Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2024 13:08 | Správy

Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!

Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, aby sa nerealizovali tragické scenáre. Pri príležitosti 79. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe to počas svojho príhovoru v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici povedal zvolený prezident Peter Pellegrini. Uviedol tiež, že ak to bude potrebné, na mierové rokovania ponúkne aj Bratislavu, ktorá má s podobným samitom skúsenosti

Pellegrini skonštatoval, že 79 rokov bez vojny spôsobilo istú devalváciu mieru samotného a vnímame ho ako samozrejmosť. "Žiaľ, v tomto čase vidíme, že to tak nie je. V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa začína rinčať zbraňami pomaly aj v iných častiach Európy a sveta. Spomína sa nasadenie vojakov priamo do rusko-ukrajinskej vojny, mnohí pripravujú plány na vojenský konflikt a diplomacia pritvrdzuje svoj slovník. Poďme hovoriť o prímerí, o mierových scenároch, aktivizujme diplomaciu a zbrane vnímajme ako posledné krajné riešenie," uviedol zvolený prezident.

Pri spomienke na ukončenie druhej svetovej vojny Pellegrini poďakoval pamätníkom bojov proti fašizmu a uctil si obete režimu postaveného na nenávisti. Vďaku vyslovil aj príslušníkom Červenej armády, ktorí oslobodzovali územie Slovenska.

"Intenzívne dnes cítime, že existuje snaha prepisovať dejiny. Chcem však z tohto miesta odmietnuť akúkoľvek snahu prekrúcať historickú pravdu, pretože pravda je len jedna. Preto odmietam snahy nespomínať alebo naschvál prehliadať zásluhy Červenej armády pri oslobodzovaní našej vlasti a rovnako odmietam snahy poľudšťovať fašistický režim a bagatelizovať fakty o obetiach v koncentračných táboroch," povedal Pellegrini s tým, že koncentračné tábory sú mementom hrôzostrašných dejín a zlyhania generácie, ktorá svojou pasivitou dopustila genocídu národov v celej Európe.

Ukončenie druhej svetovej vojny si v Múzeu SNP pietnym aktom pripomenuli aj zástupcovia miestnej či regionálnej samosprávy a štátnej správy. Múzeum tiež pripravilo celodenné podujatie pre verejnosť. Od poludnia v areáli na návštevníkov čaká hudobný program, premietanie dokumentárnych filmov, ukážky klubov vojenskej histórie, jazda na historických vojenských motorkách a ďalšie sprievodné aktivity.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Hral za veľkoklub, skončil predčasne a konvertoval na islam: Exfutbalista teraz zarába milióny!
(ilustračná foto)
Situácia sa pohne vpred, rátajte však s obmedzeniami: Tento bratislavský most je v kritickom stave
Po atentáte na premiéra sociálne siete vybuchli nenávisťou.
Žilinka informoval o desivom skutku: Hrozné, čo vykrikoval Ivan na premiéra! Boli zlovestné slová potrestané?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Trvalý mier na Blízkom východe: Takéto sú Bidenove vízie
(ilustračné foto)
Pozor! Máte sucho v ústach? Môže to byť príznak týchto 5 nebezpečných chorôb
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
Zrážka lodí na Dunaji v Maďarsku.
Foto
Tragická nehoda na Dunaji: Nové skutočnosti! Ako má v nešťastnom prípade figurovať Slovák?
(ilustračné foto)
Aktualizované
Po streľbe na Roberta Fica sa výkon policajtov výrazne zvýšil: Kontrolujú tieto miesta
Valencia, Spain – March 03, 2022: Picture of Man Applauding in the Middle of a Crowd of People who watch the Fallas Mascleta in the Town Hall Square of Valencia
Stovky ľudí vyšli do ulíc: Rozhodli sa podporiť hlavu štátu! Opozícia a novinári ho však kritizujú
Robert Fico a Robert Kaliňák (vpravo) sú dlhoroční stranícki spolupracovníci.
Vicepremiér Kaliňák: K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada
Scared woman hiding under blanket. Afraid of the dark. Unable to sleep after nightmare or bad dream. Awake in the middle of the night in bedroom at home.  Monster under the bed or in closet.
Odpoveď na večnú otázku odhalená: Zistili sme dôvody, prečo sa radi bojíme
ilustračné foto
Masívny útok Ukrajiny: Rusko bolo nútené spraviť tento krok! Ide o dôležitý objekt