Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2021 11:04 | Správy | Zahraničné správy

Dopyt po vakcíne rastie: Rusko sa pri výrobe Sputnika V obracia aj na Čínu

Rusko sa obracia na viaceré čínske firmy v snahe urýchliť výrobu vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, po ktorej dopyt je na vzostupe.

Rusko v ostatnom období oznámilo tri dohody na 260 miliónov dávok s čínskym spoločnosťami Hualan Biological Bacterin Inc., Shenzhen Yuanxin Gene tech Co. a Tibet Rhodiola Pharmaceutical Holding Co, uvádza agentúra AP. Tento krok by mohol podľa nej znamenať, že sa dávky očkovacej látky rýchlejšie dostanú do krajín v Latinskej Amerike, na Blízkom východe a v Afrike, ktoré si objednali ruskú vakcínu, zatiaľ čo Spojené štáty a Európska únia (EÚ) sa sústreďujú hlavne na domáce vakcinačné potreby.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa vyjadril, že dopyt po Sputniku V značne prevyšuje ruskú domácu výrobnú kapacitu. Ruský fond priamych investícií, ktorý financoval vývoj očkovacej látky, podpísal dohody s viacerými výrobcami liekov v zahraničí, vrátane Indie, Južnej Kórey, Turecka, Srbska či Talianska. Existujú však náznaky, že zahraniční výrobcovia, s výnimkou tých v Bielorusku a Kazachstane, zatiaľ nevyrobili väčšie množstvo vakcín.

Odborníci spochybňujú schopnosť Ruska naplniť svoj záväzok krajinám vo svete. Podľa analytickej spoločnosti Airfinity, ktorá sídli v Londýne, sa Rusko dohodlo na dodaní zhruba 630 miliónov dávok Sputnika V do viac ako 100 krajín, no exportovalo zatiaľ len 11,5 milióna. Rusko „je veľmi ambiciózne a je nepravdepodobné, že splní svoje ciele,“ vyjadril sa šéf Airfinity Rasmus Bech Hansen. Spolupráca s Čínou na výrobe vakcíny Sputnik V by mohla byť podľa neho pre obe krajiny veľmi výhodná.

 

Napriek spomalenému dodávaniu sa Rusku darí vo vakcínovej diplomacii. „Rusko bolo schopné vybudovať si silnejšie diplomatické väzby a v oblastiach, kde to predtým nedokázalo,“ vyjadrila sa analytička z poradenskej spoločnosti Economist Intelligence Unit Imogen Page-Jarrett. „Majú túto príležitosť, zatiaľ čo USA, EÚ a India sa zameriavajú na domáci sektor a zvyšok sveta volá po dodávkach vakcín,“ dodala.

Čo sa očkovania obyvateľstva proti koronavírusu týka, Rusko zaostáva. Do 27. apríla dostalo prinajmenšom jednu dávku z troch dostupných vakcín len 12,1 milióna obyvateľov, čo je menej ako 10 percent, a dve len 7,7 milióna, a teda 5 percent. To posúva Rusko ďaleko za USA, kde zaočkovali aspoň jednou dávkou vakcíny 43 percent obyvateľov, i EÚ s takmer 27 percentami. Tempo očkovania a neochota obyvateľov vyvolávajú pochybnosti o tom, či sa úradom podarí dosiahnuť ich cieľ do polovice júna zaočkovať viac ako 30 miliónov a do augusta takmer 69 miliónov zo 146 miliónov obyvateľov Ruska.

Podľa dátového analytika Alexandra Dragana, ktorý monitoruje vakcináciu v krajine, tam denne zaočkovali 200- až 205-tisíc ľudí denne. Na to, aby Rusko dosiahlo júnový cieľ potrebuje tento počet takmer zdvojnásobiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá