Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2020 13:55 | Správy | Servis

Prečo treba nové vozidlo zabehnúť: Kedysi to bolo potrebné, ale čo teraz?

Predajne vozidiel fungujú už od minulého týždňa v normálnom režime, musia dodržiavať opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu.

ČÍTAJTE VIAC: Sú vodiči SUV horší šoféri? Toto video poukazuje na nebezpečnosť veľkých áut v rukách nesprávnych ľudí

Kúpili ste si nové auto a neviete, či ho treba spočiatku šetriť? V minulosti bolo zabiehanie prirodzené. Približne po 1 000 km muselo nové auto ísť do servisu, aby mu tam vymenili zábehový olej za normálny a v rámci toho motor prepláchli. Bolo to potrebné, aby sa z motora odstránili obrúsené kúsky kovu. Vďaka presnej výrobe tento obťažujúci úkon dnes už nie je potrebný. Neznamená to však, že môžete s novým vozom jazdiť naplno. Ako neublížiť motoru?

Kúpa auta počas pandémie COVID-19

  •  od stredy 22. apríla fungujú predajne vozidiel (aj autobazáre) v normálnom režime, určité obdobie museli byť zatvorené a autá predávali len nadiaľku
  •  dnes musia dodržať epidemiologické opatrenia zabraňujúce šíreniu COVID-19
  •  platí, že pri prihlasovaní auta na polícii sa musíte vopred online prihlásiť
  •  evidencie vozidiel fungujú v obmedzených časoch a podmienky sa menia, preto je lepšie si zistiť aktuálne platné pravidlá

 

Motor

- Všeobecne platí pre každý vek motora, je jazdiť s vysokými otáčkami až vtedy, keď je motorový olej a motor zohriaty. Chladný olej ešte nemá optimálnu mazaciu schopnosť a rozličné druhy kovov, použité pri výrobe motora, sa pri zohriatí rozlične rozťahujú.

- Aj pri motore a oleji zohriatom na prevádzkovú teplotu sa celkom nový motor nemá vystavovať vysokootáčkovým orgiám ani dlhotrvajúcej jazde s plným zaťažením. Aj tu sa musia mikroskopické nerovnosti na valcoch a piestoch najprv zabehnutím obrúsiť bez toho, aby sa poškodil jemný vyfrézovaný vzor.

- Kto s novým autom absolvuje dlhšiu trasu s meniacimi sa otáčkami v strednej oblasti, robí dobre.

- Dôkazom, že sa pohyblivé časti auta najprv musia zabehnúť, je mierne klesajúca spotreba paliva počas prvých niekoľkých tisíc kilometrov.

Nezničte turbo

- Hoci sa turbodúchadlo nemusí osobitne zabiehať, mal by mu vodič po dlhšie trvajúcej námahe dopriať fázu ochladenia pri nízkom zaťažení, a to počas celého života automobilu. Jochen Müller, vedúci pvovývoja spoločnosti Bosch Mahle Turbo-Systems, vysvetľuje: „Keď vodič po dlhšej jazde na plný plyn motor okamžite vypne, môže dôjsť v oblasti turbíny k nárastu teploty až do 1 000 stupňov Celzia. To môže viesť ku karbonizácii oleja v ložisku turbodúchadla.“ Tento karbón zabíja turbo.

Otvoriť galériu

Aj brzdy potrebujú zábeh

- Brzdy naopak potrebujú taký zábeh, pri ktorom sa žliabkovaný povrch obloženia a kotúča navzájom prispôsobia – zjednodušene povedané, „vrcholy sa dopasujú do údolí“. Keď sa malé vrcholy trú o seba navzájom, vytvárajú sa lokálne prehriate oblasti na kotúčoch. Kým sa topografia kotúča a obloženia perfektne zabrúsi k sebe, trvá to niekoľko stoviek kilometrov, pri ktorých brzdy ešte nemajú optimálnu účinnosť. Preto by mal vodič počítať s dlhšou brzdnou dráhou.

- Športová jazda na plný plyn s intenzívnym brzdením nie je vhodná, ale brzdenia so strednou intenzitou z nie príliš vysokej rýchlosti skracujú proces prispôsobenia. Po takomto brzdení by vždy mala nasledovať fáza ochladenia bŕzd prúdiacim vzduchom.

- Samozrejme, ak to situácia vyžaduje a je nutné v záujme bezpečnosti brzdiť naplno urobte to. Asi by vodič pred vami neakceptoval, že ste mu „vošli do kufra“, lebo ste chceli zabrániť lokálnemu prehriatiu svojich kotúčov.

Pneumatiky

Proces zábehu potrebujú aj nové pneumatiky. Aby sa dali lepšie vybrať z vulkanizačnej formy, používa sa separačný prostriedok, ktorý pôsobí ako maslo vo forme na bábovku. Tento prostriedok sa musí po prvých asi 150 - 200 kilometroch ošúchať, aby pneumatika dosiahla plný záber. Keď sa behúň pneumatiky prestane lesknúť, je jej zábeh skončený. Mimochodom, rovnako ako pneumatiky na pretekových automobiloch aj bežné pneumatiky majú lepšiu adhéziu, keď sú zohriate jazdou.

 

Ďalšie časti

- A nakoniec je potrebné dopriať fázu mechanického zábehu aj tlmičom a pružinám, ktoré sa musia rozhýbať, kým nadobudnú plánovanú konštrukčnú charakteristiku. Celkom všeobecne teda platí, že k svojmu štvorkolesovému miláčikovi je dobré sa správať šetrne počas celého jeho automobilového života.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: aMaS, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť