Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2020 15:00 | Šport | Šport mix
Foto

Zuzana Žirková zvažuje úplny koniec pri basketbale: Mám toho už dosť!

Totálne sklamanie a rozčarovanie... Slovenská športová legenda Zuzana Žirková dospela do štádia, že zvažuje definitívne ukončenie pôsobenia v basketbale.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Jubilantka, ktorá nedávno oslávila 40-ku, naznačuje, že už toho má dosť aj ako trénerka. Pandémia a nezáujem štátu aj košickej samosprávy o šport ju zrážajú na kolená. Diskusie o takomto trpkom konci jej bohatej kariéry rozpútali na sociálnych sieťach doslova búrku. Súčasný stav športu v Košiciach, ktoré sa kedysi hrdili prívlastkom mesto športu, mnohí označujú za barbarstvo...

Šport je pre všetkých akoby na dne oceánu

Úvahám o ukončení pôsobenia v basketbale prispela pandémia, ale aj celá atmosféra v krajine a meste. Žirková si vôbec nedáva servítku pred ústa a opisuje, čo ju štve najviac. „Šport je akoby na dne oceánu. Je nezaujímavý pre ľudí aj štát. Tiež potrebujem ako každý iný mať istotu a byť zamestnanou. Preto som sa rozhodla rozmýšľať úplne iným smerom,“ povedala Žirková. V basketbalovom hnutí v Košiciach ešte neoznámila definitívny koniec, ale všetko k tomu smeruje.

Reči plné pesimizmu

„Situácia je naozaj kritická. Rozčarovaný je dnes asi každý, kto má rád šport. Takto sa jednoducho nedá fungovať donekonečna. Za moju krátku trénerskú kariéru som nikdy nerobila pre peniaze! Môžem smelo povedať, že aj v posledných rokoch som aj ako hráčka ostávala z iného dôvodu - z lásky k športu a že som chcela pomôcť tomuto mestu nezomrieť! Mohla som odísť, ale ostala som a mala som aj čo ponúknuť! Bohužiaľ, v dnešnej situácii dávam prednosť radšej bežnému životu a šťastiu rodiny,“ dodala naša basketbalová legenda, podľa ktorej sú tréneri ochotníci a robia to len kvôli odhodlaniu a z lásky.

Nezamestnaná

 

So športom aj v Košiciach to ide dolu vodou, nie je kde trénovať, a keď nie sú zaplatení ľudia, potom to záleží len na ich obetavosti. „A aj tým nadšencom už dochádza energia. Potom to bude znamenať úplný koniec športu. Bez podpory štátu a mesta to proste nepôjde!“

Žirková, ktorá je momentálne bez zamestnania, prehovorila pre Nový Čas aj o nedávnych oslavách štyridsiatky: „Moje oslavy boli veselé, a nie smutné. Momentálne som nezamestnaná. Dávam si letnú pauzu, aby som sa rozhodla, čo bude ďalej a kam bude smerovať môj život. Či ho zmením od základov, na tom nie je nič zlé, je to realita,“ povedala Zuzana, ktorá naposledy pracovala ako trénerka Young Angels Academy.

KLUB: ZUZKA cíti frustráciu

Zuzana v poslednom období pracovala s mládežou v Young Angels Academy. Klub zaskočil príval jej emócií v poslednom období.

„Zuzka je frustrovaná zo situácie. Nikto ju nikde preč neposiela. To, či bude fungovať extraliga, či budeme hrať, je otázka budúcnosti. To nie je problém medzi ňou a mnou, alebo že je na odchode. Za posledné dva roky odrobila zdarma pre náš klub veľmi veľa. Je súčasťou klubu, ale ak dostane ponuku z nejakého iného klubu... Opakujem, že ide o frustráciu zo súčasnej situácie,“ povedal generálny manažér Daniel Jendrichovský.

„Hanba na všetky naše hlavy. Na chudobného aj budar spadne. Tak hovorí jedna z ľudových múdrostí. Spomenul som si na ňu, keď jedna z legiend slovenského športu, basketbalistka Zuzana Žirková, oznámila, že končí v tomto fachu, že už nebude vychovávať ďalšie generácie, že si musí nájsť inú robotu. Hanba na hlavu klubu, mesta, basketbalovej federácie, ministerstva školstva, olympijského výboru, predsedu vlády, nás všetkých. Totálna kapitulácia, totálny rozpad. Úbohosť, keď sa nezmôžeme na tých pár peňazí, aby sme si zachovali tvár a ukázali, že nežijeme z kultúrneho odkazu neobývaných zauralských stepí. Najsmutnejšie je, že takých Zuzán pribúda a pri tomto štýle kaskadérstva v našom ponímaní spoločenských hodnôt zrejme bude i naďalej pribúdať,“ reagoval riaditeľ košického maraatónu Branislav Koniar.

Žirkovej top úspechy:

- 3x vyhrala Euroligu

- účastníčka OH 2000

- zahrala si WNBA za Washington Mystics

- 8x najlepšia hráčka SR

- účastníčka MS aj ME

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy