Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Vojna v TANAP-e: Ochranári sa rozhádali s lesníkmi, usmrtenie medvedice s malým vyšetruje polícia!

Úmrtie dvoch šeliem rozpútalo v TANAP-e vojnu! Utratenie dvoch medveďov v Tatrách vyvolalo šarvátku medzi lesníkmi a ochranármi. Paradoxne si v tejto prestrelke vymenili pozície.

Ochranári zo Správy TANAP-u, ktorí z princípu nesúhlasia s elimináciou medveďov v Tatrách, utratili dvoch macov (pôvodne chceli piatich). Štátne lesy, ktoré sú dlhodobo za odstrel medveďa, majú k usmrteniu šelmy s mláďaťom vážne výhrady. Celý prípad už vyšetruje polícia.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Medvedica so štyrmi dvojročnými medvieďatami od minuloročnej jesene stavala do pozoru kompetentných, ale hlavne obyvateľov Smokovca. Doslova sa vlámala do cukrárenskej výrobne, niekoľkokrát do Koliby a snažila sa dostať aj do niekoľkých penziónov. „Bola to neudržateľná situácia a medvedica so svojimi potomkami sa stala vyslovene nebezpečnou. Tieto nebezpečné návyky učila svoje mladé,“ vysvetľuje riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Ten vraví, že územie s chránenými živočíchmi je v ich správe. „Úplne oprávnene a profesionálne nočnou akciou zásahový tím eliminoval zviera, ktoré bolo nebezpečné a mohlo už ohroziť aj ľudí. Nebol to náhodný medveď z lesa, ktorý je zakŕmený. Bol to vypozorovaný a odsledovaný medveď, ktorý bol cielene a vysoko profesionálne a humánne utratený,“ dodal.

Čo bude s mladými?

Opačný názor má zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler. Rovnako aj oni majú svoje právomoci pri správe územia. Hybler vraví, že ich mrzí, že o eutanázii dvoch medveďov ich informovali veľmi neštandardným spôsobom.

„Oznámili nám v noci o druhej, aby sme si prišli po dve telá medveďov. Druhá vec, ktorá tu rezonuje, je, čo bude s troma mláďatami bez matky. Pri hlbšej spolupráci so zásahovým tímom ten výsledok mohol byť zrejme iný a tieto medvieďatá by neboli dnes tam, kde sú,“ hovorí s tým, že roky zabezpečovali odchyt a odstrel problémovej zveri a bolo na mieste osloviť správcu územia, ktorý má s tým dlhoročné skúsenosti.

Otvoriť galériu
Zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler
Zdroj: fb štátne lesy tanapu

„Z pohľadu zoológa nie je žiadna šanca, aby sa tieto mladé jedince vrátili k normálnemu spôsobu medvedieho života. Máme zamiesené na ďalší problém a medvede bude nutné dostať z tohto priestoru.“ Šéf zásahového tímu Michal Haring vysvetľuje, že sa dlho snažili nájsť, kde medvediu rodinu umiestniť.

„Ani pri veľkom úsilí sme nikoho nenašli, preto muselo dôjsť k takému riešeniu, z ktorého naozaj nie sme nadšení. Nemohli sme však takúto medvedicu nechať voľne sa pohybovať doslova medzi ľuďmi.“

Prípadom sa zaoberá aj polícia, ktorá 3 . mája dostala podnet od Štátnych lesov TANAP-u. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade vec prešetruje ako podozrenie z prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov,“ informoval Daniel Džobaník z Krajského riaditeľstva PZ v Prešove.

 

Posledná fotka pred smrťou

Otvoriť galériu
Tatranská polianka 2. 5. 2021 1.25 hod.
Zdroj: iglu I  Foto: fb štátne lesy tanapu, mp vysoké tatry, iglu, m. voronič

Poslednú fotku asi 135-kilovej a 15-ročnej medvedice zachytil na fotopascu Maroš Voronič. „Prišla si skontrolovať, či sa dostane do odpadovej nádoby, a keď zistila, že nie, išla ďalej. Vedela, že vyššie sú veľkoobjemové kontajnery, kde ich určite čaká hostina. Tentoraz to však bol jej posledný kontajner,“ vraví.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Keegan (v strede) chce s miliónom austrálskych dolárov pomôcť najmä svojej rodine
Foto
Rybár nemohol uveriť vlastným očiam: Z vody vytiahol úlovok za MILIÓN
Ilustračné foto
Foto
Takýto sendvič ste ešte nevideli: Jeho príprava trvala 100 hodín! Uvidíte FOTO, pochopíte
Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Fotografie z miesta nehody.
Tragická nehoda v Žiline: Na križovatke vrazil 32-ročný motorkár do nákladného auta! Na mieste podľahol
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
MHD začína využívať čoraz viac cestujúcich.
Dráma v bratislavskej MHD: Muž škrtil ženu priamo v autobuse!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Robert Kaliňák vo videu ohľadom aktuálnej situácií na Slovensku.
Robert Kaliňák sa vyjadril k situácií na Slovensku: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť