Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2018 11:55 | Správy | Politika

Prezident Andrej Kiska prehovoril: Otvorene o Ficovi aj vražde Kuciaka († 27)

Prezident Andrej Kiska (55) v utorok oznámil, že už nebude kandidovať na post prezidenta.

Dôvodí rodinou, ale aj tým, že nedokáže niesť ťarchu politických súbojov. Z politiky však neodchádza, po komunálnych voľbách prezradí svoju predstavu, ako sa chce angažovať. Ako vidí svoju budúcnosť, čo si myslí o bývalom premiérovi Robertovi Ficovi, ale aj o tom, ako chce vysvetliť financovanie svojej volebnej kampane, porozprával redakcii Aktuality.sk. Prinášame vám to najzaujímavejšie, čo prezident povedal.

 

Vražda novinára a protesty

 

Ako sa na celú tú vypätú situáciu dívate s odstupom času?
 - Stalo sa niečo skutočne neočakávané. Nikto z nás nečakal, že takto chladnokrvne, brutálne zavraždia novinára pre jeho prácu a že zavraždia aj jeho priateľku. To bol šok. Keď potom začali vyliezať fakty o tom, ako sú bývalí spolupracovníci talianskej mafi e na Úrade vlády a patria medzi najbližších ľudí premiéra, začal som si uvedomovať obludnosť celého systému. Nikdy som nebol optimistom, keď bola reč o ministerstve vnútra. Ale až teraz sa naplno ukázalo, v akom marazme a mafi ánskom štáte žijeme. Veľmi ma prekvapila arogancia a pohŕdanie úžasnými mladými ľuďmi, ktorí na námestiach organizovali protesty, útoky na
nich, na médiá. Mal som veľmi zlé pocity, bol som zdesený. Hovorí sa, že charakter ľudí sa prejavuje práve v  krízových chvíľach. A vtedy sa obnažili charaktery niektorých našich politikov. Bol som z toho...

... prepáčte, pán prezident, môžete byť konkrétny? Ako sa ukázal Robert Fico?
- Keď útočil na tých mladých ľudí (organizátorov protestov, pozn. red.), že sú organizovaní zo zahraničia, keď vytiahol dlažobné kocky, to bolo čosi neslýchané. Aj fotka s miliónom eur na stole na mňa pôsobila ako zo zlého sveta. Neskôr som s hrôzou zistil, keďže som požiadal informačné služby o všetky materiály, že minister vnútra a prezident Policajného zboru mali kvantum informácií o činnosti mafie na východe Slovenska. Ak sa ukáže, že za smrťou týchto mladých ľudí stojí talianska mafi a, tak ak by konali, ak by túto mafiu dávno rozprášili, dnes by Ján Kuciak a jeho snúbenica žili. 

 

Reakcia Roberta Fica: Arogantné bolo, že prezident ešte aj 5 dní po tejto tragédii lyžoval a neprerušil dovolenku, zatiaľ čo ja som podnikol všetky potrebné kroky pre zabezpečenie vyšetrovania. Je nespochybniteľné, že niektorí organizátori majú prepojenia na spoločnosti patriace do portfólia G. Sorosa

 

Fico ústavný sudca? Už iba fikcia

 

Za vyše štyri roky v Prezidentskom paláci sa výrazne vyvíjal aj váš vzťah s Robertom Ficom. Nepísané prímerie ukončila kauza vládneho špeciálu a vašich letov do Popradu za rodinou, až to vyústilo do obvinení zo sprisahania so Sorosom. Aký vlastne máte s Robertom Ficom vzťah? Tykáte si?
- Tykám si skoro so všetkými členmi vlády. Vždy sa lepšie riešia problémové situácie, keď si s niekým tykáte, ako keď si vykáte. A to predovšetkým, keď sú krízové situácie. Vždy som sa snažil o konštruktívnu spoluprácu. Na druhej strane viem, že mu bolo nepríjemné, keď som otváral témy ako zlyhávajúce ministerstvo práce v kauze Čistý deň. Keď som jasne pomenoval, že Slovensko nie je sociálny štát, pretože zlyháva v  starostlivosti o tých najzraniteľnejších. Keď som povedal, že jeho „líbling” Robert Kaliňák by nemal byť ministrom vnútra. To v ňom vyvolalo reakciu, že bude na mňa osobne útočiť a tento typ boja, emócií je už pre neho typický. Dnes je to práve on, keďže pokračuje v smršti nenávisti, obviňovania a urážok, kto bráni posunúť našu spoločnosť ďalej k lepšiemu.

Kedy ste spolu naposledy hovorili?
- Ja som sa s poslancom Ficom nevidel odvtedy, ako mi oznámil, že nikam neodchádza.

Rozprávali ste sa s  Robertom Ficom niekedy o tom, že by odišiel pôsobiť na Ústavný súd ako sudca?
- Áno, padol takýto návrh, že by premiér zvažoval odchod z  politiky, zo strany Smer a že by odišiel na Ústavný súd do Košíc.

Oslovil vás priamo Robert Fico, keď bol ešte premiérom?
- Túto tému nastolil premiér Fico.

Aká bola vaša reakcia?
- Vedel som si predstaviť diskusiu o tejto téme. Ale dnes je to už iba fi kcia a je zbytočné o tom hovoriť

Reakcia Roberta Fica: Takáto informácia nikdy nebola oficiálna , preto nie je čo komentovať

 

Prvý raz som Sakovú odmietol

 

Ministrom vnútra sa stal Tomáš Drucker, ktorý bol akousi vstupenkou Pellegriniho do kresla premiéra. Dnes už je ministerkou Denisa Saková. Nemáte pocit, že vás tak trochu podviedli?

-  Poviem to na rovinu. Už v prvom návrhu novej vlády bolo meno Denisy Sakovej. Povedal som, že zásadne nesúhlasím s tým, aby bola novou  ministerkou vnútra. Keď som ju potom musel vymenovať, povedal som, že to bola premrhaná šanca. Vo vzťahu k občanom sa zasa ukázala arogancia vládnej moci k tomu, čo sa v spoločnosti deje. Pohŕdanie občanmi. Viete, prezidenta volilo 1,3 milióna ľudí. Vládna koalícia mala 1,1 milióna hlasov. Napriek tomu bol názor prezidenta irelevantný.

Reakcia ministerky vnútra Denisy Sakovej: Sú to len špekulácie. Nominácia pána Druckera bola politickým rozhodnutím v čase, keď sa kreovala nová
vláda pod vedením pána Pellegriniho. Po jeho demisii sa pán premiér rozhodol, že je dôležité, aby rezort neviedol krízový manažér, ale človek, ktorý má s  ministerstvom vnútra skúsenosti. Ponuku stať sa ministerkou vnútra som dostala po demisii pána Druckera.

 

Únos Vietnamca je ako sci-fi

 

Slovensko žilo aj kauzou únosu vietnamského občana na palube vládneho špeciálu. Čo o tom viete?
- Koncom minulého leta sa začali šíriť informácie, že z Nemecka bol unesený občan Vietnamu, že bol privlečený na Slovensko, že mu bol vybavený falošný pas a že bol vládnym špeciálom vyvezený z EÚ. Toto sa aj mne dostalo do uší. Zdalo sa mi však úplne neuveriteľné, že by naše ministerstvo vnútra malo byť zapojené do únosu. Bolo to ako sci-fi . A keďže minister vnútra bol taký, aký bol, ďalej som to neriešil. Dosť ma prekvapilo, keď mi v septembri minulého roku zavolal premiér Fico. Veľmi direktívnym spôsobom ma požiadal, aby som pána Quanga vymenoval za veľvyslanca.

Bavíme sa o Le Hong Quangovi, bývalom poradcovi Fica, ktorý vedie veľvyslanectvo vo Vietname?
- Áno. Nikdy predtým mi kvôli veľvyslancom premiér nevolal. Vždy som to riešil s ministrom zahraničných vecí. Minister prišiel, predložil návrh, a  buď som schválil, alebo nie. Už vtedy boli na Slovensku informácie o tom, že Quang bol zapojený do nejakých fi nančných podvodov. Premiérovi som povedal, že budem postupovať rovnako, ako pri iných veľvyslancoch. Pravdaže som ho nevymenoval. Potom sa zrazu objavila informácia, že Nemci zistili, že tu skutočne bolo auto, že bolo na Bôriku, že sa tu zdržalo skoro hodinu štyridsaťpäť minút, prileteli štyria, odleteli zrazu desiati. Hovorím si: to snáď nie je možné, to hádam bude pravda, že naše ministerstvo vnútra je zapojené do únosu z Nemecka. Povedal som túto informáciu ministerke Sakovej. Čo ma prekvapuje, je, že je tu obrovské podozrenie a my nechávame vyšetrovať Nemcov namiesto toho, aby naše orgány začali vyšetrovať možné zneužitie právomoci verejného činiteľa. Verím, že začneme konať a  že sa pravda zistí.

Je možné dostať sa na palubu vládneho špeciálu bez kontroly?
- Všetci okrem prezidenta idú cez kontrolu a musia predložiť pas. Preto je možné, že bol vyrobený falošný pas. A je možné, že ho vyrobili na Slovensku.

Reakcia ministerky vnútra Denisy Sakovej: „Ministerstvo vnútra ako úrad túto informáciu, že išlo o únos vietnamského občana, dostalo v januári,“ zopakovala Saková. Nikto sa nepýtal, či orgány činné v trestnom konaní túto informáciu mali skôr. Tak to je trošku iná záležitosť. „My sme veľmi znepokojení tým, že slovenská strana je obviňovaná z participácie na únose. Skutočne, všetky informácie, ktoré v rámci dožiadania prišli z nemeckej strany, sme operatívne a obratom vybavili.

 

Všetko zverejním

 

Poslanec Fico na vás tento týždeň opäť útočil. Vaša oficiálna prezidentská kampaň v roku 2014 vraj bola predražená o státisíce eur. Informácie, ktoré majú poslanci výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, sú údajne také vážne, že by ste mali rovno odstúpiť
- Moja oficiálna kampaň, ktorú som si platil ako fyzická osoba, bola skontrolovaná ministerstvom fi nancií, ktoré skonštatovalo, že som dodržal zákon. Čo sa týka firmy KTAG, došlo k pochybeniu, ako boli účtované náklady. Ja som sa ospravedlnil a  všetky nedoplatky na daniach boli doplatené. Veľmi vehementne sa do toho pustila NAKA. Po ukončení vyšetrovania som pripravený podklady zverejniť

Smer tiež tvrdí, že ste na jeseň minulého roku podávali množstvo opravných daňových priznaní.
-  Áno, podávali sme opravné daňové priznania. Konateľ spoločnosti KTAG nariadil účtovníčke, aby spravila preúčtovanie a spravila doplatok dane.

Koľko ste doplácali?
- Po ukončení vyšetrovania zverejním všetky informácie. Zaujímalo by ma však, odkiaľ má poslanec Fico tieto informácie, keďže on nie je daňový úrad.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minister obrany Robert Kaliňák
Robert Kaliňák vyzdvihol vysokú úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR: Ide o lákadlo pre mnohé krajiny
(ilustračné foto).
Záchranná akcia lode prevážajúcej ukrajinský tovar: Zablokovala dôležitý prieplav!
Kráľ Karol III. bojuje s rakovinou.
Obrovská RANA pre chorého kráľa: TOTO si vo svojom stave nezaslúžil! Môže mu to priťažiť
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Rušné chvíle v Bruseli: Polícia prehľadala kancelárie europoslanca, kto mal donášať tajné informácie?
Rozsah bombových hrozieb je EXTRÉMNY: Vyhrážky obdržalo takmer 1000 škôl a desiatky iných pobočiek!
ilustračné foto
Rusko v bojoch na Ukrajine nepoľavuje: Masívny útok si vyžiadal jednu obeť, ďalší sú ranení
Muža, ktorý potreboval pomoc viacerí odignorovali.
Váš Tip
Zarážajúci príbeh z Trenčína: Muž kričal o pomoc, ľudia ho obchádzali!
Študentská kvapka krvi sa tento rok začína 18. októbra a končí 19. novembra.
Národná transfúzna služba bije na poplach: Zásoby týchto krvných skupín sú hraničné!
Man sitting by the street
Opitý Američan sa vlámal do detskej knižnice: Súd mu klepol po prstoch!
Český zlodej ukradol náprsný šperk bývalého pápeža Benedikta XVI.
Čech mal lepkavé prsty: Ukradol šperk pápeža Benedikta XVI. († 95)! Kde sa vzácnosť nachádza teraz?
(ilustračné foto)
Ďalšia bombová hrozba: Po školách policajti uzavreli a evakuovali aj TIETO miesta!
Julija Navaľná sa stala veľkým kritikom Putina.
Podľa Julije Navaľnej boj proti Putinovmu režimu nesmie utíchnuť: Je to klamár, zlodej a vrah, odkazuje