Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2020 07:10 | Šport | Tenis
Video

Thiem na štvrtý pokus ovládol US Open: Bol to neskutočný boj

Rakúsky tenista Dominic Thiem sa stal víťazom mužskej dvojhry na US Open a získal prvý grandslamový titul v kariére.

Vo finále zdolal ako turnajová dvojka nasadenú päťku Nemca Alexandra Zvereva po päťsetovej dráme a impozantnom obrate 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6). Thiem je druhý rakúsky singlový grandslamový šampión po Thomasovi Musterovi, ktorý v roku 1995 nenašiel premožiteľa na Roland Garros v Paríži.

Rodák z Wiener-Neustadtu je zároveň prvý nový grandslamový singlový víťaz od septembra 2014, keď na US Open nenašiel premožiteľa Chorvát Marin Čilič. Thiem prehrával 0:2 na sety, v rozhodujúcom 3:5 a Zverev mal výhodu podania. R

Thiem uspel v grandslamovom finále na štvrtý pokus. V januári na Australian Open prehral so svetovou jednotkou Srbom Novakom Djokovičom v zápase, v ktorom viedol 2:1 na sety. Vlani a predvlani nestačil v rozhodujúcom súboji na Roland Garros na Španiela Rafaela Nadala. Z New Yorku si odnáša prémiu 3 milióny USD a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP. Pre Zvereva to bola v New Yorku premiérová finálová účasť na niektorom z podujatí veľkej štvorky.

 

Zverev vstúpil do finálového duelu výborne, v treťom i siedmom geme prelomil Thiemovo podanie a úvodný set získal jasne vo svoj prospech. Nemec ťažil z výborného servisu a skvelého pohybu po dvorci. Rakúšanovi naopak vôbec nevychádzalo prvé podanie, pri dlhších výmenách kopil nevynútené chyby. Na dvorci pôsobil unaveným dojmom, bol príliš pasívny, jeho hre chýbali iskra a moment prekvapenia.

V úvodnom geme druhého setu síce Thiem odvrátil brejkbal, za stavu 1:1 však opäť prišiel o servis. V ďalšej hre viedol na príjme 30:0, no Nemca opäť podržal prvý servis Zverev bol na koni a po ďalšom brejku viedol už 5:1. Thiem v nasledujúcich minútach ožil, odvrátil štyri setbaly a znížil na 4:5, no Zverev si koncovku druhého setu pri vlastnom servise postrážil.

V treťom sete za stavu 1:1 dotiahol Thiem z 15:40 na zhodu, no potom spravil v jasných pozíciách dve veľké chyby. Rakúšan sa rýchlo zmobilizoval, hneď vzápätí kontroval rebrejkom a potom vďaka čistému gemu otočil na 3:2. Rakúšan začal viac riskovať, snažil sa diktovať tempo. Za stavu 4:4 zvládol ťažký gem pri vlastnom servise a dostal Zvereva pod tlak. Nemec ho nezvládol, po sérii nevynútených chýb prišiel o servis a Thiem znížil na 1:2 na sety.

Zverev začal mať problémy s pohybom, robil priveľa nevynútených chýb najmä z bekhendu, čo bola voda na mlyn Thiema, ktorý v týchto fázach zápasu kazil iba minimum loptičiek. Vo štvrtom sete bol Rakúšan od úvodu lepší hráč, za stavu 4:3 Zvereva brejkol a vynútil si rozhodujúce dejstvo.

Hneď na jeho začiatku zobral Zverevovi servis, Nemec však oplatil rovnakou mincou a bleskovo vyrovnal na 1:1, čo ho výrazne povzbudilo. Za stavu 4:3 Thiema brejkol a išiel podávať na víťazstvo na turnaji, šancu však nevyužil a prišiel o servis. Za stavu 5:4 viedol pri podaní Thiema 30:0. no Rakúšan následne získal štyri fiftíny za sebou, za stavu 5:5 Zvereva brejkol a išiel servovať na víťazstvo v zápase. Nemec si vynútil tajbrejk, no v ňom sa presadil Thiem. Zverev síce odvrátil dva mečbaly a vyrovnal zo 4:6 na 6:6. no za stavu 7:6 využil Thiem v poradí tretiu možnosť a slávil životný úspech. Vzájomnú bilanciu so Zverevom upravil na 8:2, pričom natiahol víťaznú sériu na štyri zápasy.

Thiem v úvode slávnostného príhovoru zablahoželal Zverevovi k úspešnému vystúpeniu na US Open. "Od roku 2014 sa pravidelne stretávame na okruhu ATP, sme kamaráti. Škoda, že dnes mohol vyhrať iba jeden z nás, zaslúžili by sme si to obaja. Podarilo sa mi odplatiť ti finálovú prehru z turnaja Masters 1000 v Madride, nemusíš však smútiť. Určite ešte získaš grandslamový titul a tvoji rodičia budú na teba pyšní. Musím pochváliť celý tvoj tím, jeho členovia stoja za tebou v dobrom i zlom a obetujú pre teba veľa času. Chcel by som sa poďakovať celému môjmu tímu a všetkým, ktorí umožnili usporiadanie turnaja v bezpečnom prostredí v newyorskej bubline. V roku 2021 by sme si už zaslúžili hrať pred divákmi. Chcel by som pozdraviť všetkých v Rakúsku, v prvom rade mojich rodičov. Určite zápas sledovali a nemali to jednoduché."

Zvereva mrzela nevyužitá šanca na zisk prvého grandslamového titulu. "Bol to neskutočný boj. Želal by som si, aby Dominic spravil v rozhodujúcich momentoch viac chýb, no bol odolný. Blahoželám mu k zisku titulu. Ďakujem celému môjmu tímu za podporu a Americkej tenisovej asociácii za to, že sme mohli odohrať tento turnaj. Mrzí ma, že zápas nemohli priamo v hľadisku sledovať moji rodičia, no dúfam, že boli na mňa pyšní," povedal dojatý Nemec.

 

muži - dvojhra - finále:

Dominic Thiem (Rak.-2) - Alexander Zverev (Nem.-5) 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Fotografie z miesta nehody.
Tragická nehoda v Žiline: Na križovatke vrazil 32-ročný motorkár do nákladného auta! Na mieste podľahol
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
MHD začína využívať čoraz viac cestujúcich.
Dráma v bratislavskej MHD: Muž škrtil ženu priamo v autobuse!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Robert Kaliňák vo videu ohľadom aktuálnej situácií na Slovensku.
Robert Kaliňák sa vyjadril k situácií na Slovensku: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická