Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2021 14:55 | Správy | Zahraničné správy

Nové lieky proti COVID-19 ešte tento rok? Eurokomisia predstavila novú stratégiu boja s vírusom

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že dopĺňa stratégiu EÚ v oblasti vakcín o stratégiu liečby ochorenia COVID-19, ktorá má podporiť vývoj a dostupnosť nevyhnutných liekov proti koronavírusu vrátane liečby tzv. dlhodobého COVID-u.

Nová stratégia pokrýva celý životný cyklus liekov - od výskumu, cez vývoj a výrobu až po ich obstarávanie a uvoľnenie do obehu. Komisia spresnila, že stratégiu liečby ochorenia COVID-19 sa stáva súčasťou Európskej zdravotnej únie, v rámci ktorej sa všetky členské štáty EÚ pripravujú a reagujú na zdravotné krízy spoločne a zabezpečujú cenovo dostupné a inovatívne zdravotnícke potreby.

Stratégia ponúka opatrenia a ciele vrátane schválenia troch nových liekov proti koronavírusu do októbra 2021, prípadne ďalších dvoch liekov ešte do konca tohto roka.

V oblasti výskumu, vývoja a inovácií chce EÚ investovať 90 miliónov eur do populačných štúdií a klinických skúšok s cieľom spoznať súvislosti medzi rizikovými faktormi a účinkami na zdravie, aby bola schopná poskytnúť ďalšie informácie úradom verejného zdravotníctva a riadiacim orgánom - vrátane liečby pacientov s dlhodobými následkami covidu.

Do júla chce zriadiť tzv. katalyzátor inovácie liekov na podporu tých najsľubnejších z nich – od predklinického výskumu až po ich registráciu. Tento nástroj bude vychádzať zo súčasných iniciatív a investícií do vývoja liekov a bude spolupracovať s Úradom EÚ pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) na mapovaní liečivých prípravkov. Komisia takisto zabezpečí koordináciu všetkých výskumných projektov v oblasti liekov proti koronavírusu, podporí inovácie a zrýchli vývoj liekov.

Pre urýchlenie klinických skúšok a ich rýchle schválenie plánuje exekutíva EÚ preinvestovať päť miliónov eur z programu EU4Health do získavania lepších a hodnoverných údajov o bezpečnosti pri klinickom skúšaní lieku.

Komisia chce zároveň zistiť, ako pomôcť výrobcom liekov pri budovaní kapacít na získavanie prvotriednych materiálov pre klinické skúšky. Ďalších päť miliónov eur EK vynaloží na mapovanie liečiv a diagnostiky na analýzu vývojových fáz, výrobných kapacít a dodávateľských reťazcov.

Eurokomisia zostaví širšie portfólio 10 potenciálnych liekov proti COVID-19 a do júna 2021 z nich vyberie päť najsľubnejších.

V oblasti výroby liekov má nová stratégia za cieľ financovať prípravnú akciu v hodnote 40 miliónov eur na podporu flexibilnej výroby a dostupnosti liekov na COVID-19 v rámci projektu FAB EÚ, z ktorého sa neskôr stane dôležitý nástroj pre budúci Úrad EÚ pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA).

Do konca roka 2021 chce EK uzavrieť zmluvy na nákup povolených liekov a zabezpečiť rýchlejší prístup k liekom s kratšími administratívnymi lehotami. Týmto cieľom pomôže medzinárodná spolupráca, na základe ktorej budú lieky dostupné pre všetkých ľudí na svete.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
Na dne jazera čakalo nepríjemné prekvapenie. (Ilustračné foto)
Váš Tip
V Humennom vyčistili jazierko na sídlisku: Na dne ich čakalo nepríjemné prekvapenie!
(ilustračné foto).
Izraelská armáda pri nálete na Gazu zabila lídra teroristov: Čo má na svedomí?
Zaľúbenci: Maroš s Máriou si doprajú dvakrát do týždňa čas pre seba.
Foto
Úprimný rozhovor s Máriou Čírovou aj o jej krásnom manželstve: Nikdy z našich úst nevyšlo...
Veštkyňa Zana.
HOROSKOP od veštkyne Zany: Koho čaká kríza v láske a kto bude mať problém v práci?
Laura si musela pred smrťou prežil peklo.
Laura († 66) záhadne zmizla z domu: Jej telo našli ZOHAVENÉ! Toto ostáva NEVYRIEŠENÉ
Český moderátor Honza Musil s partnerom Jakubom.
Foto
Známy moderátor po 8 rokoch lásky s mužom šokoval: Dojemné vyznanie ŽENE!