Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2020 17:43 | Šport | Cyklistika
FotoVideo

Takýto koniec etapy si Sagan určite nepredstavoval: Prišiel o zelený dres!

Slovenský cyklista Peter Sagan (30) obsadil štvrté miesto v stredajšej 5. etape 107. ročníka Tour de France.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Na trati dlhej 183 kilometrov z Gap do Privas zvíťazil v záverečnom špurte Belgičan Wout Van Aert z tímu Jumbo-Visma. Sagana vo finiši predstihli aj Holanďan Cees Bol (Subweb) a Sam Bennett z Deceuninck-Quick Step. Ír nahradil slovenského jazdca z Bory-Hansgrohe v zelenom drese.

Bennett je na čele bodovačky so 123 bodmi, druhý Sagan zaostáva o deväť. Tretí je Nór Alexander Kristoff zo SAE Team Emirates (93 b). Na čele celkového hodnotenia sa udržal domáci Francúz Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) o štyri sekundy pred Bitom Adamom Yatesom z Mitchelton-Scott. Tretí je Slovinec Primož Roglič z Jumbo-Visma, ktorý zaostáva o sedem sekúnd.

Po utorkovej horskej etape dostali príležitosť najmä šprintéri. Profil trate bol viac-menej rovinatý iba s dvoma kategorizovanými stúpaniami. Kartami mohol zamiešať záver so štvorpercentným sklonom, ktorý sa začal štyri kilometre pred cieľom.

Pelotón odštartoval bez výraznejšej individuálnej snahy o únik. Ako prvý sa osmelil Kasper Asgreen, ale jeho iniciatíva nemala dlhé trvanie. V popredí balíka sa držali tímy Bora-Hansgrohe a Deceuninck-Quick Step, ktoré mali záujem zabojovať o šprintérsku prémiu. Dovtedy sa išlo v uvoľnenom tempe, Sagan figuroval na čelných miestach. Prvé vzrušenie priniesla až šprintérska prémia po 40 kilometroch, ktorú vyhral Bennett a virtuálne nahradil Sagana v zelenom drese.

Po prémii sa situácia opäť upokojila a pelotón pokračoval pohromade jednoduchým profilom, tempo udávali jazdci Deceuninck-Quick Step, nasledovali ich Bora a Bahrain-McLaren. Počas stúpania na Col de Serre Colon, kde bola prvá horská prémia, sa pridali aj jazdci Jumbo-Visma, bod z prémie získal držiteľ bodkovaného dresu Benoit Cosnefroy. Postupne sa tempo zvyšovalo a 30 kilometrov pred cieľom na čele pracovali pretekári z FDJ, Bory či Astany. Balík sa držal pohromade aj počas druhého kategorizovaného stúpanie etapy na Côte de Saint-Vincent-de-Barres a aj tentoraz Cosnefroy získal prémiu bez boja.

 

Ani v záverečnom stúpaní sa neutvorili úniky, rozhodol špurt vo finiši. Najrýchlejší bol Van Aert, ktorý nasadil parádne tempo. Sagan preťal cieľ ako štvrtý v poradí až za Bolom a Bennettom, ktorý sa vyprofiloval ako jeho najvážnejší konkurent v bodovačke. Po stredajšej etape nahradil Slováka v zelenom drese.

5. etapa Gap - Privas (183,00 km):
1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:21:22 h, 2. Cees Bol (Hol./Sunweb), 3. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-Quick Step) 4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 6. Luka Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 7. Bryan Coquard (Fr./Vital Concept), 8. Caleb Ewan (Aus./Lotto-Soudal), 9. Clement Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), 10. Hugo Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation) všetci rovnaký čas ako víťaz
celkové poradie:
1. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) 22:28:30 h, 2. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) +3 s, 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +7, 4. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) +9, 5. Egan Arley Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 6. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma), 7. Nairo Quintana (Kol./Arkea-Samsic), 8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott), 9. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana), 10. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) všetci +13, ... 93. SAGAN +34:05 min
bodovacia súťaž:
1. Bennett 123 bodov, 2. SAGAN 114, 3. Alexander Kristoff (Nór./SAE-Team Emirates) 93

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa
Penta preinvestovala v zdravotníctve na Slovensku viac ako 400 miliónov eur
(ilustračná foto)
Europoslanca po násilnom útoku museli operovať: Nová dimenzia násilia! Patrí podozrivý k pravici?
Vladimir Putin.
Kyjev má vážnu výzvu na svojich spojencov: Týka sa Putina! To sa mu páčiť nebude
Pri nehode sa nik nezranil.
Foto
Nešťastie na diaľnici: Na D1 sa PREVRÁTIL autobus! Desivé FOTO
Košická Steel aréna má prejsť veľkou rekonštrukciou.
Steel Arénu v Košiciach obnovia: Modernizácia za skoro 6 MILIÓNOV! Čo bude nové?
(ilustračné foto)
Svidníčan triedil šrot a vtedy to zbadal: Krvi by sa mu nedorezali
Energetické nergetické nápoje negatívne ovplyvňujú vývoj mozgu a vznik závislostí
Energetické nápoje už pijú aj deti: Strašné následky! Prečo ich nepiť?
Feet of a couple in bed under the white blanket
Ľudia sú z toho pohoršení! Pre mnohých je to bizarná vec: Robíte ju s partnerom aj vy?
Ján Ďurovčík s manželkou Barborou
Ďurovčíkova mladučká manželka prezradila, čo nemala: Janko, to fakt robíš TOTO doma?!
Tragická nehoda v Žiarnovici.
Autentické VIDEO z tragédie v Žarnovici: Muža († 59) s bicyklom doslova zvalcovalo auto
(Ilustračné foto)
Rodičia prišli o dcérku († 3) pri tragickej nehode: Dojemné gesto! Olinkine orgány zachránili už 3 životy
Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Nový systém obchodovania s emisnými kvótami? Priniesol by jednu novinku