Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2021 11:44 | Správy | Domáce správy
Foto

Diskusia o budúcnosti EÚ: Čaputová, Kollár a Heger vystúpili na Bratislavskom hrade, dôležitý odkaz

Na Slovensku sa v nedeľu začala Konferencia o budúcnosti Európy. Traja najvyšší ústavní činitelia spolu s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS) ju otvorili na Bratislavskom hrade symbolicky na Deň Európy. Ide o celoeurópsky projekt, jeho cieľom je otvorená debata s občanmi Európskej únie (EÚ) o jej výhodách, výzvach a budúcom smerovaní.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ako uviedol minister v úvodnom príhovore, európski lídri s odpoveďami na otázky o budúcnosti Únie trochu meškajú. V aktuálnej diskusii majú na rozdiel od minulosti načúvať ľuďom.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vidí v konferencii príležitosť ľudí povedať svoj názor na to, akú Európu chceme a za akou budeme spoločne stáť. Poukázala na prepojenosť SR s Úniou, napríklad z hľadiska investícií či spoločnej legislatívy. "Európska únia nestojí na jednom lídrovi a jednej ideológii. Definujeme ju my. Je to priestor hodnôt demokracie a priestor spolupráce. Spolupráce, ktorá umožňuje čerpať výhody členstva, ale zaväzuje sa aj solidárne podieľať na riešení spoločných výziev. Veľmi si želám, aby Slovensko bolo naďalej vnímané ako konštruktívny európsky partner," skonštatovala Čaputová.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) zdôraznil, že občan musí byť neoddeliteľnou súčasťou a stredobodom každej budúcej zmeny v Európskej únii (EÚ). "Musí mať pocit, že naňho Únia nezabúda a vo svojich politikách dokáže zodpovedať na otázky jeho každodenného života," uviedol. Deklaroval tiež záujem Národnej rady SR zúčastňovať sa na aktivitách spojených s konferenciou.

Fotogaléria
2
fotiek v galérii

"Široká demokratická diskusia s verejnosťou, hľadanie zhody je to, čo Európu vystihuje a na čom môžeme ďalej úspešne budovať európsku budúcnosť," vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO). V príhovore vyzdvihol odvahu vlády robiť zmeny, a to aj formou plánu obnovy. Verí, že Únia bude naďalej dobrým miestom pre život pre súčasné i budúce generácie.

Traja najvyšší ústavní činitelia prijali aj spoločné vyhlásenie, v ktorom deklarovali, že "Európska únia je aj dnes najlepším priestorom pre úspešné, prosperujúce a bezpečné Slovensko". Pozvali ľudí k diskusii a zaviazali sa dostať konferenciu do obcí, miest, regiónov a komunít.

"Naším cieľom nie je urobiť z konferencie ódu na dokonalosť EÚ," poznamenal Korčok. Uvedomuje si, že EÚ nie je bez chýb. Deklaroval záujem o každý názor. Upozornil však, že nejde o priestor pre demagógov, ktorý projekt osočujú bez toho, aby mali argumenty. Vyzval nielen na kritiku, ale aj ponúknutie alternatívnych riešení. Diskutovať by mali podľa neho tiež experti a odborníci.

Korčok pripustil, že 17 rokov po vstupe SR do EÚ sa diskusia zúžila na to, aké výhody má Slovensko z členstva. "Je čas sa zamýšľať nad tým, že EÚ nie je jednosmerná záležitosť," podotkol. Mali by sme si podľa neho uvedomovať, že ako súčasť projektu musíme prinášať aj vlastné názory a byť si vedomí spoločnej zodpovednosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom