Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Vláda nekomunikuje, primátori a starostovia sú z chaosu zúfalí: Otváranie škôl berieme do vlastných rúk!

Mestá a obce sa búria! Samosprávam sa nepáči, že vláda nemá jednotný názor na otváranie škôl a zriaďovatelia sú do poslednej chvíle držaní ako rukojemníci.

Viaceré mestá už ohlásili, že v pondelok školy neotvoria. Situáciu na Slovensku totiž zhoršuje britská mutácia, ktorá na kyslíkové prístroje posiela čoraz mladšie ročníky. Aké pravidlá budú pre rodičov a žiakov fungovať pri otváraní školských zariadení?!

Po nástupe detí do škôl volali dlhodobo rodičia aj odborníci. Štátny pedagogický ústav aj psychológovia tvrdia, že zatvorené školy majú negatívny vplyv nielen na učenie, ale aj na psychické zdravie detí. „Správne osvojovanie si základov písania, čítania a základných matematických operácií sú procesy, pri ktorých sú učiteľ alebo učiteľka nezastupiteľní,“ uviedla riaditeľka ústavu Miroslava Hapalová s tým, že vyzývajú aj na prioritné očkovanie učiteľov a ich zaradenie do zoznamu náhradníkov.

Minister školstva Branislav Gröhling v Rádiu Expres povedal, že s ministrom zdravotníctva už rokoval o skoršom očkovaní učiteľov. Marek Krajčí to potvrdil. Využije sa na to vakcína AstraZeneca, ktorej by v najbližších dňoch mohlo prísť 20-tisíc dávok. Gröhling zároveň potvrdil, že v pondelok sa stopercentne školy otvoria.

 

Britská mutácia

Návrat detí do škôl komplikuje v súčasnosti rýchlo sa šíriaca mutácia koronavírusu z Británie. Infektológ Pavol Jarčuška vyhlásil, že tento kmeň zvyšuje úmrtnosť o 36 % a je o 70 % nákazlivejší. „Vírus je agresívnejší a spôsobuje horší priebeh ochorenia. Preto je viac mladých ľudí v ťažkom stave a aj vek pacientov na umelej pľúcnej ventilácii sa znižuje,“ uviedol na tlačovej konferencii.

Britská mutácia sa v súčasnosti objavuje u väčšiny infikovaných. „Z predbežných výsledkov sa zatiaľ z 1 360 klinických vzoriek pozitívne testovaných RT-PCR podarilo v 71 % diagnostikovať britský variant,“ napísal premiér Igor Matovič na sociálnej sieti, ktorý sa zároveň postavil aj proti hlasu expertov. „Obávam sa, že vypočuť dnes hlas odborníkov, ktorí považujú otváranie škôl za bezpečné, a k tomu zároveň urobiť výnimky podľa návrhov koaličných strán je príliš veľké riziko,“ dodal premiér.

Únia miest Slovenska (ÚMS)upozorňovala, že mestá nevedia, ako majú rozhodovať o prípadnom otváraní škôl. „Primátorky a primátori nemajú inú možnosť, len zobrať tento chaos do vlastných rúk, a tým na seba prevziať aj plnú zodpovednosť, a to nie je fér. Vláda nemôže nechať mestá tápať v takejto neistote,“ uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček. Dodal, že mestá sú z aktuálneho diania a z prístupu vlády v tejto situácii zúfalé.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!
Marínu v Trogire
vlastní česká firma.
Dovolenkový raj bude opäť o niečo dostupnejší: ZSSK spustila sezónnu linku, plný je takmer celý vlak!
Slovensko – Poľsko ONLINE: Nastúpia aj posily z NHL! Kto bude kapitánom?
young girl drinking beer in light background. studio shot
Záchranka neďaleko Lučenca ratovala iba 5-ročné dieťa: Bolo opité! Zarazí vás, ako sa k alkoholu dostalo