Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2024 05:57 | Správy | Politika
Foto

Politický cestovateľ a búrlivák Alojz Hlina v relácii Včas: Kajám sa! Chyba je v tom, že som úprimný

Hovorí sa o ňom, že je na liberálov príliš konzervatívny a na konzervatívcov príliš liberálny. Poslanecké lavice zdieľal spolu s Igorom Matovičom (50), neskôr si založil vlastnú stranu, potom vstúpil do KDH, ktoré viedol.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Koketovanie s progresívcami ho stálo miesto, so svojimi Umiernenými istý čas spolupracoval s Tomášom Druckerom (45), aby napokon skončil na kandidátke SaS. Tvrdí, že aj proti najväčšej presile sa oplatí vždy vytrvalo bojovať. O politickej minulosti, ale aj o aktuálnych politických výzvach prezradil viac poslanec Alojz Hlina (53) v relácii Včas. 

 

Boli ste na viacerých kandidátkach a nedopadlo to vždy dobre?

- Tak odľahčene poviem, že sa kajám... A čo mám s tým robiť? Nikomu som nič zlé neurobil, nič som nikomu neukradol, mám ten istý telefón, stále som ten istý Alojz Hlina a mám tú istú ženu, snažím sa a pracujem. Áno, a politicky to nevychádza, ale viete, doba je dynamická. Bodaj by to bol najväčší prehrešok politika, že pôsobil v rôznych stranách. Ja sa však nemením, som umiernený konzervatívec, vždy som ním bol a som pravičiar a tak už aj umriem.

Boli ste veľký parlamentný búrlivák, búchali ste v parlamente topánkou po vzore istého sovietskeho politika. Už ste pokojnejší?

- Už som starší, bol som už aj na operácii kolena a z tej postele zoskočí človek už pomalšie. Viete, všetky veci sa stali v nejakom čase a v nejakom kontexte. A iste, niektoré by som si na nástenku už nedal. Jasné, robím chyby. Viete čo, chyba je v tom, že som úprimný. To je v politike niekedy aj chyba.

Ak by ste mali porovnať svoje opozičné pôsobenie za posledných viac ako 10 rokov s tým aktuálnym, v čom je rozdiel?

- Vtedy, v roku 2012, ich bolo 83 (počet poslancov Smeru v parlamente, pozn. red.), to bola skala. Spomeniem povestné Paškove slová „vyhraj voľby, môžeš všetko“ a oni to reálne aj robili, ale bol tam jeden otravný Hlina. Dovolím si tvrdiť, že sa mi intenzívnou prácou podarilo niečo zmeniť.

Napriek tomu, že boli 83. Netreba to vzdávať, aj zo skaly sa dá odlúpiť, aj špáradlom, len musíte vytrvalo a cielene ťukať. Teraz je Fico rádovo slabší. Naša šanca je v tom, že sa to dá rozbiť. Ide to ľahšie, keď ľudia vidia alternatívu. To je kľúčová vec pre opozíciu. Z toho, čo má vládu nahradiť, nesmie ísť strach.

Včera bol veľký protest poľnohospodárov a potravinárov. Vy ste sa pridali k inej skupine protestujúcich - mladým farmárom. O čom sú podľa vás aktuálne protesty?

- V tejto komunite funguje silný strach. Je tam veľká naviazanosť na „kedy čo od koho dostanú“ a nechcú robiť problémy, tak sú radšej ticho. Problémov sa však nakopilo toľko, že sa nedá ticho sedieť. Stojíme pred kardinálnou otázkou slovenského poľnohospodárstva. Aké ho vlastne chceme?

Chceme poľnohospodárstvo, kde bude desať veľkých megafariem, ktoré budú vlastniť tri skupiny? Alebo chceme diverzifikované poľnohospodárstvo, kde máme veľkých a silných, ale bude tu aj skupina tých, čo si ráno dajú montérky a idú ku krave ráno o piatej? Trh hovorí o tom, že silní požierajú malých, ale potom nepotrebujeme štát.

Mali by sme teda mať viac malých farmárov?

- Nemôže absolútne vo všetkom rozhodnúť trh. Úlohou zdravej spoločnosti je nedovoliť vytvoriť monopol. Nie preto, že niekomu závidí, že veľa zarába, ale preto, že to v konečnom dôsledku ničí ekonomiku. Keď si na tú otázku odpovieme tak, že chceme takých aj takých, musíme sa o to postarať.

Musia byť aj tí malí. Vtedy je to pestré, diverzifikované, udržateľné. Vtedy to môže fungovať. Malí dokážu prežiť. Áno, veľkí chcú požierať malých. Štát by mal však vytvárať mechanizmy, aby sa to nedialo. My máme také špecifikum, že u nás štát pomáha tomu, aby veľkí požierali malých. To je absurdné a zvrátené.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jes 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český premiér Petr Fiala.
V Česku rastie nespokojnosť: Neplní vláda dohodu?! Aha, čo hrozí
Torrential rain causing flood.
Pre TIETO okresy Slovenska platia výstrahy! Počasie bude nebezpečné
Turista po páde v oblasti Horných dier utrpel poranenie hlavy
Lesný robotník utrpel na Orave vážne zranenia: Hrozné, čo sa stalo
vojak
Desivé plány Izraela v meste Rafah: Minister obrany vyriekol to, čo nechcel počuť nik
Close-up of newborn baby girl
Plánujete dať svojim detičkám prepichnúť uši? Lekárka varuje! Hrozia im viaceré riziká
V búdkach čakalo na ochranárov krásne prekvapenie.
FotoVáš Tip
Ochranári kontrolovali nové búdky na stožiaroch: Roztomilé prekvapenie vo vnútri! Z tých fotiek sa roztopíte
Pre niekoho môže monotónna manuálna činnosť predstavovať relax.
Pozrite si veľký test naparovacích žehličiek: Na čo prihliadať? Alfou a omegou je tento faktor!
Český premiér Petr Fiala a zraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Zatykač na Netanjahua a vodcov Hamasu? Fiala reaguje: Návrh prokurátora pochoval pod čiernu zem!
Vizváryová všetkým ukázala, aké správy Richterová posielala Kollárovi.
Foto
Aj keby skapal, o jedného čierneho menej! Vizváryová zverejnila OHAVNÉ SPRÁVY medzi Kollárom a Richterovou
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Aktualizované
Ústavný súd rozhodol: SIS prikázal zničiť nahrávky v kauze Gorila
Woman hand holding big knife. Aggressive woman.
Tragédia na základnej škole: Po útoku nožom hlásia 2 obete! Znepokojivé, čo sa v krajine deje
NATO vyjadrilo Iránu sústrasť v súvislosti s Raísího úmrtím.
Náhla smrť Raísího († 63) šokovala celý svet: NATO vyjadrilo Iránu sústrasť