Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Maximka slovenskí lekári odsúdili na smrť: Záchrana vo Švajčiarsku v poslednej chvíli

Najhoršia správa v ich živote. Monike (24) a jej partnerovi Tiborovi (35) z Hrabičova (okr. Žarnovica) lekári oznámili, že ich vytúžené dieťatko bude postihnuté, a tak mladej žene odporučili potrat.

V tom okamihu sa im zrútil celý svet, ale napriek tomu sa rozhodli zo všetkých síl zabojovať o svojho ešte nenarodeného synčeka. Ich nádej umocnili lekári na Kramároch, ktorí im odporučili operáciu u špecialistov-neurochirurgov vo Švajčiarsku. Maličkého Maximka tak úspešne operovali ešte pred narodením v mamičkinom brušku. Snúbenci Monika a Tibor sa o dieťatko snažili už dlhší čas. Keď sa im to po roku a pol podarilo, mali z toho obrovskú radosť. Po prvých bezproblémových mesiacoch však nastali komplikácie. Krvné tripple testy preukázali zvýšené riziko na možný výskyt vrodenej vývojovej chyby bábätka, presnejšie rázštep nervovej trubice - chrbátika.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Najskôr sme to nebrali vážne, lebo sme absolvovali 3D sono, na ktorom bolo všetko v poriadku,“ hovorí mamička. Genetické testy v Banskej Bystrici však znova potvrdili, že ich synček by mohol byť postihnutý, a ďalšie 3D sono ukázalo viditeľný rázštep. „Lekár nám oznámil, že také detičky neovládajú svoje končatiny, trpia inkontinenciou a skončia na invalidnom vozíku. Navyše je tu aj riziko hydrocefalu, čiže zväčšovania hlavičky. Hneď nám odporučil potrat a iné alternatívy ani nepovedal,“ objasňuje bolestivé chvíle Monika.

Záchrana v hodine dvanástej

 

V týchto chvíľach ju nesmierne podržal jej priateľ, ktorý urputne hľadal riešenie, ako vysnívanému dieťatku pomôcť. Na internete našli tím odborníkov-neurochirurgov na bratislavských Kramároch, ktorí však viackrát nedvíhali telefón, a tak sa Monika rozhodla pre interrupciu. No akoby jej však niečo našepkávalo, aby na Kramáre ešte zavolala...

Otvoriť galériu

Pred osudným dňom Monike zdvihol telefón uznávaný neurochirurg František Horn. Zdôraznil jej, nech na potrat určite nejde. S prinavrátenou nádejou nasledovala séria vyšetrení v Bratislave. Lekár zistil, že poškodenie je malé a rázštep je nižšie položený. „Dali nám dve alternatívy - operáciu po narodení bábätka, ktorá však nesie riziko, že dieťa ostane na vozíku, alebo operáciu dieťatka priamo v tele matky, ktorá sa však robí len v zahraničí,“ vysvetľuje mladá žena, ktorá už o tri týždne cestovala do Švajčiarska.

Operácia trvala 3 hodiny

V krajine helvétskeho kríža jej chirurg Martin Meuli okamžite všetko vysvetlil. „Povedal mi, že robím najlepšie rozhodnutie v živote, keď bojujem za svoje nenarodené dieťa. Operácia trvala tri hodiny. Otvorili mi brušnú dutinu, aby sa dostali do maternice a k chrbtici dieťatka, aby zoperovali rázštep,“ opisuje úspešný zákrok Monika, ktorá ostala v Zürichu až do narodenia synčeka. Maxim prišiel na svet o týždeň skôr, 17. októbra 2018, a bol úplne zdravý! Meral 46 centimetrov a vážil 3 010 gramov. Popôrodné vyšetrenia dopadli veľmi dobre.

„Maličký má teraz skoro tri mesiace a má sa k svetu. Som šťastná, že sme sa rozhodli pre operáciu v zahraničí, zachránili sme tak synčekovi život. Koľkokrát mi napadne, že by som ho išla ukázať lekárom, ktorí nám odporúčali potrat, a povedať im, pozrite sa, toto dieťatko tu kvôli vám vôbec nemuselo byť,“ dodáva šťastná mamička, ktorá sa čoskoro so snúbencom chystá na povinnú prehliadku maličkého do Švajčiarska. Zákrok, ktorý stál 130 000 švajčiarskych frankov (116 000 €), im uhradila Zdravotná poisťovňa Dôvera.

Otvoriť galériu

Ako prebiehala operácia

1. Mamičke Monike (24) otvoril chirurg brušnú dutinu.

2. Cez ňu sa dostal do maternice a k chrbtici dieťatka.

3. Priamo v tele mamy operoval rázštep nervovej trubice.

Náročné operácie

Martin Lindák, lekár
Na Slovensku prebieha operácia 24 až 48 hodín po narodení dieťaťa, teda v 40. týždni. Rázštep bol pritom zistený už v 15. týždni a ďalej sa vyvíjal zlým smerom. Pritom, ak sa to operuje prenatálne, čiže v brušku maminy, zostane to také, aké to je, alebo sa to zlepšuje. Výsledky potvrdzujú, že klinický nález dieťaťa po operácii pred narodením je lepší, či už je to hybnosť nožičiek, kontinencia, sexuálne funkcie, hydrocefalus. Sú teda prípady, že dieťaťu nielen dáte život, ale ani neskončí na vozíčku, no možno bude chodiť o barlách, no kvalita života bude oveľa vyššia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Stašák spomína na svojho dobrého priateľa Grúňa († 81)
Foto
Stašák spomína na svojho priateľa Grúňa († 81): Prezradil, čím spolu dostávali ľudí do kolien
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Polícia v USA odstraňovala propalestínske tábory: Zadržala pri tom tisícky ľudí
Turisti môžu ísť do hôr len za svetla.
Váš Tip
Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia: TANAP pripravuje pre návštevníkov jedinečnú akciu!
Close up of legs of a woman
Biance infekcia zničila sexuálny život: Po tom, čo jej mal lekár povedať, nasledoval plač!
Tim Peake strávil vo vesmíre viac ako 185 dní.
Tim strávil vo vesmíre 185 dní: Šokujúce slová o mimozemšťanoch! O jednej veci je presvedčený
(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov