Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2021 15:26 | Správy | Domáce správy

Zmeny v núdzovom stave: Vláda klepla po prstoch dovolenkárom, ďalšia výnimka zo zákazu vychádzania

Vláda prijala viaceré legislatívne novinky v súvislosti s COVID-19. Na tlačovej konferencii o nich informoval zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Jednou z noviniek je, že pacienti po prekonaní covidu budu mať nárok na kúpeľnú liečbu, ktorá bude preplácaná z verejného zdravotného poistenia. Vláda tiež oslobodila lekárov od zodpovednosti za podávanie vakcíny Sputnik V. "Oslobodzujeme lekárov od zodpovednosti. Aj toto je, myslím si, jasný dôkaz toho, že sa štát nespráva alibisticky, ale v záujme ochrany zdravia preberá riziko na seba," povedal minister financií a zastupujúci šéf zdravotníckeho rezortu.

Odškodnenie sa bude vyplácať aj spätne, avizoval Heger. Ozrejmil, že cieľom bolo ukázať, že si štát cení zdravotníkov v prvej línii. "Sú to ľudia, ktorí sú najvystavovanejší riziku, a niektorí za to, žiaľ, zaplatili aj životom," doplnil. Príbuzní zdravotníkov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 po nakazení sa v práci, by mali dostať od štátu odškodné vo výške 58 712,30 eura. Na jednorazové odškodnenie by mali mať nárok manželka či manžel a deti zomretého zdravotníckeho pracovníka, prípadne jeho rodičia. 

 

Tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura informoval o zmenách pri núdzovom stave. Jednou z nich je výnimka pre študentov vysokých škôl zdravotníckeho zamerania za účelom praxe. Rozšírilo sa to aj o budúcich zubných lekárov, ktorí po tejto zmene volali. Ďalšou je, že hlavný hygienik do vyhlášky doplní možnosť využívať respirátory KN95. Doteraz sa spomína len typ FFP2.

Koniec dovoleniek v zahraničí

Poslednou novinkou je, že cesta do zahraničia je povolená, no nemôže sa jednať o rekreáciu. "Jednou zo zmien v núdzovom stave je bod, v ktorom chceme obmedziť cesty do zahraničia. Zahraničné cesty budú dovolené len zo služobných dôvodov a nie z dôvodov rekreácie," povedal Stachura. Ide o jedno z vládnych opatrení, ktoré má podľa Hegera zamedziť neférovosti, keďže aktuálne nie je možné nedôvodne cestovať medzi okresmi.

Na otázky, odkedy má toto opatrenie platiť, odkázal minister, dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva, na podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého.

Vláda v stredu rozhodla o predĺžení núdzového stavu. Do piatka (19. 3.) platí núdzový stav, ktorého predĺženie o 40 dní schválil kabinet 8. februára. Národná rada SR ho podľa možnosti novelizovaného zákona odsúhlasila 26. februára. Aj v prípade stredajšieho rozhodnutia vlády musí prísť do 20 dní k odobreniu parlamentom. Tento systém má byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: cas.sk, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistka Thunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni
Foto
Slováci už dorazili do Ostravy! Pozrite si prvé FOTO z dejiska šampionátu
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Chodkyňu v Pezinku zrazilo auto, skončila v nemocnici: Polícia hľadá svedkov!