Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2021 08:00 | Správy | Politika

Ministerstvo miesto 2,4 milióna objednalo 600-tisíc vakcín: Pravda o (ne)nakúpených látkach od Pfizeru!

Kde sa stala chyba?! Na Slovensku zúri pandémia a odborníci hovoria, že pomôže len rýchle očkovanie. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré mal donedávna pod taktovkou Marek Krajčí (46), však neustále tvrdilo, že problém je v krátení dodávok zo strany výrobcov.

„Prvá dodatočná ponuka prišla na začiatku januára. Dokopy sme mali zakontrahovaných 10 miliónov vakcín, nielen od Pfizeru, ale milióny aj od Moderny, AstraZenecy či Johnson & Johnson. Pri rozhodovaní musíte rozhodovať aj v súlade s tým, čo všetko máte nakúpene a neviete ako vám to bude chodiť. Nikto nemohol v tom čase tušiť, že tie dodávky nebudú chodiť pravidelne. Teraz už vie byť každý generál, a tvrdiť, že sme nekúpili niečo, čo sme mohli, keď sme mali objednané milióny,“ zdôvodnila Ježíková s tým, že všetky dodatočné objednávky prebehli v januári.

Otázne zostáva, či nám vakcíny od Pfizeru nebudú chodiť teraz v menšom počte vďaka neskorej objednávke, no Ježíková hovorí, že sme dokázali napríklad presunúť aj aprílové dodávky už na marec. Lednár z Pfizeru dodáva, že ministerstvo ráta s dodávkami zo štvrtého balíka, ktorý ešte nie je uzatvorený.

Exminister Krajčí k objednávke 600-tisíc vakcín z 2,4 milióna možných pre Hospodárske noviny povedal, že „toto množstvo odporučilo konzílium odborníkov.“ Naznačil, že pôvodné dodávky sa urýchlia a navýšia. „Množstvo vakcín od Pfizer/BioNTech na druhý kvartál však bolo vďaka ústretovosti navýšené na maximálne možný odber,“ skonštatoval.

Ekonomiku nevypneme

Minister Eduard Heger oznámil, že situácia sa zlepšuje a nebude potrebné zatváranie ekonomiky, tak ako to pôvodne navrhovali odborníci. Rokovala o tom pandemická komisia, ktorá sa však zhodla na tom, že ešte nie je vhodné uvoľňovanie opatrení. Tiež bude nutné predĺžiť núdzový stav o 40 dní, ktorý sa končí v piatok. „Ak by sme núdzový stav nepredĺžili, doslovne by sa nám zrútil celý systém pandemickej ochrany,“ povedal Heger.

Ako sme objednávali vakcíny od Pfizeru

november 2020

V novembri podpísala Európska komisia zmluvu s konzorciom Pfi - zer/BioNTech na dodávku prvého balíka 200 miliónov dávok a druhého balíka 100 miliónov vakcín v rámci opcie. Slovensko si z prvého balíka uplatnilo maximum, čo mohlo - 2,4 milióna vakcín. Z druhého balíka (opcie) sme si však ako jedna z troch krajín EÚ neuplatnili nič.

január 2021

Koncom januára informoval premiér Igor Matovič s vtedajším ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, že Slovensko dostane dalších 3,4 milióna dávok.

február 2021

V závere februára sa podľa Pfizeru podpisovala druhá zmluva. Išlo o tretí balík 200 miliónov dávok a štvrtý balík 100 miliónov (opäť ako opcia). Pri treťom balíku si mohlo Slovensko opäť zajednať 2,4 milióna dávok, no neurobilo to a objednalo len 600-tisíc dávok.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Brad Pitt, Tom Cruise a Dolph Lundgren.
Foto
Čo spája Pitta, Cruisa či Lundgrena? SEXI telá aj po 60-ke! Hollywood sa hemží príťažlivými dedkami
Neil a Sarah sa zosobášili 17. mája 1980.
Foto
Zápletka ako z filmu: Sestra lady Diany († 36) mohla mať kráľa, vymenila ho za farmára!
Na prekonanie rekordu Gavin poctivo trénoval.
Poriadne gurmánsky rekord: Neuveriteľné, čo sa mäsiarovi za minútu podarilo!
Foto
Tŕpka prehra, no postupová matematika hovorí jasne! Rázny odkaz Slafkovského
Black and white silhouette of helicopter from low angle view
Mimoriadne zasadnutie: Iránska vláda rokovala o ďalšom postupe
Foto
Obrovské sklamanie a zmar: Slováci nestačili na Lotyšov, čaká ich ešte boj o štvrťfinále
(ilustračné foto).
Islamský štát sa prihlásil k útoku v Afganistane: Zahynulo niekoľko ľudí
Lotyšský brankár Kristers Gudlevskis (vpravo) zachraňuje pred slovenským hráčom Milošom Kelemenom.
Foto
Slovensko - Lotyšsko ONLINE: Spečatia Slováci postup do štvrťfinále?
Ebráhím Raísí.
Aktualizované
S iránskym prezidentom za zrútil vrtuľník: Nové informácie v pátraní!
Ilustračné foto.
Nehodu vrtuľníka v Iráne sleduje celý svet: Zrútil sa neďaleko štátnej hranice s Azerbajdžanom
Harlow Gardner
Foto
Princezná má vzácne genetické ochorenie: Je jediná na svete! Detaily vám vtisnú slzy do očí
Generálna prokuratúra
Muž sa mal vyhrážať ministrovi a dvom poslancom: Súd ho vzal do väzby