Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Bratislavský primátor Vallo sa dohodol s podnikateľom Kmotríkom: Za odchod z vodární 10,5 milióna €?!

Miliónový „rozvod“!

Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa po niekoľkých stretnutiach dohodol s Ivanom Kmotríkom na cene, za ktorú je oligarcha ochotný opustiť svoju účasť v dcérskej spoločnosti bratislavských vodární Infra Services (IS). Vallo teraz musí presvedčiť mestských poslancov, že suma vyššia ako 10 miliónov eur za 49-percentný podiel akcií je dobrá investícia do budúcnosti. Získaním Kmotríkovho balíka akcií totiž peniaze z mestských podnikov neskončia v rukách súkromníkov.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Mesto má plán, ako získať od Ivana Kmotríka podiel v servisnej fi rme Infra Services, ktorá je dcérskou firmou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Tento zámer musia ešte odobriť bratislavskí mestskí poslanci a valné zhromaždenie spoločnosti. Ako uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Jánošíková, získaním akcií IS, ktoré vlastní Kmotríkova spoločnosť Grafobal Group development (GGD), do 100-percentného vlastníctva BVS sa tak skončí éra, keď fi nancie z mestských podnikov končili v rukách súkromných investorov. Preto aj samotné vodárne navrhujú „rozvod“ so spoločnosťou GGD, ktorá vlastní v Infra Services 49 percent akcií.

V praxi by to znamenalo, že Kmotrík si odnesie svoj vklad, ktorý do BVS v roku 2010 vložil. Za súhlas s „rozvodom“ dostane priemyselný areál, kde dnes sídli IS a ktorého hodnota je zhruba 2,5 milióna €. „BVS ho bude najbližšie tri roky využívať za nájomné 1 euro ročne. Hotovosť na účtoch sa rozdelí štandardným spôsobom podľa veľkosti podielu vo firme,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Peter Olajoš.

 

„Žiadny rozvod nie je príjemný a musíme priznať, že nás to niečo bude stáť. Ale faktom je, že vďaka tomu budeme môcť oveľa lepšie robiť to, čo od nás ľudia aj akcionári očakávajú, a z pohľadu BVS sa táto operácia fi nančne oplatí,“ vraví riaditeľ BVS.

Celá transakcia bude podľa mesta fi nancovaná z fi nančného úveru od banky a splatená z úspor. „Tie BVS dosiahne zrušením nevýhodných zmlúv a zmluvne garantovanej 10 % marže IS, ktorú si pripočítava k činnostiam zabezpečovanými pre BVS cez subdodávateľov,“ vysvetlil Olajoš. Mesto Bratislava aj BVS sú presvedčené, že kúpa spoločnosti v roku 2020 je najvýhodnejšou z posudzovaných alternatív.

Finančne sa vráti do troch rokov a vytvára predpoklad ďalších úspor z väčšieho rozsahu možných investícii BVS. „Dnes má BVS po svojej technickej životnosti spolu takmer 500 kilometrov vodovodných a kanalizačných potrubí. Je preto potrebné každé euro, aby sa čo najskôr modernizovali rozvody, ktoré môžu každú chvíľku začať zlyhávať,“ varuje riaditeľ.

Ako vysvetlil, prvá časť obnovy v hodnote 10 miliónov € je pripravená na okamžité vyhlásenie a ďalšie budú nasledovať. BVS mala doteraz z dôvodu nevýhodných zmlúv z minulosti povinnosť všetky investičné akcie ponúknuť najprv spoločnosti IS, ktorá si na ich základe vždy prihodí spomínanú maržu.

 

Koľko môže Kmotrík zinkasovať

6 miliónov € - za prevod akcií

2,5 milióna € - areál firmy za vystúpenie z IS

2 milióny € - čiže polovicu financií z účtu IS k 30. 4. 2020

SPOLU: 10,5 milióna €

 

Zmeny musí schváliť aj Protimonopolný úrad

Mesto upozorňuje, že akcionári BVS, poslanci mestského zastupiteľstva a aj verejnosť dostanú k dispozícii zmluvnú dokumentáciu, všetky podkladové materiály, valuáciu audítorskej firmy, znalecké odhady a ďalšie dokumenty potrebné na posúdenie efektívnosti a návratnosti transakcie. Zverejniť ich chce 22. mája. Zároveň dostanú priestor na podrobné oboznámenie sa s transakciou na osobných stretnutiach s vedením BVS. V prípade, že poslanci aj akcionári transakciu schvália, zmeny bude musieť odobriť aj Protimonopolný úrad.

 

Privatizácia bratislavských vodární

December 2007: bola založená dcérska spoločnosť Infra Services, a. s., v ktorej má BVS, a. s., 51 % podiel

2011 až 2012: BVS predala 49 % podiel v Infra Services. Tento balík akcií získala dovtedy neznáma spoločnosť Hedin, ktorú spravovali Kmotríkovi advokáti z kancelárie Ďurček & Bugala, od firmy Hass.

Máj 2019: Kmotrík prostredníctvom svojej firmy Grafobal Group development nadobudol 49 % podiel v Infra Services

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament