Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2024 07:40 | Správy | Zahraničné správy
Video

Krajina si zvolila svojho prezidenta: Len 10 dní pred voľbami ho prepustili z väzenia!

Víťazom prezidentských volieb v Senegale sa stal 44-ročný kandidát proti establišmentu Bassirou Diomaye Faye, ktorého prepustili z väzenia len desať dní pred nedeľňajším hlasovaním. TASR informáciu prevzala z pondelkového servisu tlačovej agentúry AFP.

Je to prvýkrát z 12 prezidentských volieb, ktoré sa konali na základe všeobecného volebného práva od získania nezávislosti Senegalu od Francúzska v roku 1960, čo už v prvom kole hlasovania zvíťazil opozičný kandidát. Jeho hlavný rival z vládnucej koalície, 62-ročný Amadou Ba, uznal Fayeho víťazstvo a telefonicky mu zablahoželal. Odchádzajúci senegalský prezident Macky Sall, ktorý po víťazstvách v rokoch 2012 a 2019 už nekandidoval, mu tiež pogratuloval a privítal "víťazstvo senegalskej demokracie".

Faye sľubuje ľavicový panafrikanizmus a opätovné prerokovanie zmlúv podpísaných so zahraničnými spoločnosťami o dodávkach plynu a ropy. Senegal by pritom mal ešte tento rok začať ťažiť tieto komodity z nedávno objavených zdrojov. Zaviazal sa tiež obnoviť národnú "suverenitu", bojovať proti korupcii a spravodlivejšie rozdeľovať bohatstvo krajiny. Tento opozičný kandidát nikdy nezastával celoštátne volenú funkciu.

Faye vo svojom prvom verejnom vystúpení po tom, čo jeho hlavný rival priznal porážku, uviedol, že jeho víťazstvo ukazuje, že Senegalčania sa rozhodli odkloniť od súčasného politického systému. "Senegal znovu získal svoj bývalý lesk a opäť sa stal príkladom pre celú Afriku," cituje Fayeho agentúra AP. Podľa predbežných výsledkov z jednotlivých volebných okrskov mal Faye jasný náskok pred bývalým premiérom Baom. Oficiálne výsledky sa očakávajú do konca týždňa. Na víťazstvo v prvom kole bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov.

Faye sa stane najmladším prezidentom v histórii tejto západoafrickej krajiny. Faye bol 14. marca prepustený z väzenia na základe narýchlo prijatého zákona o amnestii. Vlani ho uväznili na základe obvinení súvisiacich s konfliktom medzi lídrom opozície Ousmaneom Sonkom a štátom. Sonko nemohol kandidovať pre odsúdenie za ohováranie, ale podporil Fayeho ako svojho náhradníka.

Senegal mal pôvodne hlasovať 25. februára, ale Sallov odklad volieb o 11 hodín vyvolal najhoršiu politickú krízu za uplynulé desaťročia a násilnosti, ktoré si vyžiadali štyroch mŕtvych. Z 18 miliónov obyvateľov Senegalu bolo oprávnených voliť približne 7,3 milióna ľudí. Ide o tretie demokratické odovzdanie moci v Senegale z rúk jedného zvoleného lídra do rúk druhého od získania suverenity. Na voľbách sa zúčastnili stovky pozorovateľov z občianskej spoločnosti, Africkej únie, Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), ako aj Európskej únie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!