Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2019 16:25 | Správy | Domáce správy

Laktačná poradkyňa radí budúcim matkám: Mýty o stravovaní počas dojčenia

Dojčiace matky narážajú na prekážky pre skĺbenie dojčenia s bežným životom.

"Zbytočne a bez vedeckých dôkazov im ľudia hovoria, že nesmú jesť takmer nič z toho, čo im chutí a čo je dôležité pre ich správnu výživu," tvrdí Viera Červená z občianskeho združenia (OZ) Mamila, v ktorom profesionálne laktačné poradkyne už pred pôrodom pripravujú ženy na dojčenie a organizujú pre ne podporné skupiny dojčenia.

"Matky počúvajú nesprávne informácie o tom, čo všetko pri dojčení nesmú, od cvičenia, chudnutia, cez pitie kávy alebo dokonca bublinkovej minerálky až po tabličku čokolády. Dojčenie je však normálna súčasť života," hovorí Červená. Dojčiaca matka sa podľa nej nemusí vyvarovať ničoho, čo jej samej nespôsobuje problémy. Môže jesť to, na čo je bežne zvyknutá, piť kávu a robiť všetko, čo chce.

Matky sa však podľa nej často vo svojom okolí stretávajú s mýtmi o dojčení a s ľuďmi, ktorí podkopávajú ich sebavedomie v tejto oblasti. "Dávajú žene najavo, že za všetky jej ťažkosti môže dojčenie, no odmietajú jej pomôcť a nabádajú ju ku kŕmeniu z fľaše umelým mliekom," konštatuje.

 

Podľa prieskumov OZ Mamila je viac ako 95 percent žien ešte pred pôrodom rozhodnutých, že chcú dojčiť. Štatistiky však ukazujú, že v šiestom mesiaci je dojčená menej ako polovica detí. "Ženám chýba praktická pomoc a podpora," myslí si Červená. Problémom je podľa nej tiež nejednotnosť informácií o dojčení z rôznych zdrojov a zlé podmienky na dojčenie. Štúdia OZ Mamila poukazuje na fakt, že väčšina žien zažije problémy s dojčením už v pôrodnici a polovica detí dostane už vtedy umelé mlieko. V prvé dni a prvých pár týždňov po pôrode je dojčených menej detí ako v treťom mesiaci života. "Toto je preto, že po príchode z pôrodnice vyhľadajú ženy laktačnú poradkyňu, dostanú pomoc s dojčením a dojčia aj tie, ktoré pôvodne v pôrodnici nedojčili," doplnila Červená.

V špecifickej situácii sú dojčiace mamy, ktoré sú zároveň znova tehotné. "Počas dojčenia sa ženám postupne znova obnovuje plodnosť a potom je možné otehotnieť. Toto sa štatisticky deje väčšinou po 14. až 17. mesiaci po pôrode," vysvetľuje Červená. V tehotenstve prirodzene poklesne tvorba mlieka, avšak dieťa vo veku okolo 14. mesiaca možno podľa Červenej väčšinou bez problémov dojčiť naďalej. "Kalorický príjem sa takémuto bábätku dá doplniť jedlom," dodáva. Ak však žena otehotnie skoro po pôrode, teda v čase, keď je dojčenie pre bábätko jediným alebo takmer jediným zdrojom potravy, nie je možné sa spoliehať, že bábätko pri dojčení získa dostatok mlieka. Vtedy ho treba začať kŕmiť jedlom, prípadne dokrmovať.

OZ Mamila odporúča ženám v tejto situácii skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou, ktorá ich poučí o tom, ako je možné takzvanou laktačnou pomôckou dokrmovať bábätko priamo na prsníku a pri staršom dieťati kalorický príjem vykryť kalorickými príkrmami. Možnosťou je aj takzvané tandemové dojčenie, často využívané u dvojičiek, ale môžu pri ňom piť mlieko od matky súčasne starší aj mladší súrodenec, každý z jedného prsníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať