednu zo zúčastnených strán,“ upresnila predsedníčka odborov Zuzana Kovačič Hanzelová.

 

Tinka zo syndikátu to vysvetľuje tým, že mali problém získať kontakty na redaktorov. „Ťažšie bolo nachádzať kontakty na tých 60 ľudí, tak sme to robili spôsobom, že to, čo sme našli, tak sme poslali. Prípadne, ak mal niekto z nás osobný kontakt na daného redaktora, tak ho požiadal, aby tú informáciu posunul ďalej,“ doplnil Tinka.

Otvoriť galériu

Žiadajú hlavy šéfov

Šéf spravodajstva Chuguryan chcel s redaktormi diskutovať. „Sme pripravení komunikovať aj s nespokojnými novinármi, čiže keby dnes prišli, tak bez problémov s nimi komunikujeme,“ dodal. Tí však veľmi diskutovať nechcú a požadujú jeho odchod z funkcie. „Rokovanie preto očakávame s generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom, ktorý je aj podľa zákona ako štatutár RTVS jediným partnerom na diskusiu pre odbory,“ dodala Hanzelová.

Zlepšeniu komunikácie nepomohla ani reportáž českého týždenníka Respekt o stave v RTVS. V článku sa Chuguryan vyjadril, že zmluvy so 4 externistami v redakcii RTVS ukončil koncom apríla aj pre verejnú kritiku z ich strany, ktorú označil ako dýku do srdca. „Keď mi to povedia pred štyridsiatimi ľuďmi, ako sa má manažér zachovať,“ povedal pre Respekt. Predtým to však vedenie popieralo a tvrdilo, že za vyhadzovom bola nespokojnosť s pracovným výkonom prepustených.

Vedenie RTVS však slová Chuguryana dementuje. „Jeho citáty, tak ako mnohé ďalšie tvrdenia a informácie v texte sú posunuté, nepravdivé a skreslené a neodzneli tak, ako sú uvádzané,“ upresnila hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!