Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2017 23:10 | Správy | Zahraničné správy

Thajsko sa lúči so zosnulým kráľom: Veľkolepý pohreb vyvrcholil kremáciou na zlatej hranici

Kremáciou vyvrcholil vo štvrtok večer v thajskom hlavnom meste Bangkok pohreb zosnulého thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX.), ktorý zomrel vlani v októbri vo veku 88 rokov.

Informovala o tom agentúra DPA. Kráľovo telo bolo symbolicky spopolnené na zlatej pohrebnej hranici. Veľkolepá verejná rozlúčka s panovníkom za účasti zhruba 3000 hudobníkov a ďalších účinkujúcich, je už tradične vnímaná ako kráľovský dar verejnosti. Hudobné a ďalšie predstavenia by mali pokračovať až do 6.00 h piatkového rána (zhruba 01.00 h SELČ).

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Na verejnej, avšak len symbolickej kremácii kráľa sa zúčastnilo do 7000 ľudí. Pchúmipchónovo telo bolo v skutočnosti spopolnené až po tomto obrade, na súkromnej ceremónii. Udialo sa tak v súlade s budhistickými tradíciami, podľa ktorých dochádza ku skutočnej kremácii tesne po tej symbolickej.

Počas symbolickej kremácie dávali budhistickí mnísi požehnania a každý z hostí, ktorý sa na obrade zúčastnil, položil k pohrebnej hore na znak pocty kráľovi papierový santalový kvet. Ceremónii, prebiehajúcej na ploche zhruba 80 000 metrov štvorcových v komplexe, ktorý bol v Bangkoku vytvorený výlučne pre tento účel, predsedal Pchúmipchónov jediný syn a súčasne nový thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón (Ráma X.).

 

Na približne dve a pol hodiny trvajúcom kremačnom obrade sa zúčastnili poprední thajskí predstavitelia a čestní hostia z dovedna 42 krajín sveta. Medzi nimi napríklad britský princ Andrew, americký minister obrany James Mattis alebo holandská kráľovná Máxima.

Pred samotným obradom prebehla v Bankogu vyše štvorhodinová procesia, na ktorej sa zúčastnili státisíce Thajčanov, tisíce vojakov, hodnostárov aj členovia kráľovskej rodiny. Symbolickú kráľovu urnu priviezol na miesto spopolnenia dvojkolesový voz. Sprievod sprevádzalo bubnovanie, flautová hudba, ako aj salva z diel.

Pchúmipchón Adundét (Ráma IX.) vládol v Thajsku viac ako 70 rokov a tešil sa veľkej úcte svojich poddaných. Celkove päťdňová rozlúčka s ním, ktorá vyjde podľa odhadov na 90 miliónov dolárov, potrvá do nedele 29. októbra a ukončí sa ňou ročný štátny smútok, ktorý vyhlásili v krajine po kráľovej smrti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona