Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2021 07:00 | Správy | Domáce správy

Budeme vyrábať vakcínu na Slovensku? Krčméry a Jarčuška sa zhodli: Čo si o tom myslíme my

Urýchlime tempo očkovania tým, že budeme na Slovensku vyrábať vlastné vakcíny?! Takýto plán načrtli vysokí politickí predstavitelia Slovenska, medzi nimi aj prezidentka Zuzana Čaputová (47) či premiér Igor Matovič (47).

Najreálnejšia sa zdá produkcia ruského Sputnika V, ktorý ešte nemá registráciu v EÚ, no rokuje sa aj o vakcínach od Pfizeru a Moderny. Nový Čas zisťoval, nakoľko je niečo takéto reálne a či už štát podnikol prvé kroky.

Matovič podrobnosti prezradiť nechce, no naznačuje, že by sme si na Slovensku mohli začať vyrábať vakcíny. Skloňuje sa najmä ruský Sputnik, ktorý ešte musí schváliť EÚ. Podľa premiéra sa kladie dôraz na ochranu zdravia ľudí, a nie na to, odkiaľ vakcína pochádza. „V tomto prípade neplatí, že keď je to ruská vakcína, tak budeme povyšovať politické záujmy a geopolitiku nad záujmy ľudí,“ povedal Matovič. Nepriamo potvrdil, že výroba Sputnika u nás je štandardnou súčasťou kontraktu na nákup. Ak by to dobre dopadlo, tak by podľa premiéra mohli byť v júli zaočkovaní všetci, ktorí budú mať záujem. Jeho cieľom je zavakcínovať 80 % ľudí, čo by znamenalo kolektívnu imunitu.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Výrobu chce aj prezidentka

Matovič v pondelok v tejto veci absolvoval ďalšie rokovanie. „Teší ma záujem svetových výrobcov, ale pre finálny úspech sa budú musieť pochlapiť teraz slovenskí dodávatelia,“ uviedol, no opäť nič nekonkretizoval. Isté však je, že na výrobu vakcín tlačí aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa jej slov máme na to expertov aj výrobné zariadenia, ktoré by sa po modernizácii mohli uchádzať o licenciu. Potvrdzuje to aj infektológ Vladimír Krčméry: „Máme 3 funkčné farmaceutické závody, z ktorých jeden stále vyrába vakcíny.“

 

Oslovili sme ministerstvo zdravotníctva s otázkou, ktoré vakcíny sú v hre. „V štádiu rokovaní sú viaceré možnosti. Do úvahy prichádza výroba od spoločností Pfizer a BioNTech, Moderny či ruskej vakcíny Sputnik,“ potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Na otázku, kedy by sa mohla výroba začať, však odpoveď neprišla. „Vzhľadom na to, že uvedené je v štádiu rokovaní, informovať budeme komplexne v nadväznosti na záver,“ uzavela Eliášová.

Tajnosti s fabrikou

Jednu z potencionálnych fabrík na výrobu vakcín vlastní spoločnosť HBM Pharma. „Pokiaľ viem, tak nás nikto zo štátu s takou požiadavkou neoslovil,“ povedal Novému Času finančný riaditeľ Branislav Túček. Na otázku, či by prípadnú ponuku prijali, odpovedať nechcel. Rovnaké otázky sme položili spoločnosti Imuna Pharm zo Šarišských Michalian, ktorá už má skúsenosti s výrobou vakcín. Odpovede však do uzávierky neprišli. Treťou možnosťou je fabrika pri Malackách, ktorá spadá pod rezort zdravotníctva a už roky chátra.

Otvoriť galériu

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Budova RTVS
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti