Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2018 20:17 | Správy | Domáce správy

Slovenskí lekári sa búria proti prehliadkam mŕtvych tiel: Minister zdravotníctva reaguje!

Viacero problémov s prehliadkami mŕtvych tiel pochádza z dezinformácií.

Povedal to minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) po piatkovom rokovaní s predsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomášom Haškom a so zástupcami Slovenskej lekárskej komory (SLK), Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska, Asociácie súkromných lekárov a Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP).

"Naším spoločným cieľom je, aby prehliadky mŕtvych tiel boli kontinuálne zabezpečené tak, ako to bolo doteraz," povedal Drucker. Doplnil, že v dôsledku rôznych typov informácií sa stávalo, že niektorí lekári, ktorí aj boli pripravení slúžiť, začali sťahovať svoje dobrovoľné žiadosti. "Dohodli sme sa preto na tom, že zástupcovia ambulantného sektora vrátane SLK sa na úvod týždňa stretnú a budú sa snažiť spolu s ÚDZS zlepšiť komunikáciu smerom dovnútra svojich členských základní s cieľom korektne vysvetliť lekárom problematiku," poznamenal minister zdravotníctva.

Drucker považuje povinné prehliadanie tiel za krajný nástroj. "Keďže k tomu nebolo potrebné pristúpiť v januári a vo februári, kedy prehliadky boli zabezpečené na dobrovoľnej báze, som presvedčený, že k uvedenému krajnému riešeniu nebude potrebné pristúpiť ani v ostatných mesiacoch," doplnil.

 

ÚDZS sa so zástupcami poskytovateľov zdravotnej starostlivosti dohodol, že v najbližšom čase bude hľadať spoločné riešenia, aby od marca do ukončenia verejného obstarávania boli prehliadky mŕtvych tiel zabezpečované na dobrovoľnej báze. "Je v záujme úradu, aby aj v období do ukončenia verejného obstarávania na organizátora prehliadok boli prehliadky mŕtvych tiel zabezpečené komplexne na celom území SR," doplnil Haško.

Ambulantným lekárom sa nepáči, že majú po novom povinne vykonávať prehliadky mŕtvych tiel. Obhliadky sa majú v prvom rade riešiť cez tzv. organizátorov. ÚDZS však lekárom v prípade, že nie sú v danom kraji obhliadky zabezpečené, môže služby rozpísať. Zástupcovia lekárov preto žiadajú, aby štát legislatívu zmenil. Súčasný stav je podľa SLK a ZAP neprijateľný a neakceptovateľný.

Doteraz obhliadky mŕtvych robili hlavne lekári v rámci ambulantnej pohotovostnej služby. Ministerstvo zaviedlo od januára novú úlohu pre ÚDZS obstarať organizátora prehliadok mŕtvych tiel pre každý samosprávny kraj samostatne a zabezpečiť tak nepretržitú dostupnosť prehliadajúceho lekára. Tým môžu po novom byť lekári všetkých špecializácií, nielen všeobecní. V kraji, kde sa nepodarí obstarať organizátora, ÚDZS umožní dobrovoľný zápis oprávneným lekárom na služby na konkrétny dátum do tzv. ex offo zoznamov. V prípade, že sa na konkrétny dátum dobrovoľne nezapíše žiaden lekár, ÚDZS rozpíše povinné služby. Takýto rozpis sa bude robiť dovtedy, kým nebude cez verejné obstarávanie vybraný organizátor.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život