Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2021 00:00 | PR články
SponzorovanéPR článok

Ako porozumieť psom? Toto sú rady veterinárky

Psy jednoducho milujeme, robia z nás lepších ľudí, rozosmejú nás, pritúlia sa, jednoducho chcú byť s nami. A za to si zaslúžia našu plnú pozornosť a starostlivosť. Ste si však istí, že rozumiete ich reči, keď ich čosi trápi? Veterinárka prezradila tipy, ako preložiť psie signály a pomôcť mu tak k lepšiemu životu.

Čo trápi psov, aké najčastejšie choroby ich postihujú a ako zodpovedný majiteľ zistí, že mu niečo je? Čo pes potrebuje okrem základnej kvalitnej stravy? A je potrebné mu podávať aj ďalšie doplnky stravy pre zdravý a kvalitný život? Na všetky tieto otázky sme sa spýtali veterinárky Zuzany Fekečovej, ktorá prezradila aj to, prečo je kolagén pre psy  taký dôležitý a ako si správne vybrať, aby sme našli ten najlepší kolagén pre psy.

Dôležitý je už rast zvieraťa

„Podstatný je u šteniatka hlavne ten začiatočný vývin. To znamená, že ako u dieťaťa: čo sa zanedbá v štenacom veku, to nás potom v tom dospelom veku toho psa dobehne. Čiže od začiatku dostatok kvalitnej stravy, dostatok výživových doplnkov. Veľmi časté sú nedostatočné výviny kostí alebo pohybového aparátu, psíky často majú rachitídu, krivicu a podobne,“ dodáva veterinárka.

Otvoriť galériu
ilustračné foto
Zdroj: INCA COLLAGEN

Vedeli ste napríklad, že u psov, mačiek či koní, ktoré sa prakticky neustále pohybujú, je aj úbytok kolagénu veľmi zásadným faktorom? Dokonca je u zvieratiek jeho nedostatok naliehavejším problémom, než u ľudí. Môžu pociťovať jeho nedostatok už v mladom veku. Zistíte to až vtedy, keď napríklad psík začne krívať, pĺznuť, prípadne sa mu ťažko hoja rôzne poranenia a choroby kože. „Pes vám nevie povedať, čo ho bolí. Vy si možno ani neuvedomíte, že ten pes už začína mať problémy s kĺbami, možno si len myslíte, teraz sa mu nechce ísť na prechádzku... nejaký je lenivý, iba leží... teraz sa mu nechce hrať. A to už je vlastne znak toho, že niečím trpí ten pes. Len vy tým, že ste s ním v domácnosti stále, nedokážete odkontrolovať to jeho správanie a všimnete si to až vtedy, keď s tým psíkom je už naozaj dosť zle. Že napríklad niekoľko hodín sa nepohne na zavolanie, alebo sú to možno aj nejaké gastrointestinálne problémy, že vám zvracia, až vtedy skutočne vidíte, že ten pes problém má,“ vysvetľuje veterinárka.

Otvoriť galériu
ilustračné foto
Zdroj: INCA COLLAGEN

Prečo psy stále žobrú jedlo a sú takí pažraví?

Lebo psy nás berú ako svorku. Aj v tej vlčej svorke je stolovanie a papanie normálny jav, a keď je svorka, tak musí jesť aj ten pes. Ja by som odporúčala to kŕmenie urobiť tak, že raz za ten deň, naučiť psa na to večerné kŕmenie, v podstate keď my večeriame, nasypem mu vedľa do misky a on vie, že jeme my, tak bude jesť aj on. Určite ho nenaučiť na to, že ja keď jem, či ten obed alebo raňajky, že mu vždy niečo hodím. Pes sa na to naučí a potom už nedá pokoj. To treba od malička vychovávať.

Pes si začne to krmivo aj viac vážiť a začne mu aj ináč tráviť. Pretože keď má to krmivo v miske celý deň a iba si z neho odjedá, aj to trávenie nemusí prebiehať tak, ako by malo. Pretože on keď sa naučí raz denne najesť dosýta, potom aj tá stolica začne byť pravidelnejšia, a nebude sa vám stále pýtať von. Okrem toho psíky nemajú centrum nasýtenosti, to znamená, že vy keď mu nasypete za vedierko, on je schopný to vedierko zjesť, a to je presne potom tá chyba, že psíky nekontrolovateľne priberajú.

Otvoriť galériu
ilustračné foto
Zdroj: INCA COLLAGEN

Kvalitná kĺbová výživa nesmie chýbať v jedálničku psa

Aj kvalitné výživové doplnky sú podstatnou súčasťou stravy. Dôležitá je správna kĺbová výživa, ktorú možno podávať v podobe čistého a kvalitného kolagénu. Takým je napríklad aj prémiový hydrolyzovaný kolagén značky Incapet Collagen. „Keď si uvedomíte, že taký Cane Corso dosiahne svoju optimálnu výšku možno do tých 14-16 mesiacov, to je taká predstava, ako keby my sme za 7 rokov mali vyrásť na svoju dospelú výšku. Čiže ten nápor na pohybový aparát a hlavne na tie kosti je obrovský. Takže keď chceme zabrániť tomu, aby nám dochádzalo k nejakým deformitám toho psíka, aby začal mať dyspláziu bedrových kĺbov, začal  mať nohy do x, alebo nejaké slabé končatiny... tak hlavne kvôli tomu, aby sme podporili celý ten väzivový aparát, je veľmi potrebné pridávať do stravy kolagén,“ vysvetľuje veterinárka.

Kolagén v prášku stačí pridať zvieratku do jeho obľúbenej stravy tesne pred kŕmením. Výhodou Incapet Collagen  je jeho čistota a ľahká stráviteľnosť, ale aj to, že zvieratám chutí.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha