Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2019 22:57 | Správy | Zahraničné správy

Francúzsky minister Guillaume: Trumpova vyhrážka ohľadom vína je stupídna!

Ako "absurdný" a "úplne stupídny" dnes klasifikoval francúzsky minister poľnohospodárstva Didier Guillaume plán amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť v odvete za digitálnu daň clo na francúzske víno.

Guillaume sa v rozhovore v televízii BFM TV ohradil aj voči Trumpovému výroku, že americké víno je lepšie ako francúzske.

Šéf Bieleho domu sa v tomto zmysle vyjadril v piatok po tom, čo Francúzsko ako prvá väčšia ekonomika zaviedla osobitnú daň pre veľké technologické spoločnosti označované vo Francúzsku ako GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple). "Francúzsko práve zaviedlo digitálnu daň na naše skvelé americké technologické firmy. Ak od nich má niekto vyberať dane, je to ich domovská krajina, Spojené štáty. Čoskoro oznámime významný recipročný krok na Macronovu nerozumnosť. Vždy som hovoril, že americké víno je lepšie ako francúzske," napísal Trump na twitter.

 

"Samozrejme, že mám z poplatku obavy, ale toto je absurdné," reagoval dnes francúzsky minister poľnohospodárstva. "Je absurdné v rámci politickej a ekonomickej debaty povedať: 'Vy daníte GAFA, tak my zdaníme vaše víno.' Je to úplne stupídne," pokračoval. Trojpercentná daň na príjmy digitálnych gigantov vo Francúzsku podľa neho nemá nič spoločné s medzinárodným obchodom.

"Každopádne sa budeme snažiť (s USA) vyjednávať," dodal Giullaume. Trump podľa neho novými poplatkami Francúzsku tento rok pohrozil už tretíkrát a je potrebné počkať, či sa jeho slová premenia na skutočnosť.

Guillaume zároveň reagoval na časť Trumpovho tweetu týkajúceho sa kvality francúzskeho a amerického vína. "Americké víno nie je lepšie ako to francúzske," povedal. Spravodajský web BBC k záležitosti poznamenal, že Trump nepije alkohol. Prezident k svojmu piatkovému vyjadreniu neskôr uviedol, že na amerických vínach sa mu páči "ako vyzerajú".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz