Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2021 12:31 | Správy | Domáce správy

Kolíková sa viackrát stretla s Matovičom: Má niečo proti nej? Ministerka prehovorila

Vo svojej vlastnej strane cítim veľmi silnú podporu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) to uviedla v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Nezaradená poslankyňa pôsobiaca v strane Hlas-SD Denisa Saková vyhlásila, že ministerka bude mať v pondelok (10. 5.) priestor, aby presvedčila o dôvere plénum Národnej rady (NR) SR.

Saková zopakovala, že Hlas-SD podporí jej odvolávanie. „Fakty, ktoré máme momentálne na stole, sú veľmi vážne,“ zdôraznila. Upozornila na spreneveru v rodinnej firme Kolíkovej, podnikanie jej brata a možný konflikt záujmov pri výbere sídla rezortu spravodlivosti. Kritizovala, že aktívny politik by nemal obchodovať so štátom. „Nemám prospech zo žiadnej zákazky so štátom,“ reagovala Kolíková. Dôvody, za ktoré je kritizovaná, považuje za pseudokauzy. Sama odstúpiť nemieni.

Šéfka rezortu spravodlivosti uviedla, že sa v poslednom období stretla viackrát s lídrom OĽANO a ministrom financií Igorom Matovičom. „Či už to bolo vo štvrtok na ministerstve spravodlivosti, kde som sa od neho prvý raz dozvedela, že vníma situáciu s verejným obstarávaním budovy ministerstva spravodlivosti ako konfliktnú,“ povedala Kolíková s tým, že bolo zrejmé, že Matovič má s ňou problém. Dodala, že s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) by sa mohla o aktuálnej situácii stretnúť v nedeľu poobede.

V rámci legislatívnych návrhov ku kolúznej väzbe sa ministerka nevie so Sme rodina zhodnúť na výnimkách, pre ktoré by platila jej skrátená lehota. „Nemáme trestný proces taký flexibilný a pružný, aby sme vedeli rýchlo urobiť úkony, ktoré sú dôležité pre vyšetrovanie, aby sa dostali pred súd,“ podotkla. O legislatívnom návrhu sa chce rozprávať aj so špeciálnym prokurátorom a predsedami súdov. Saková zdôraznila, že sa bude musieť Kolíková vyrovnať s desiatkami pripomienok k jej legislatívnemu návrhu k skráteniu kolúznej väzby. Zhodli sa na tom, že je potrebné zjednodušiť proces trestného konania, aby bolo možné ambicióznejšie riešiť väzobné lehoty.

Saková zdôraznila, že petícia za referendum o predčasných voľbách bola občianskou iniciatívou. „Podporili sme petičný výbor, dali sme mu materiálno-technické zabezpečenie. Sami sme prekvapení aktivitou občanov,“ povedala s tým, že takmer 600 000 vyzbieraných podpisov je záväzkom, že ľudia očakávajú uskutočnenie referenda. Podotkla, že je legitímnou právomocou prezidentky Zuzany Čaputovej, či vypíše referendum alebo či sa najskôr rozhodne obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR.

Ministerka považuje za správne, aby sa prezidentka na ÚS SR obrátila. „Je veľkou chybou, že sme sa už dávno s takouto otázkou neobrátili na ÚS SR, aby bolo jasné, či tam je alebo nie je nejaký problém s ústavou,“ podotkla. Vidí veľa vážnych dôvodov, pre ktoré sa dá na referendum pozerať ako na nesúladné s princípmi právneho štátu. Tvrdí, že suverenita ľudu bola prejavená vo voľbách, kde dali dôveru politikom na vopred dané obdobie. Aby bolo namieste uvažovať nad skrátením volebného obdobia, dôvody musia byť podľa nej veľmi vážne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť
Záplavy v Rusku.
Katastrofa v Rusku, 21 miest je ohrozených: Okamžitá evakuácia!
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka nad národným parkom: Takto to Kuffa zdôvodnil
Group of male and female coworkers having lunch break eating pizza together in office
Šetríte čas obedovými „menúčkami“? Zistite, kde sú najdrahšie... A nie je to Bratislava!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Blanár o konflikte na Blízkom východe: Slovensko nepodporí sankcie, čo by zasiahli viac občanov SR ako Irán
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz.
Pomsta Iránu? Aha, čo chce spraviť Nemecko kvôli útoku na Izrael
Komička Evelyn (33) prichádza s jednou zmenou za druhou.
Foto
Evelyn si zbalila kufre: Nemierila však za teplom! Komičku na cestách postretlo niečo nádherné
Taliansky premiér Mario Draghi.
Taliansky expremiér sa nezdržal: Ostré slová o Európskej únii! Prídu reformy
Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice.
Zranenú chodkyňu po zrážke s autom previezli do nemocnice: Na ceste spravila zásadnú CHYBU!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Mala by vláda urovnať vzťahy s Českom? Najviac súhlasných reakcií prišlo z tohto kraja
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Na Ukrajine došlo k tomu, čoho sa Zelenskyj obával: Strašné následky!
Predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD).
Robert Fico sa vyjadril k členstvu Ukrajiny v NATO: O toto požiadal ministra Blanára