Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2019 13:14 | Šport | Cyklistika

Ján Valach pred cyklistickými MS: Zo skúseností už vieme, ako byť úspešní

Už o osem dní sa budú zraky slovenských cyklistických fanúšikov upierať na preteky s hromadným štartom kategórie elite na majstrovstvách sveta vo Veľkej Británii.

Na 285 km dlhej trati v grófstve Yorkshire bude patriť medzi favoritov na víťazstvo trojnásobný držiteľ dúhového dresu Peter Sagan. Dvadsaťdeväťročnému rodákovi zo Žiliny by mal vyhovovať zvlnený profil pretekov, ktoré budú navyše aj technicky náročné.

"Trať sme si neprechádzali, ale máme ju naštudovanú cez rôzne systémy. Robíme to tak každý rok. Od nedele už budem na mieste podujatia a pôjdem si trasu prejsť. Peter pricestuje do dejiska šampionátu v piatok, dovtedy sa bude pripravovať v Monaku. Už na jar sa bol v Yorkshire pozrieť Michael Kolář, a tak sme sa rozprávali o tom, čo nás čaká," povedal tréner mužskej reprezentácie Ján Valach, ktorý je zároveň jedným zo športových riaditeľov družstva Bora-Hansgrohe.

Cyklisti absolvujú na svetovom šampionáte 285 km na trati z Leedsu do Harrogate. Počas pretekov ich síce nečakajú náročné dlhé kopce, ale v priebehu dňa nastúpajú až 3508 výškových metrov a v rámci záverečných sto kilometrov absolvujú sedem okruhov v okolí cieľového mesta. "Budú to typické anglické podmienky. Užšie cesty, raz sa pôjde hore a potom zase dolu. Pôjdeme cez národný park, bude tam niekoľko stúpaní, ale nie príliš náročných. Sledoval som aj predpoveď počasia. Malo by byť pod mrakom, teplota medzi 8 až 13 stupňov Celzia. Očakávam ťažké preteky, na okruhoch to bude agresívne a rýchle," pokračoval.

 

Kouč národného tímu môže počítať vo Veľkej Británii so štvoricou jazdcov, zatiaľ čo vlani mal k dispozícii až sedem mužov. Paradoxne, ani jeden z nich preteky v rakúskom Innsbrucku nedokončil. "Nie je to dostatočný počet, ale zvíťazili sme na MS aj v trojici. Musíme pracovať s tým, čo máme. Zo skúseností už vieme, ako byť úspešní. Budeme sa snažiť o to, aby sme Petra Sagana dostali do záveru," vysvetlil Valach, ktorý na pozície pomocníkov počíta s Erikom Baškom, Jurajom Saganom a Jánom Andrejom Cullym.

Posledný menovaný člen Dukly Banská Bystrica sa dostal do záverečnej nominácie v dôsledku zranenia Patrika Tybora, ktorý si na pretekoch v Turecku zlomil kľúčnu kosť. Stále iba 23-ročný Cully sa predstaví tiež v individuálnej časovke. "Chceli sme využiť služby Patrika Tybora. Je skúsený, má dobrú výkonnosť a mohol pomôcť Petrovi Saganovi. Je to škoda, že sa zranil. Cullymu sme dali šancu a budeme s ním pracovať tak, aby bol pre tím užitočný."

Mladší z bratov Saganovcov zvolil pred posledným vrcholom sezóny prípravu na jednorazových pretekoch. Postupne sa predstavil na klasikách v Hamburgu, Québecu, Montreale a počas aktuálneho víkendu si otestuje nohy na dvoch podujatiach v Belgicku. "Peter sa pripravoval dobre. Na Tour de France mal dobrú výkonnosť a v Kanade išiel výborne. Myslím si, že je na správnej ceste a dôležité bude aj posledné doladenie formy. Je v pokoji, trénuje v teplých podmienkach a do toho si pridáva preteky," pokračoval 46-ročný rodák z Myjavy.

Zvyšok elitného mužského tímu sa pripravuje na domácich pretekoch Okolo Slovenska, kde je Valach v pozícii športového riaditeľa Bory a má svojich zverencov pod dohľadom. "Erik Baška je v dobrej forme. Bude pre nás vhodným mužom na tento typ pretekov. Juraj Sagan ide výkonnostne hore a na Okolo Slovenska rieši len posledné detaily. Ján Andrej Cully pôjde aj v časovke, takže v jeho prípade smeruje príprava taktiež k tejto disciplíne.V rámci prípravy absolvoval aj vysokohorského sústredenie v Turecku," doplnil Valach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi