Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2021 13:02 | Správy | Domáce správy

Na východe chýbajú lekári, na západe sestričky: Zdravotnícke organizácie majú ťažké srdce na Lengvarského

Zdravotnícky personál je na okraji záujmu politikov. Tvrdia to zástupcovia Slovenskej lekárskej komory (SLK), Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) aj Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

Ako uviedli vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii, lekárov, sestry a ostatných zdravotníckych pracovníkov je potrebné zastabilizovať v systéme slovenského zdravotníctva predovšetkým finančne.

Šéf lekárskej komory Marian Kollár na jednej strane víta, že plán obnovy počíta s početnými výstavbami, rekonštrukciami zdravotníckych zariadení aj nákupom prístrojov, no tvrdí, že nemajú zmysel, pokiaľ nebude mať kto pracovať. "Nemyslelo sa na stabilizáciu a konkurencieschopnosť zdravotníckeho personálu s okolitými krajinami," uviedol v reakcii na plán obnovy pre oblasť zdravotníctva. To, že nebude dostatok zdravotníkov, bude mať podľa jeho slov dosah na pacienta.

Poukázal na to, že aj vďaka pandémii nového koronavírusu sú zdravotníci vyčerpaní či vyhorení. Nesúhlasí s predlžovaním núdzového stavu, či s hospodárskou mobilizáciou. Kritizuje, že si zdravotníci nemôžu brať dovolenky, či dávať výpovede. Hovorí, že aj oni potrebujú "zresetovať a načerpať nové sily".

Prízvukoval, že celá Európa si uvedomuje, že so zdravotníckou silou bude veľký problém. Preto sa mnohé západné štáty zameriavajú na to, aby k sebe prilákali túto pracovnú silu z iných krajín.

Šéfka SK SaPA Iveta Lazorová doplnila, že zákon o hospodárskej mobilizácii zdravotníci vnímajú ako "donucovací prostriedok", aby zostali pracovať tam, kde nie sú spokojní. Tvrdí tiež, že sa nenašiel priestor na to, aby sa rezorty zdravotníctva a financií zaoberali finančnými prostriedkami pre zdravotníkov. Na to, aby sa Slovensko dostalo na priemer Európskej únie (EÚ), potrebovalo by viac ako 14.000 sestier. Pacienti podľa nej pociťujú to, že už teraz nie je v systéme dostatok sestier.

Šéf LOZ Peter Visolajský hovorí o tom, že už teraz na východnom Slovensku chýbajú lekári a na západe, predovšetkým v Bratislave, najviac chýbajú sestry. Podľa jeho slov v najväčšej slovenskej nemocnici – v Univerzitnej nemocnici Bratislava chýba už teraz 500 sestier.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR kritizuje za to, že tvrdí, že sa situácii zastabilizovania zdravotníckych pracovníkov venuje, no ozajstné riešenie podľa Visolajského nemá. Nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa zástupcom zdravotníckych pracovníkov podľa jeho tvrdenia na spoločnom stretnutí venoval 20 minút. "My sme mu povedali všetky tieto ťažkosti. Aj sme sa pýtali. Výsledok je taký, že keď sme sa pýtali, aké konkrétne riešenia má na stabilizáciu personálu a na zabezpečenie personálu aj do blízkej budúcnosti, tak bola odpoveď, že ideme rekonštruovať nemocnice a nič iné," povedal.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: "TASR". "© Nový Čas"

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky