Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2018 11:00 | Šport

Slovensku hrozí medzinárodná hanba: Zväz nemá z čoho zaplatiť Kuzminovej ubytovanie!

Slovenský biatlonový zväz (SZB) zatiaľ nedostal financie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na top tím za rok 2018 vo výške 50.000 eur a nemá tak z čoho zaplatiť športovú činnosť najúspešnejšej reprezentantky Anastasie Kuzminovej.

Vo svojom štvrtkovom vydaní o tom informoval Denník Šport, ktorý tiež uviedol, že na sekretariát SZB prišla v uplynulých dňoch upomienka z hotela v talianskej Anterselve za nevyplatenú faktúru za pobyt Kuzminovej a jej realizačného tímu na predolympijskom sústredení od 22. januára 2018. Ide o sumu vyše 2000 eur.

"Sme v patovej situácii, pretože aj keď z iných zdrojov sme vyčlenili peniaze napríklad na platenie Nastinho servisného tímu, nevieme uhradiť ďalšie náklady, ktoré vznikli v roku 2018 do olympiády, ale aj teraz po nej, keď zabojuje o veľký krištáľový glóbus v SP. Zatiaľ sme ani nevideli zmluvu medzi ministerstvom a SZB na top tím, ktorú by sme pred prijatím financií mali podpísať. Prísľuby na to, kedy bude pripravená, sa líšia. V minulých rokoch boli financie na top tím súčasťou celkového štátneho príspevku pre náš zväz, ale v roku 2018 táto časť zo základnej zmluvy vypadla. Každý odklad vyplatenia je pre nás katastrofálny. Áno, prijali sme od ministerstva prvú splátku zo štátnej dotácie pre biatlon, ale nie celá suma je určená pre reprezentáciu, je tam napríklad aj viazaná časť pre mládež," povedal pre denník šéf zväzu Tomáš Fusko.

Kuzminová získala na uplynulých ZOH v Pjongčangu zlatú a dve strieborné medaily. Momentálne je vo fínskom Kontiolahti, kde ju čaká ďalšie kolo Svetového pohára. "Nejde iba o biatlon, iba o Nasťu, ale o peniaze pre top tímy aj v iných športoch. O Matej Tótha, vodný slalom a iných športovcov. Zväz nám dlhuje v tejto chvíli už okolo 5000 eur za trajekty, vosky, čo platíme zo svojich vlastných peňazí. To je tým, že ich nemá od ministerstva. Naša trpezlivosť je už na konci," uviedol manžel a tréner Daniel Kuzmin.

 

Pre Denník Šport sa k situácii vyjadrilo v stanovisku aj ministerstvo: "Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tejto chvíli nerozdelilo finančné prostriedky na takzvaný top tím na žiadneho športovca, ale snažíme sa o čo najskoršie pokrytie týchto nákladov. Ministerstvo školstva rozdelilo v tomto roku medzi športové zväzy na uznané športy 44,76 milióna eur, pričom prvá splátka bola zväzom zaslaná k 31. januáru. SZB je pre rok 2018 schválená vypočítaná suma vo výške 538.253 eur. Ďalšie prostriedky (dotácie) pre rok 2018 sú toho času predložené na schválenie ministerke školstva (organizovanie podujatí, ocenenie športovcov). Príspevky na prípravu športovcov podľa zoznamu športovcov zaradených do TOP tímu sú pripravené na predloženie na schválenie pani ministerke. Radi by sme tiež uviedli, že okrem vyššie uvedených prostriedkov, poskytnutých prostredníctvom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, sú ešte na prípravu vybraných športovcov poskytnuté aj ďalšie prostriedky v rámci rezortných športových stredísk."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument