Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2017 14:26 | Správy | Politika

Rajtár v parlamente: Podporou Kaliňáka sa hlasuje za mafiánsky štýl riadenia

Hlasovanie o ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) je hlasovaním o smerovaní Slovenska. Pri obhajobe návrhu na odvolanie ministra to v parlamente povedal poslanec SaS Jozef Rajtár.

"Podporou Roberta Kaliňáka sa hlasuje za mafiánsky štýl riadenia štátu. Hlasovaním proti Kaliňákovi sa hlasuje za šancu na fungujúci, prosperujúci a vyspelý štát," vyhlásil Rajtár, podľa ktorého je Kaliňák skorumpovaný minister. "Sklamal ako minister vnútra, sklamal ako politik aj ako verejný činiteľ. Nepochybujem, že sklamal aj časť koaličných poslancov. Odvolanie Roberta Kaliňáka bude malým krokom pre náš parlament, ale veľkým krokom pre Slovensko a pre jeho budúcnosť," doplnil.

Rajtár vo svojom vystúpení pripomenul kauzy ministra vnútra, väčšiu časť vystúpenia venoval prípadu Bašternák. Poukázal aj na nízku dôveru ľudí v políciu, za čo môže podľa opozície opäť Kaliňák. Minister podľa neho spĺňa všetky kritériá, ktoré uviedol v lete predseda vlády ako dôvody na odvolanie členov vlády. Spomína sa tam napríklad netransparentné a korupčné správanie, nedôvera verejnosti či pretrvávajúce tiene podozrení. Pre takéto dôvody odišiel z funkcie vtedajší minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Podľa Rajtára platia aj na Kaliňáka.

 

Kaliňákovu hlavu žiada opozícia už po niekoľký raz. Dôvodom je údajné opakované zlyhávanie vo funkcii. Odôvodnenie podaného návrhu na vyslovenie nedôvery sa začína prípadom Bašternák a najnovšia vec sú korekcie za čerpanie eurofondov. Minister vnútra obvinenie odmieta. S Kaliňákovým odvolaním v utorok nesúhlasila ani vláda, ktorá vníma opozičný návrh ako vytĺkanie politického kapitálu, pričom na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie podané opozíciou sú nepravdivé.

 

Otvoriť galériu

Fico: Kaliňák patrí k najschopnejším

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) patrí medzi najschopnejších ministrov, akých premiér Robert Fico (Smer-SD) vo svojej politickej kariére stretol. Šéf vládneho kabinetu tvrdí, že keby bol presvedčený o Kaliňákovom zlyhaní, už by nebol ministrom. Premiér to povedal pri obhajobe ministra v parlamente, kde sa Kaliňáka opozícia pokúša odvolať pre jeho údajné opakované zlyhanie vo funkcii.

Opozícii odkázal, že mu nebude kádrovať ministrov. Nechápe posadnutosť Kaliňákom zo strany "opozície, protivládnych médií aj prezidenta". Pri obhajobe Fico kritizoval opozičných poslancov, ktorí podľa neho nemajú morálne právo útočiť na Kaliňáka a jeho vládu. Poukázal napríklad na Jozefa Rajtára či Ľubomíra Galka (obaja SaS). "Prosím vás, najskôr si upracte doma, potom tu vystupujte a hodnoťte," odkázal Fico.

Pripomenul, že Rajtárov asistent Filip Rybanič porušil bankové tajomstvo, keď si pozrel Kaliňákov účet. Opozícia podľa Fica nazrela do viacerých účtov. "Mám informácie, čo všetko ste robili s našimi účtami," vyhlásil s tým, že banka musí informovať, keď dôjde k takémuto konaniu. "Informovala viacerých klientov," poznamenal Fico. Rajtár podľa neho nemá ani zďaleka morálne právo kritizovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Nový prieskum má prekvapivé výsledky: Podľa čoho budú ľudia krúžkovať kandidátov vo voľbách do EP?
Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.
Príroda v USA si berie svoju daň: Po ničivých búrkach prišlo o život niekoľko ľudí!
V kostole hráva aj na organe.
Váš Tip
Talentovaný muzikant Adrián prežíval ťažké časy, teraz je všetko inak: Z osady do Štátnej opery?
Tomáš (19) priskočil na pomoc ako prvý.
Foto
Hrdina Tomáš zachránil vodičku z PREVRÁTENÉHO auta: Zarazí vás, ako reagovali starší! To vážne?
Pätnásťročné palestínske dievča zranené pri stretoch v Džaníne zomrelo.
Izraelská armáda zaútočila na mesto Džanín: Ospravedlňujúci čin? Obeťou náletu má byť nebezpečný muž!
(ilustračné foto).
Dramatická situácia v Pásme Gazy: USA evakuovala svojich lekárov! Niektorí tam napriek tomu ostali
Čínsky premiér Li Čchiang
Atentát na Roberta Fica v Handlovej šokoval celý svet: Zareagoval už aj čínsky premiér!
Helma, v ktorej v mladosti hrával hokej. Vzadu má meno a číslo 15, ktoré patrilo Maťovi
Foto
Maťo Ďurinda bol talentovaným hokejistom: BRUTÁLNE, čo sa mu stalo!
Maskotom misie sa stala komiksová postavička Snoopyho, ktorého so sebou vzali aj do kozmu.
Foto
Významná misia Apollo 10: Takto prebiehal nácvik pristátia na Mesiaci pred 55 rokmi!
Keegan (v strede) chce s miliónom austrálskych dolárov pomôcť najmä svojej rodine
Foto
Rybár nemohol uveriť vlastným očiam: Z vody vytiahol úlovok za MILIÓN
Ilustračné foto
Foto
Takýto sendvič ste ešte nevideli: Jeho príprava trvala 100 hodín! Uvidíte FOTO, pochopíte
Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!