Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Minister Érsek sľubuje obnovu trate po 15 rokoch: Cez Šahy premáva len jeden osobný vlak

Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek si prešiel železničnú trať Zvolen – Šahy a prisľúbil ľuďom v tomto regióne prinavrátenie osobnej prepravy.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Pred jej zastavením vo februári 2003 tu premávalo 8 párov osobných vlakov. Obnova tejto trate vyjde 4,6 milióna eur a prví cestujúci by sa už mohli previesť o rok v júni.

Po železničnej trati Zvolen – Šahy budú znova premávať osobné vlaky. O obnovu sa už niekoľko rokov snažili primátori, starostovia ale aj cestujúci z okresov Krupina a Zvolen, no až teraz sa dočkali zámeru prinavrátenia osobnej dopravy. „Musíme urobiť zmeny a úpravy na tejto trati. Je potrebné všetko zabezpečiť tak, aby vlak mohol prechádzať priemernou rýchlosťou aspoň 70 km/h. Musíme konkurovať autobusom a my chceme, aby ľudia cestovali s nami,“ uviedol minister dopravy s tým, že vlakmi sa bude cestovať, keď budú čisté, rýchle a nebudú meškať.

„Len tak dostaneme vlaky po 15 rokoch znovu na túto trať. Myslím, že to bude ešte vyžadovať chvíľku strpenia," doplnil Érsek s tým, že osobné vlaky by tu mohli začať znova premávať budúci rok v júni. Podľa generálneho riaditeľa Železníc SR Martina Erdössyho treba počítať s investíciami 4,6 milióna eur.

 

V roku 2003 boli vlaky zrušené z ekonomických dôvodov a nahradené autobusmi, ale aj to bolo len dočasné. Pred tromi rokmi organizovali aktivisti petičnú akciu, kde požadovali obnovenie osobnej dopravy na tejto trati. Získali 7000 podpisov približne, ministerstvo sa však vyjadrilo, že osobné vlaky na trati nebude dotovať.

Otvoriť galériu

Primátori dotknutých miest

Štefan Gregor, Šahy

„Určite by nám pomohlo obnovenie osobnej prepravy. Buduje sa tu závod, kde bude 450 miest a prepraviť tam aj ľudí, v tom by určite pomohli obnovené vlaky.“

Dušan Strieborný, Dudince

„Príjemne nás prekvapil pán minister s cieľom obnovy dopravy na trase Zvolen – Šahy. Chceli by sme aj dobudovanie na Budapešť. Je to vítaná služba pre našich občanov, ale aj pre ľudí, ktorí u nás pracujú, pretože majú problémy s dopravou a aj návštevníci budú mať lepšiu možnosť dopravy.“

Radoslav Vazan, Krupina

„Určite vítame iniciatívu obnovenia vlakového spojenia. Je to jedna z tém, ktorú razím od roku 2007, ako som sa stal primátor. Naši ľudia zrušením vlakov utrpeli. Táto trať má vyše 110 rokov, prežila obe svetové vojny, dlhé roky slúžila, bola dosť využívaná a ja verím, že sa obnoví a ľudia budú mať lepšiu dostupnosť.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: den, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?