Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.11.2020 22:40 | Správy | Zahraničné správy

Ticho pred búrkou? Prezidentské voľby USA majú zatiaľ pokojný priebeh, no ráta sa so všetkým

Svoj hlas v amerických prezidentských voľbách už odovzdalo približne 102 miliónov voličov, pričom väčšina poštou.

Voľby majú zatiaľ pokojný priebeh, Biely dom sa napriek tomu pripravuje na nepokoje. V utorok o tom informovala americká televízia CNN.

Biely dom je obkolesený vysokým plotom, ktorý bol nainštalovaný v noci na utorok. Orgány však neevidujú nijakú konkrétnu hrozbu, ide výlučne o preventívne opatrenie, uvádza CNN. Na možné protesty v Washingtone sa pripravujú aj obchody a podniky, ktoré si výklady zakrývajú preglejkami.

Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden sa v utorok zastavil vo svojom rodnom meste Scranton v štáte Pensylvánia. Následne priletel do Filadelfie, kde chce vyzývať ľudí, aby šli voliť. Výsledky bude sledovať vo svojom dome v štáte Delaware, kde už 28. októbra zahlasoval v predčasnom hlasovaní.

 

Úradujúci prezident Donald Trump v utorok ráno počas rozhovoru pre televíziu Fox News uviedol, že počas volebného dňa plánuje telefonovať s "veľmi lojálnymi" ľuďmi a potom navštívi kanceláriu svojej kampane v štáte Virgínia. Aj samotný Trump volil predčasne - už 24. októbra na Floride.

Štát Arizona eviduje dlhé rady pred volebnými miestnosťami v tradične republikánskych oblastiach. Možnosť odvoliť poštou alebo v predstihu využilo takmer 2,7 milióna Arizončanov, čo predstavuje až 62,4 percenta oprávnených voličov v tomto americkom štáte.

Hlasovanie v štáte Michigan "prebieha hladko, uviedol pre CNN komunikačný riaditeľ tamojšieho štátneho tajomníka Jake Rollow. Svoj hlas v tomto štáte odovzdalo poštou už 3,1 milióna ľudí.

Extrémistické skupiny avizovali, že ich členovia budú dohliadať na priebeh volieb v kľúčových štátoch, ako sú Michigan, Pensylvánia a Wisconsin, uvádza americký Inštitút pre výskum a vzdelávanie v oblasti ľudských práv (IREHR), ktorý tieto hnutia monitoruje. V spomínaných štátoch - spolu so štátmi Georgia a Oregon - existuje najvyššie riziko násilností súvisiacich s voľbami vyvolaných takýmito samozvanými skupinami, uvádza sa v štúdii americkej organizácie MilitiaWatch. Podľa Kristen Clarkovej z organizácie Lawyers' Committee for Civil Rights Under Law, sú však obavy z násilných stretov v deň volieb prehnané.

Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť (DHS) v októbri varovalo, že volebné miestnosti môžu byť terčom extrémistov. Šéf polície v štáte Baltimore Michael Harrison a starostka Chicaga Lori Lightfootová pre USA Today povedali, že sú na podobné prípady pripravení.

Orgány v štáte Nebraska varujú voličov pred anonymnými telefonátmi, ktoré ľudí vyzývajú, aby zostali v bezpečí doma. Podobné telefonáty sú počas volieb bežné, uviedol pre CNN predstaviteľ amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Rovnaké telefonáty evidujú orgány aj v štátoch Michigan a Florida. Vecou sa už zaoberá Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), informuje agentúra Reuters.

Štátna tajomníčka pre Pensylvániu Kathy Boockvarová v utorok voličom pripomenula, že spočítanie všetkých hlasov potrvá niekoľko dní a vyzvala ich, aby boli trpezliví.

Orgány v okrese Fulton v štáte Georgia, kde museli voliči v ostatných voľbách vystáť dlhé rady, tento rok zvýšili počet volebných miestností. Zároveň zvýšili aj kapacity v súvislosti s korešpondenčným hlasovaním. Zdá sa, že ich plán funguje, komentuje CNN a dodáva, že doobeda sa tam v rade na hlasovanie čakalo v priemere 30 minút.

Voľby prebiehajú hladko aj v meste Milwaukee v štáte Wisconsin, jednom z tzv. swing states, ktoré sú vo voľbách považované za rozhodujúce. V prevádzke sú všetky volebné miestnosti a nehlásia žiadne vážne problémy, uviedol starosta Tom Barrett.

Američania v utorok rozhodujú o tom, či úradujúci prezident Donald Trump zostane v Bielom dome ďalšie štyri roky. Jeho vyzývateľom je demokratický kandidát Joe Biden, ktorý bol viceprezidentom za vlády prezidenta Baracka Obamu (2009-2017). Trump je v poradí 45. americkým prezidentom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete