Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2020 06:00 | Správy | Domáce správy

Nárast nakazených presiahol tisícku, hrozia ďalšie prísne opatrenia: Budeme na Dušičky sedieť doma?!

Zopakujeme si na Dušičky opatrenia z Veľkej noci? Vo štvrtok počet nových infikovaných prvýkrát prekonal hranicu 1 000 ľudí.

Podľa premiéra Igora Matoviča (47) hrozí počas sviatkov, ak budú počty nakazených naďalej rásť, obmedzenie voľného pohybu. V apríli počas Veľkej noci mohli ľudia, až na pár výnimiek, cestovať len v rámci okresu. O všetkom rozhodne najbližší víkend. Ak počas neho nezačnú denné prírastky infikovaných klesať, môžeme sa pripraviť na ďalšie obmedzenia.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Treba počkať naozaj na dosah predošlých opatrení, skôr ako by sme akékoľvek iné opatrenia sprísňovali. Takže ten dosah by sa mal začať prejavovať počas víkendu, sám som naozaj zvedavý a dúfam, že sa prejaví,“ uviedol Matovič, ktorý tak reagoval na ďalší rekordný počet infikovaných ľudí. Vo štvrtok testy odhalili 1 037 pozitívnych ľudí pri 9 518 odobratých vzorkách.

Premiér nevylučuje, že v hre je aj obmedzenie pohybu počas Dušičiek. „To je životná nevyhnutnosť. V prípade, ak by sme videli, že by nám počet pozitívnych ľudí rástol a my by sme neprijali silnejšie ochranné opatrenia, ohrozíme životy a zdravie,“ vysvetľoval premiér s tým, že si netrúfa odhadnúť, do akej miery sú reálne tieto hrozby. „Chápeme, že ľudia sú už z pandémie unavení a chcú žiť ako predtým. Nehľadajme však, prosím, cesty, ako opatrenia obísť, riziko šírenia nákazy takto neznížime,“ odkázal verejnosti hlavný hygienik Ján Mikas.

 

Nemocnice idú „na knap“

Situácia sa rapídne zhoršuje aj v nemocniciach a začínajú sa zaplňovať infekčné oddelenia. „Dnes zdravotníci alebo hygienici zvládajú 30-násobok, to znamená o 3 000 % viac pozitívne testovaných, ako v priemere zvládali počas prvej vlny. Nachystaní sme boli na veľmi silnú vlnu, ale dnes zažívame 30-krát silnejšiu vlnu, ako sme mali počas prvej vlny.

Takže ideme ‚na knap‘,“ opísal situáciu Matovič a dodal, že kapacitu nemocníc vieme navýšiť až deväťnásobne reprofilizáciou, teda vyhradením lôžok oddelení pre COVID pacientov. Potom sa ale bude musieť pristúpiť k odkladu iných ošetrení. Pandémia naplno prepukla aj v Česku, kde v stredu prvýkrát pribudlo viac ako 5-tisíc nových pozitívne testovaných. Naši západní susedia tak v prírastku infikovaných za posledné dva týždne v prepočte na počet obyvateľov prekonali Španielsko a už evidujú najrýchlejší nárast pandémie v Európe.

„Dnes je otázka na stole, či režim s Českou republikou netreba sprísniť. Osobne si myslím, že treba sprísniť,“ reagoval na vývoj vírusu Matovič, podľa ktorého by sme sa mali zamyslieť nad množstvom výnimiek, ktoré máme na hranici s Českom. Cestovať bez obmedzenia tam môžu napríklad študenti. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský minister hrozí demisiou: Toto je dôvodom!
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!