Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2019 10:55 | Správy | Politika

Bývalý generálny prokurátor Trnka má problém: Disciplinárka za rozhovor v televízii

Na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku (55) sa to valí z každej strany. Koncom októbra mu jeho nadriadený Jaromír Čižnár dočasne pozastavil činnosť a začal voči nemu disciplinárne konanie.

Problémom sa stali jeho úzke kontakty s obvineným mafiánom Mariánom Kočnerom (56), ktorý mu dokonca vulgárne nadával a úkoloval ho ešte v čase, keď bol generálnym prokurátorom. Kompetentní však nehovorili, prečo sa Čižnár rozhodol pre disciplinárne konanie. Nový Čas zistil, že problémom sa stal televízny rozhovor, ktorý Trnka poskytol, aby sám seba obhájil.

Trnka sa v posledných týždňoch preslávil uniknutou nahrávkou s Kočnerom, kde ho mafián školí ako malého chlapca. „Ty si k…t. Ty si jeden nebetyčný k…t., k…t k…tov. (...) Prečo ste išli vydierať toho Haščáka?“ pýtal sa Kočner. Čižnár sa však najskôr pri disciplinárke Trnkovi vykrúcal. Po tom, ako sa záznam dostal na svetlo sveta, nechcel súčasný generálny prokurátor Trnkovi zastaviť výkon funkcie.

Odôvodňoval to tým, že uplynula premlčacia lehota od inkriminovaného rozhovoru s Kočnerom. Na konci októbra však na prokuratúre našli dôvody na to, aby jej šéf návrh podal. „Disciplinárnej komisii bol 31. 10. 2019 podaný disciplinárny návrh za dva skutky na prokurátora Dobroslava Trnku, čím sa začalo voči nemu disciplinárne konanie,“ povedala vtedy hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Nechceli však špecifikovať, aké dôvody na podanie našli.

 

Trnka v prípade nahrávky už minulý týždeň vypovedal pred NAKA na východe Slovenska. Výsluch mal podľa TV JOJ trvať až 4 hodiny. Bývalý šéf prokuratúry je už tri týždne postavený mimo funkciu a väčšinu času trávi v rodinnom dome v Hamuliakove, ktorý je napísaný na jeho syna. Bývalého generálneho prokurátora sme sa v stredu chceli opýtať, ako prebiehal výsluch a na aké otázky musel odpovedať.

Ten sa práve vracal z nákupu, v ruke niesol banány a do reči mu veľmi nebolo. Prekvapivo však prezradil jeden z dôvodov disciplinárneho stíhania zo strany nadriadených, ktoré prokuratúra doteraz nešpecifikovala. „Nie, ďakujem pekne. Už som disciplinárne stíhaný za poskytovanie rozhovoru pre televíziu Markíza, takže zabudnite,“ vysvetlil Trnka. Problémom môže byť to, že bez povolenia nadriadených sa vyjadroval pre médiá, čo môžu trestať práve disciplinárkou.

Vypomstiť sa mu mohli jeho vyjadrenia, v ktorých spochybňoval, že by bola nahrávka jeho debaty s Kočnerom autentická. „Keby som takéto niečo spravil, tak to je problém nielen pre mňa, ale pre celú túto spoločnosť asi,“ rozprával Trnka. Generálna prokuratúra do konca uzávierky neodpovedala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu