Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2020 15:51 | Správy | Domáce správy

Rada prokurátorov sa obrátila na prezidentku Čaputovú: Toto je absurdné!

Rada prokurátorov SR navrhuje prezidentke Zuzane Čaputovej, aby zvážila vrátenie novely zákona o prokuratúre do parlamentu. Právna norma má zmeniť spôsob voľby aj možnosti odvolania generálneho prokurátora a umožní kandidovať na funkciu aj neprokurátorom. TASR o tom informoval podpredseda Rady prokurátorov SR Stanislav Jakubčik.

Predseda Rady prokurátorov Juraj Purgat vo svojej žiadosti prezidentke pripomína odbornú diskusiu, ktorá sa konala na pôde parlamentu, v ktorej mala väčšina zúčastnených konštatovať, že by mal byť generálnym prokurátorom predovšetkým prokurátor, s tým, že by mohol byť akceptovateľný aj trestný sudca. Novela, ktorú parlament schválil, umožňuje kandidovať akémukoľvek právnikovi s 15-ročnou praxou.

Rada prokurátorov tiež považuje za absurdné, aby sa na miesto generálneho prokurátora kládli nižšie zákonné nároky ako na "radového" prokurátora. Naráža pritom na fakt, že by sa generálnym prokurátorom mohla stať osoba, ktorá nemá absolvované odborné justičné skúšky. Rada prokurátorov si myslí, že boli námietky odbornej verejnosti neakceptované, a aktuálne ich navyše možno vzniesť aj k spôsobu voľby špeciálneho prokurátora. "Verejnú diskusiu takto možno hodnotiť namiesto úprimnej snahy korigovať nedostatky novely skôr ako politické divadlo," dopĺňa Purgat.

Rada prokurátorov má vzhľadom na avizované zmeny podľa svojich slov oprávnený dôvod sa domnievať, že v prípade nadobudnutia ich účinnosti tým môžu odradiť od kandidatúry na šéfa prokurátorov a špeciálneho prokurátora viacerých vhodných kandidátov. "Súčasne zastávame názor, že prijatá novela odmietnutá väčšinou odbornej verejnosti nevytvára pozitívny obraz o vývoji právneho štátu v Slovenskej republike," uzavrel Purgat.

 

Plénum schválilo novelu zákona o prokuratúre. Rozšíriť sa má okruh uchádzačov o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora. Na obe funkcie by už nemusel kandidovať len prokurátor. Rozšíriť by sa mal tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Schválená legislatíva tiež upravuje dôvody na odvolanie špeciálneho i generálneho prokurátora. Prezidentka ju zatiaľ nepodpísala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?