Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2024 18:50 | Správy

Kazachstan zadržal ruského občana: Pozrite sa, z čoho ho obvinili

Kazachstan v sobotu oznámil, že zadržal Rusa obvineného z verbovania občanov Tadžikistanu a osôb bez štátnej príslušnosti do ozbrojených konfliktov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Kazašská polícia na platforme Telegram uviedla, že zmieneného Rusa zadržala už 11. apríla vo veľkomeste Almaty po tom, ako tam priletel z Moskvy. Dodala, že tento muž je "od septembra 2023 medzinárodne hľadaný", a to pre nezákonný nábor Tadžikov a osôb bez štátnej príslušnosti do ozbrojených konfliktov či vojenských operácií v tretích krajinách. Príslušné kazašské úrady dosiaľ nerozhodli, či bude vydaný do Ruska.

K zadržaniu Rusa došlo tri týždne po útoku na koncertnú halu Crocus neďaleko Moskvy, do ktorej vtrhli ozbrojenci a zabili prinajmenšom 143 ľudí. K útoku sa následne opakovane prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Ruské úrady pritom zadržali ako hlavných podozrivých štyroch Tadžikov.

Tadžikistan, v ktorom žije 9,7 milióna ľudí, sužovala v rokoch 1992 až 1997 občianska vojna, v ktorej stáli proti sebe vládne sily a rôznorodá opozícia vrátane islamistických bojovníkov. Táto hornatá vnútrozemská krajina si následne za jednu zo svojich priorít stanovila boj s terorizmom. Na jej hraniciach Afganistanom pritom stále dochádza k ozbrojeným stretom džihádistických skupín. Krajina taktiež zažila už viacero útokov, ku ktorým sa prihlásil IS.

Tadžický prezident Emomali Rachmon začiatkom roka povedal, že od roku 2015 sa k IS pridalo podľa známych údajov už zhruba 2300 Tadžikov. Džihádisti sa podľa jeho slov pri verbovaní do svojich radov zameriavajú na "mladých ľudí, ktorí odchádzajú za prácou do zahraničia". AFP dodáva, že do Ruska na tento účel ročne vycestuje zhruba milión Tadžikov.

Takýchto migrujúcich pracovníkov zrejme zneužíva aj ruská armáda. Existuje totiž mnoho správ o tom, že obyvatelia krajín strednej Ázie boli Moskvou verbovaní do bojov na Ukrajine.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Hudáček perlil v priamom prenose: Bol som na záchode...
Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti