Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2024 13:55 | Správy | Domáce správy

Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!

Starobní dôchodcovia, ako aj poberatelia iných druhov dôchodkov dostanú v tomto roku 13. dôchodok vo výške 606,30 eura. Stáť bude celkovo v tomto roku 828 miliónov eur, pričom však nejde o čistý náklad. Uviedol to vo štvrtok minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

"Trinásty dôchodok dostanú aj bývalí príslušníci bezpečnostných zborov. Vyhoveli sme aj združeniam, ktoré zastrešujú invalidných seniorov, a to tak, že poberatelia, ktorí už dosiahli dôchodkový vek, dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura," uviedol Tomáš s tým, že vláda bude môcť počas roka svojim nariadením kedykoľvek vyplatiť určitú časť 13. dôchodku skôr, pokiaľ to bude nevyhnutné.

Dávka bude podľa šéfa rezortu sociálnych vecí v tomto roku stáť 828 miliónov eur. "Ale nie je to čiastka, ktorá je navyše, lebo na tento rok už bolo rozpočtovaných vyše 300 miliónov eur na predchádzajúci 13. dôchodok. Samotná Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) priznala, že sa cez daň z pridanej hodnoty (DPH) do štátneho rozpočtu vráti asi 100 miliónov eur," priblížil s tým, že čistý náklad je pre tento rok 400 miliónov eur. Niektoré prostriedky budú použité zo Sociálnej poisťovne (SP), avšak väčšina pôjde podľa neho transferom zo štátneho rozpočtu.

Trinásty dôchodok bude dôchodkovou dávkou a bude stanovený ako priemerný dôchodok za predchádzajúci rok. Priemerný dôchodok ako kritérium bol podľa Tomáša zvolený preto, aby bola skombinovaná zásluhovosť a solidarita. "Pretože v takomto prípade dostanú rovnakú sumu aj seniori s nižšími príjmami, ale aj s vyššími príjmami," dodal.

Týmto zákonom bolo podľa Tomáša schválené aj kompenzačné opatrenie týkajúce sa predčasného dôchodku, ktoré požadovala aj Európska komisia (EK). "Takže zároveň sme si týmto zákonom splnili úlohu smerom k EK a udržateľnosť dôchodkového systému už nebude problémom týkajúcim sa plánu obnovy," uzavrel.

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady SR vo štvrtok definitívne schválili.

Čo si o tom myslí opozičná SaS? Dozviete sa na ďalšej strane→


Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

"Tento dôchodok nepokladám za solidárny ani za sociálny, lebo maximálnu výšku toho dôchodku dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú najvyššie dôchodky, a minimálnu výšku dôchodku dostanú tí, ktorí majú najnižšie dôchodky," reagoval poslanec SaS Vladimír Ledecký. Sumy 13. dôchodku pre jednotlivé druhy dôchodkových dávok budú podľa novely každoročne určené osobitne pre každý druh dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok. Ak bude priemerná výška daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude minimálne 300 eur.

SaS kritizovala aj to, že Slovensko nemá dostatok finančných zdrojov na pokrytie nových 13. dôchodkov. Výdavky na toto opatrenie na tento rok štát odhadol na vyše 828 miliónov eur, v budúcom roku to má byť ešte o 100 miliónov eur viac. Trináste dôchodky pritom po novom bude vyplácať Sociálna poisťovňa.

"Sociálna poisťovňa už v tomto roku musí byť dofinancovaná sumou 1,6 miliardy eur zo štátneho rozpočtu a štátny rozpočet si musí tieto peniaze požičať," pripomenul poslanec SaS Marián Viskupič. Doplnil, že Slovensko si musí tento rok na svoje výdavky požičať približne 12 miliárd eur. "Slovensko má problém si požičať a požičiava si draho. Napriek tomu teraz parlament rozhodol o ďalšom výdavku," kritizoval poslanec s tým, že suma za toto opatrenie sa bude každoročne zvyšovať.

Novela sa dotkla aj odchodov do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Podmienka 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný dôchodok bude naviazaná na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku. Vek nároku na predčasný starobný dôchodok sa tak bude postupne zvyšovať.


Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

"PS nemohlo podporiť zákon o 13. dôchodkoch, pretože minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) ani minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) nevysvetlili, odkiaľ chcú na ne vziať peniaze. Len tento rok pritom ide o 830 miliónov eur. V PS chceme, aby seniori a seniorky mali dôstojné peniaze nielen raz za rok, ale každý mesiac. Za svoje odpracované roky si to zaslúžia. Spôsob, ktorý si zvolila táto vláda, však povedie gréckou cestou k bankrotu," uviedla v reakcii podpredsedníčka Výboru NR SR pre sociálne veci Simona Petrík.

"Ak chceme zachrániť verejné financie, musíme konsolidovať ešte minimálne v objeme 1,4 miliardy eur. Vláda doteraz nepredstavila dôveryhodný plán konsolidácie. Akurát znížila percento odvodov do druhého piliera, čo iba oberie budúcich dôchodcov o veľké sumy na dôchodkoch. Toto ani zďaleka nie je dobrá sociálna politika pre všetkých," zdôraznila Petrík. Poslanci KDH na aktuálnej schôdzi NR SR podľa slov predsedu strany Milana Majerského hlasovali za 13. dôchodky. "Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš poslancom za KDH garantoval, že neotvorí a nezníži druhý pilier," vysvetlil Majerský.

Zásahom do druhého piliera by totiž podľa KDH vláda obrala svojich občanov o ich úspory. "Minister rovnako garantoval poslancom KDH, že zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. Na základe týchto skutočností poslanci KDH podporili hlasovanie o 13. dôchodkoch, čím si penzisti prilepšia o niekoľko stoviek eur," priblížil predseda KDH.

Z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci NR SR vo štvrtok definitívne schválili, vyplýva, že od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa. "Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v predkladacej správe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Von der Leyenová sa v Bruseli pristavila aj pri slovenskej vlajke: Veľavravné slová
Male mouth with protruding tongue with a yellow coating at the base
Telo sa vás snaží varovať! Tieto FARBY vášho jazyka môžu znamenať vážne CHOROBY
S Petrom boli spolu desať rokov
Mirgová opäť so svojím ex: Spojila ich krásna príležitosť! VIDEO hovorí za všetko
Bella si svoju narodeninovú oslavu veľmi užila.
TOTO je najstarší orangutan sumatriansky na svete: Padnete na zadok, koľké narodeniny už oslávil!
Ilustračná fotografia.
Rana pre slovenský šport: Zomrel majster republiky a účastník ME († 66)
Miroslav Macek († 79) podľahol ťažkej chorobe.
Zomrel kontroverzný politik Macek († 79): Kedysi uštedril poriadny POHLAVOK ministrovi! VIDEO