Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2020 09:55 | Správy | Domáce správy

Šokujúce plány premiéra: Vypne Matovič celé Slovensko?! Vzbura expertov aj koaličných partnerov

Mnohí sa chytajú za hlavu a pýtajú sa, či to myslí vážne.

Premiér Igor Matovič (46) čoraz častejšie avizuje, že Slovensko sa musí pripraviť na prípadné vypnutie všetkých služieb a zákaz vychádzania pre takmer všetkých, tzv. blackout. V praxi by to znamenalo zníženie pohybu obyvateľov o 90 %, hermetické uzavretie hraníc či stopka pre vlaky aj autobusy. Proti jeho plánom sa postavili už dvaja koaliční partneri a ozvali sa aj ekonómovia s tým, že by to krajinu položilo na lopatky.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Vládni analytici na začiatku týždňa ukázali analýzu, podľa ktorej bude mať Slovensko najviac nakazených koronavírusom začiatkom júla. Pozitívne správy o menšom počte potenciálnych pacientov vyvažuje zlá ekonomická situácia na Slovensku. Práve tá Matoviča inšpirovala k tomu, že zvažuje dva scenáre toho, ako počas pandémie pokračovať. Jeden je opustiť prísne opatrenia pre väčšinu populácie a izolovať len rizikové skupiny nákazy COVID-19, ako sú napríklad dôchodcovia.

Druhý plán však hovorí o tom, že by minimálne na tri týždne úplne vypol Slovensko, čiže tzv. blackout. „Ekonomika je na kolenách a bude na kolenách veľmi dlho. My tým, že sme vírus stlačili medicínsky, tak budeme ešte aj za rok v takomto móde ako dnes a to je dlhodobá ekonomická smrť,“ objasňuje svoje zámery Matovič.

 

S vírusom tak chce spraviť krátky proces a sám presadzuje úplné zatvorenie Slovenska a príklad si berie z Číny. „Veľmi rýchlo drastickými opatreniami a hygienickými dosiahli, že ten vírus eliminovali na absolútne minimum,“ dodal Matovič. Sám chce, aby o tom rozhodlo spoločenstvo a zároveň sa k tomu vyjadrili epidemiológovia či hygienici.

Výnimočný stav

Nie je pritom jasné, kedy by k tomu malo dôjsť a ani presný časový interval toho, ako dlho by sa Slovensko úplne uzamklo. „Podľa môjho názoru by to malo byť čím skôr. Myslím, že by sme boli slabí, ak by sme takéto rozhodnutie urobili až v lete.“ Blackout podľa neho znamená, že sa prestane hýbať 90 % Slovákov. Do práce by tak chodili len nevyhnutné profesie, ktoré obsluhujú základnú infraštruktúru štátu. „Všetko, čo by nebolo nevyhnutné, tak by sme museli vypnúť. Pár týždňov dopredu by sme povedali - poďme si v pokoji urobiť zásoby,“ opísal premiér s tým, že by sa nakupovalo napríklad podľa abecedy.

Matovič tvrdí, že chce zo Slovenska ostrov v strede Európy, kde sa vyrovnáme s koronavírusom. Predstavoval by si to ako výnimočný stav, ktorý by všetci dodržiavali a mali by vojenskú disciplínu či vojenské zásobovanie. Len tento týždeň pritom Matovič otvoril časť obchodov, čo však nepovažuje za rozporuplné. „Na výsledkoch analýzy vidieť, že napriek tomu, že sme otvorili prevádzky, ale výrazne sprísnili hygienické podmienky, sme výrazne znížili riziko šírenia koronavírusu.“ Cieľom podľa Matoviča je to, aby sme testovali tri tisícky ľudí a z nich by bolo nula pozitívnych na koronavírus. „Vtedy môžeme symbolicky zažať a môžeme normálne žiť. Ja osobne som za to na základe množstva informácií, ktoré mám, a na základe dobrých príkladov zo sveta.“

Experti mu vyčítajú, že vírus sa sem následne môže dostať z iných krajín, alebo sa prejaví neskôr u tých, ktorí by nemali symptómy. „Bol by som rád, keby sme sa dohodli, že poďme vypnúť Európu a urobiť to spoločne naraz. Nemuseli by sme riešiť zatváranie hraníc. Prečo sa neinšpirujeme Čínou, ktorá je trikrát väčšia? To nie je diktatúra, ale zodpovednosť,“ vysvetľuje premiér s tým, že si dal vypracovať štúdie o tom, čo je lepšie. Na to všetko však potrebuje vyhlásiť výnimočný stav, na čo by však musel meniť zákon.

 

Čo by znamenal blackout

- fungovali by len základné služby štátu, nevyhnutné na život

- ľudí by potravinami zásobovala armáda

- obmedzila by sa prevádzka vlakov či autobusov

- hermeticky by sa uzatvorili hranice

- ľudia v pohraničných oblastiach by mali zakázané prechádzať

- povolenie vychádzať len v určitom čase, alebo vôbec

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Aktualizované
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?