Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2019 17:05 | Šport | Cyklistika | Tour de France

Saganove šance na víťazstvo zmaril únik: Z triumfu sa teší Trentin

Taliansky cyklista Matteo Trentin triumfoval v stredajšej 17. etape 106. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Mitchelton-Scott sa presadil po sólovom úniku v závere 200 km dlhej trasy z Pont du Gard do Gapu a cieľ preťal v čase 4:21:36 hodiny.

Na druhej priečke finišoval Dán Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) a tretí skončil Belgičan Greg Van Avermaet (CCC).

V stredu bola na programe zvlnená 200 km dlhá etapa s dvomi vrchárskymi prémiami. Tá druhá na Col de la Sentinelle (3. kat, 5,2 km, 5,5%) prišla necelých deväť km pred koncom a za ňou bol už len zjazd do cieľa. Pretekárom komplikovala situáciu opäť vysoká teplota, ktorá sa vyšplhala nad 37 stupňov. Etapa bola ideálna pre únik a podľa toho sa aj odohrávala. Už na prvých metroch po štarte vyrazil Thomas de Gendt a postupne sa k nemu pridávali ďalší a ďalší pretekári. Asi po desiatich kilometroch sa sformovala silná 33-členná skupina, ktorá si vypracovala pol minútový náskok. Okrem De Gendta v nej boli napríklad Greg van Avermaet (CCC), Bauke Mollema a Jasper Stuyven (obaja Trek-Segafredo), Nicolas Roche (Sunweb), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Rui Costa (SAE), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) či Daniel Oss a Lukas Pöstlberger z Bory.

Pelotón sa ju snažil stíhať, najmä jazdci tímov Total a Arkea, ktorí sa do úniku nedostali, ale náskok stále narastal a keďže v unikajúcej skupine nebol nik, kto by mohol ohroziť popredné priečky celkového poradia, hon sa o chvíľu skončil. Balík zvoľnil tempo, únik mal po 50 km k dobru už vyše štyri minúty a bolo jasné, že z neho vzíde aj víťaz etapy. Okrem toho si jazdci na čele podelili všetky body aj na dvoch vrchárskych a jednej rýchlostnej prémii. Saganovi ale ani jeho konkurentom sa už žiadne neušli. Náskok skupiny narástol po sto km nad desať minút a krátko na to prišlo aj osvieženie v podobe výdatného dažďa. Situácia sa dlho nemenila, prvé útoky v čelnej skupine prišli až 35 km pred cieľom, keď sa pokúsil odtrhnúť Nils Politt (Kaťuša), ale bezúspešne. Po ňom sa to podarilo skupinke desiatich jazdcov, na úpätí Col de la Sentinelle sa zredukovali na šiestich a krátko na to zaútočil Trentin. Taliansky klasikár vystihol správny moment, čoskoro mal náskok 20 s na prenasledovateľa Pierrea-Luca Périchona (Cofidis) a 40 s na skupinu, v ktorej boli i van Avermaet, Mollema, Oss, Simon Clarke (EF Education First) a Kasper Asgreen (Quick Step).

 

Posledný menovaný vyrazil za lídrom sám, rýchlo obehol Périchona a v technickom zjazde z vrcholu prémie sa vydal stíhať Trentina. Ten však mal pol minútový náskok a nič z neho neubúdalo. Asgreen ho nestiahol ani v krátkych stúpavých pasážach a tak si Trentin prišiel do cieľa pre etapové vavríny už tretíkrát v kariére na Tour. Predtým sa tešil v rokoch 2013 a 2014. Zároveň to bolo štvrté víťazstvo pre tím Mitchelton-Scott na prebiehajúcej Tour. Druhý finišoval Asgreen, tretí van Avermaet.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Herec Juraj Ďuriš
Foto
Talentovaný herec Ďuriš: Vášáryová bola veľmi prísna! Čo na ňu prezradil a ako nachytal Sajfu?
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Aktualizované
Zuzana Čaputová sa vyjadrila k zasadnutiu politických strán: Aký je jej postoj k tomuto stretnutiu?
Harmónia v úli: V tomto úli sme našli hneď dve kráľovné.
Váš Tip
V obci na východe Slovenska dokončili významný projekt: Záhrada upozorňuje na túto vec!
Pellegrini hovorí, že Fico je stále veľmi unavený.
Aktualizované
Peter Pellegrini nie je presvedčený, že je správny čas na zasadnutie za okrúhlym stolom: Čo je dôvodom?
Robert Fico sa len pár hodín pred osudným momentom vítal so svojimi priaznivcami.
AktualizovanéFoto
Premiér Róbert Fico je stabilizovaný a mimo ohrozenia života: Bude schopný prevozu?
Nehoda na Dunaji
Aktualizované
Zrážka lodí na Dunaji u našich susedov si vyžiadala obete: Ďalší ľudia sú nezvestní
(ilustračné foto).
Začiatok týždňa ako zo zlého sna, ale... Onedlho nás počasie prekvapí
Ilustračné foto
Na mieste dopravnej nehody troch áut zasahujú záchranári: Úsek je neprejazdný v oboch smeroch
Slovenská hokejová legenda Dárius Rusnák.
Foto
Dárius Rusnák našim chlapcom verí: Slováci majú na medailu!
Denim
Foto
Moderátorka Krajčírová predstavuje horúce novinky! Módne trendy tohto leta: TOTO vám v šatníku nesmie chýbať
Vlastimil Harapes († 77)
Nečakané odhalenie o Harapesovi († 77): Jeho najväčšie tajomstvo vyšlo na povrch až po smrti
Na snímke s pukom Pavol Regenda.
Foto
Kuriózne vylúčenie ho zaskočilo: Regenda priznal neznalosť pravidla