Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2017 02:00 | Správy | Politika
Video

Župy majú nových šéfov: V Bystrici končia pozdravy Na stráž, Frešo dostal na odchod darček

Začínajú sa zmeny. Novozvolení župani sú pripravení na svoju misiu na jednotlivých úradoch.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Až v šiestich krajoch sa po rokoch obmieňa vedenie. Nový Čas zmapoval odovzdávanie stráží v jednotlivých VÚC. Na niektorých slávnostných zasadnutiach došlo k prekvapeniam.
 

Sľub zložila v šatách za 76 eur

Otvoriť galériu
Erika Jurinová
Zdroj: fab
Prvá a zatiaľ jediná slovenská županka chce v úrade ako prvé vyriešiť dopravu. Na poste vymenila Juraja Blanára. „Pre každý región urobíme dopravný generel, nielen čo sa týka výstavby cies, ale aj možností integrovanej dopravy,“ povedala Novému Času Jurinová. Tvrdí, že prioritou bude aj príchod nových lekárov do odľahlejších oblastí kraja. Na župu si prináša fotky so spolupracovníkmi a s rodinou, krížik a ľahkú duchovnú literatúru. „Šaty na odovzdávanie som vyberala s kolegom, v priebehu pol hodiny som si ich vyskúšala desať. Vyberala som si také, ktoré nie sú najmodernejśie a značkové. Neprišla som sa do politiky predvádzať ako modelka. Stáli ma 76 eur,“ s úsmevom dodala Jurinová.

 

 

Odkaz od odchádzajúceho župana

Otvoriť galériu
Rastislav Trnka
Zdroj: fab
Do dôchodku odchádzajúci Zdenko Trebuľa tvrdí, že „to nie je jednoduchá práca, lebo len v župe je zamestnaných až 6 500 ľudí“. Trnka bol podľa neho výborným opozičníkom, ale v živote bude musieť veľa dokázať a obklopiť sa rozumnými ľuďmi. Trnka tvrdí, že najskôr sa chce zoznámiť s najbližšími spolupracovníkmi a začne plniť svoj program na prvých sto dní. „Nový oblek som si nekupoval. Ako poslanec som bol aj doteraz pripravený primerane reprezentovať,“ povedal.

 

Nechystám čistky

Otvoriť galériu
Milan Majerský
Zdroj: fab
Majerský na poste predsedu už úraduje niekoľko dní. Po 16 rokoch župné priestory prevetral po Petrovi Chudíkovi. „Viem, že tam, kde sú vybudované kvalitné cesty, tam príde aj investor a bude dostupná aj práca a rodiny budú pohromade. Podstata je hlavne v tom, aby sa východ Slovenska nevyľudňoval a určite to nebude hneď a naraz,“ uviedol Majerský. Nový predseda nechystá žiadne veľké čistky, ale má už vytypovaných niekoľko spolupracovníkov.

 

Nebudem opozičný predseda

Otvoriť galériu
Jozef Viskupič
Zdroj: fab
Jozef Mikuš riadil VÚC 12 rokov. Viskupič v príhovore uviedol, že sa nepovažuje za opozičného predsedu a problémy chce riešiť spoločne s vládou. „Nebudeme rušiť, čo funguje, opravíme, čo nefunguje,“ povedal. Tvrdí, že na župu si berie manžetové gombíky od detí a manželky, ale oblek si nový nekupoval. „Používam ten parlamentný,“ dodal s úsmevom.

 

Na úrad vyvesím vlajku

Otvoriť galériu
Najväčší rozruch bol po voľbách okolo Mariana Kotlebu, ktorého s výrazným náskokom porazil Ján Lunter. Ten tvrdí, že ako prvé musí spraviť audity. „Pozrieť zmluvy, ktoré boli pouzatvárané. Rovnako chcem dať signál našim voličom a vyvesiť vlajku EÚ,“ povedal Lunter. Tvrdí, že do úradu si plánuje netradične ako amulet vziať kamene zo svojich ciest. „Pripomínajú mi cesty k moru. Rovnako si možno vezmem nejaké kvety,“ dodal s tým, že pri preberaní žezla mal na sebe sako, v ktorom strávil celú volebnú kampaň. V úrade nebude tolerovať pozdrav Na stráž! spájaný s totalitným režimom, ktorý často používal Kotleba.

 

Bude sa vzdelávať

Otvoriť galériu
Droba sa stal vo voľbách tesným víťazom. Jeho prvým krokom bude analýza všetkých zmlúv a faktúr, aby nový predseda kraja vedel, čo sa na úrade dialo. Jeho prioritou však bude doprava. Na župe si niekoľko mesiacov necháva aj odchádzajúceho župana Pavla Freša ako externého poradcu. Na rozlúčku mu však venoval darček. „Dostal odo mňa súbor kníh vojnových memoárov od Winstona Churchilla v angličtine, nakoľko má rád históriu 2. svetovej vojny,“ povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, jt, roj, kz, fab, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa