Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2020 06:55 | Správy | Zahraničné správy

Štatistiky poskytujú iba hrubý odhad, realita je horšia: Mortalita krajín sa zvýšila o 30 %

Odchýlky v štatistike. Oficiálne počty mŕtvych, ktoré uvádzajú štatistiky vo viacerých krajinách, môžu byť výrazne rozdielne od reality. Odhaduje sa, že počet obetí môže byť až o 28 000 vyšší. Ponúkame prehľad mortality v Európe.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Za ostatný mesiac celosvetovo umrelo omnoho viac ľudí ako v predchádzajúcich rokoch. Súčty zahŕňajú nielen úmrtia na COVID-19, ale aj tie z iných príčin. Pravdepodobne tam spadajú aj ľudia, ktorí nemohli byť ošetrení v nemocnici, alebo sa nemohli liečiť z iných chorôb pre vyťaženie nemocníc bojujúcich s koronavírusom.

Tieto údaje podkopávajú predstavu mnohých ľudí, ktorí tvrdia, že ľudia umierajúci na vírus by umreli aj tak. V Paríži napríklad každý deň skoná dvojnásobne viac ľudí, ako v tých istých dňoch pred rokom. Omnoho viac ako vo vrcholiacej epidémii ťažkej chrípky. Samozrejme, dáta o úmrtnosti počas pandémie nie sú dokonalé. Rozdiely v štatistikách oficiálnych úmrtí a celkovým nárastom úmrtí sú dôsledkom nedostatočného testovania, nie zámerného podhodnocovania, ako sa možno domnievať.

Celková mortalita na rozdiel od denného prírastku smrtí na koronavírus, zobrazuje obraz pandémie bližší skutočnosti a to najmä preto, že väčšina krajín uvádza úmrtia na COVID-19 odohrávajúce sa v nemocniciach. „Akékoľvek číslo je uvedené v daný deň, je to určite hrubé podcenenie skutočnosti,“ uviedol Tim Riffe, demograf zo spoločnosti Maxa Plancka v Nemecku pre New York Times. Mnohé európske krajiny zaznamenávajú prírastok mortality o 20 až 30 percent.

 

V preklade hovoríme o desiatkach tisícoch ľudí. V Belgicku či Francúzsku sa úrady snažia do hlásení zahrnúť úmrtia na COVID-19 aj mimo nemocníc, ale stále to zahŕňa len sociálne zariadenia a domy pre seniorov. Británia zas uvádza počty úmrtí po spracovaní úmrtných listov, selektovaním tých, ktoré zmieňujú COVID-19. Odchýlky z normálnych vzorcov hlásia viaceré európske krajiny, no demografi OSN tvrdia, že stále ide len o čiastočný obraz a skutočné štatistiky budú omnoho horšie a bude trvať pár mesiacov, kým sa to vykryštalizuje.

Celkový počet úmrtí

Grafy zobrazujú celkové zozbierané údaje úmrtí v 25 krajinách za prvých 15 týždňov roku 2020. Vytvoril ich portál EUROMOMO, čo je vlastne systém monitorovania mortality pre štatistické účely. Participujúce krajiny sú: Rakúsko, belgicko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Nemecko (Berlín a Hesse) Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Malta, Holandsko, Nórsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Veľká Británia.

 

1. Prvý graf zobrazuje porovnanie celkového počtu úmrtí z 1. až 15. týždňa rokov 2019 a 2020.

Otvoriť galériu
Celkový počet úmrtí v Európe
Zdroj: Inofgrafika NČ

 

2. Ďalšie grafy zobrazujú celkový počet nad mieru štandardu. Základom resp. nulovou hodnotou je štandardný medián predpokladaných úmrtí. Grafy zobrazujú 1. až 16. týždeň roku 2019 a2020.

Otvoriť galériu
Zdroj: Inofgrafika NČ

 

3. Počet vyšších úmrtí v Európe

Otvoriť galériu
Zdroj: Inofgrafika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: hla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?