Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2019 22:52 | Správy | Zahraničné správy

Diétna strava im nehrozila: Na čom si pochutnávali Trump s Kimom počas nevydareného summitu?

Svet znovu videl na summite vo vietnamskom Hanoji ľudskú stránku severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí sa už na svojom druhom stretnutí snažili o diplomatické zmierenie.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Prestávky na cigaretu a prechádzky popri bazéne zachytila na fotografiách aj tlačová agentúra AP. Srdečnosť a blízky vzťah oboch politikov však nie vždy stačia a samit sa vo štvrtok náhle skončil bez dohody. Kameňom úrazu sa stali sankcie uvalené Spojenými štátmi na Severnú Kóreu (KĽDR).

Agentúra AP popri diplomacii zaznamenala aj zaujímavosti a kuriózne fakty z dvojdňového stretnutia oboch lídrov. Napísala napríklad, že stretnutie nebolo vhodné pre toho, kto očakával diétnu stravu. Americkému prezidentovi podávali na stredajšom obede s vietnamským premiérom päť chodov, v rámci nich hrebenatky (mušle sv. Jakuba), jarné rolky, mango, tresku, lahodné hovädzie mäso wagyu, hubu uchovec bazový (ľudovo nazývanú Judášovo ucho), lotosové semienka a plody tropického ovocného stromu longan.

Azda je pochopiteľné, že americká strana údajne žiadala "jednoduchšiu" večeru s Kimom a personál v zákulisí sa údajne hádal o podobe menu až do poslednej chvíle. Nakoniec obom politikom podávali ako predjedlo klasiku z 80. rokov minulého storočia - krevetový koktail, avokádo a dressing Tisíc ostrovov. Nasledovalo hlavné jedlo, ktoré tvorila fusion kuchyňa - grilovaná sviečková s hruškou plnenou šalátom kimčchi. To je tradičné kórejské jedlo, v podstate ide o pikantný chrumkavý šalát pripravený z nakladanej a kvasenej zeleniny i ďalších prísad. Na záver večere podávali tekutú čokoládovú "lávu".

 

Nasledujúci deň, vo štvrtok, bol pracovný obed Trumpa s Kimom náhle zrušený, ale jedálny lístok mali už pripravený - obaja politici mali jesť druh lahodnej ázijskej ryby nazývanej makrela maslová, husaciu pečeň s jablkovým želé a banoffee koláč (zo sušienok, banánov a smotany na šľahanie a karamelu). Prázdne prestreté stoly hovorili za všetko.

Na tomto summite hrali významnú úlohu autá, tak ako na predchádzajúcom v júni v Singapure. Trump vtedy rozbúchal srdcia agentov Tajnej služby Spojených štátov (USSS), keď umožnil Kimovi pozrieť sa do prísne utajovaného interiéru svojho obrneného automobilu prezývaného "Beštia". Tentoraz si významná severokórejská delegácia prezrela so sprievodným výkladom vietnamskú automobilovú továreň, ktorá by sa mohla stať prípadným vzorom pre ekonomický rozvoj v Severnej Kórei.

Prekvapujúcim momentom na summite v Hanoji bolo aj to, že Kim odpovedal na otázku novinára amerického denníka Washington Post. Ten sa čisto povinne opýtal, či si je Kim istý, že dosiahne s Trumpom dohodu - a Kim mu naozaj dal odpoveď. Pchjongjang doma ostražito organizuje každé Kimovo vystúpenie v prísne kontrolovaných médiách, štátna televízia dokonca často ani neodvysiela prirodzený zvuk z týchto udalostí.

Severokórejský vodca odpovedal aj pri ďalších príležitostiach, keď naňho novinári pokrikovali otázky - ale analytici varovali pred interpretovaním tohto správania tak, že Pchjongjang začal s určitou novou otvorenosťou. Dôkazom je situácia, keď vyšlo najavo, že hotel v Hanoji si zarezervovala Severná Kórea aj novinári informujúci o Bielom dome. Novinárov, ktorí si v "Kimovom" hoteli zriadili mediálne centrum, totiž bez milosti vyhodili, lebo predstavitelia KĽDR si predsa len chceli udržať odstup od reportérov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu