Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2024 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Úprimný rozhovor s Vratkom Rohoňom: Moje okolie mi podrážalo nohy! Spevák má už len jeden sen

Charizmatický spevák Vratko Rohoň nedávno oslávil 50-ku. So svojou kapelou Iné kafe pláva v šoubiznisových vodách už takmer tri desaťročia. Porozprával nám, ako s hudbou vlastne začal, za čo minul prvé veľké zarobené peniaze, či ešte fanúšičky na koncertoch šalejú a aj to, či jeho deti zdedili po ňom umelecký talent.

Mysleli ste si v tých začiatkoch, že raz budete lídrom jednej z najznámejších skupín na Slovensku aj v Čechách?

Všetci si mysleli, že sa mi to nepodarí. Stále mi hovorili, na čo muzika, že všetci fetujú, že sa nepresadím, že neviem noty... Moje okolie mi stále podrážalo nohy, ale nejako som to nevnímal a išiel som si svoje. Krok po krôčiku som si riešil kapely, gitary, pesničky, spoluhráčov a prvé koncerty. Postupne sa to rozbehlo. Jediné, čo ma poháňalo bolo, že som videl, ako sa niečo robí z nuly, pretože v rodine sme mali malú firmu. Tam bolo najlepšie po čase vidieť, ako sa niektoré veci podarili. Aj keď niečo nevyšlo, išlo sa ďalej. Vždy a vo všetkom platí, že ak chcete niečo dosiahnuť, tak sa vám to podarí, ale musíte pre to urobiť všetko. Nemyslel som si, že to bude až takto, ale, samozrejme, sníval som o tom.

Kedy ste si uvedomili, že sa to deje?

Asi v tom momente, keď vznikalo Iné Kafe v polovici 90. rokov. Boli tam dva faktory, keď som si povedal, že ak môžu títo „degeši“ hrať a chodia na nich ľudia... To hovorím o rôznych kapelách, ktoré už dnes ani neexistujú. Vtedy to však pre nás boli veľké kapely, lebo mali koncerty a v Bratislave sa o nich hovorilo. Povedal som si, že takú nehrali, aby som to nedokázal aj ja. Veril som si a verili sme si aj v tom, že vieme napísať pesničky, ktoré sú iné ako tie ostatné. Chceli sme ukázať to svoje, preto aj názov Iné Kafe. Chceli sme byť iní ako tí, čo boli na scéne. Našli sme sa v neopunku a prišli sme ako blesk z jasného neba. Boli sme prví, ktorí takúto muziku priniesli na Slovensko.

Aké sú vaše najväčšie životné míľniky?

Tých je veľa. Prvá frajerka, to je taká veľká vec. (smiech) Určite prvé auto, bol to Trabant, aj keď ten sa ťažko dá považovať za auto. Potom prvé normálne auto, ktorým bola Volga, a to som bol v Bratislave veľký frajer. Treba podotknúť, že to bol začiatok 90. rokov, keď tu behali len žiguláky a škodovky. Prvá gitara, kapela, nahrávka, album, koncert a potom všetko ostatné. Prvé úspechy, prvé peniaze, ktoré sme zarobili, prvý vydavateľ a prvé turné. Potom, keď sa narodili deti, som bol samozrejme šťastný, že sú zdravé. V päťdesiatke človek už veľa hodnotí, vidí celkom pred seba, ešte aj to nedohľadno a zároveň, keď sa obzrie do minulosti, tiež vidí to, čo dokázal. Keď ste na vrchole života, hovoríte si, že už by stačilo dobýjať a bolo by fajn, keby to už len fungovalo, stačí už len zlepšovať a udržiavať. Chcel by som, aby sme pokračovali v tom, čo sme dokázali. Musíme robiť všetko pre to, aby to bolo minimálne také, ako vždy. Nech sme tu pre tých ľudí stále.

Pamätáte si na svoj prvý honorár?

Bolo to niečo také, ako keď ste v saune. Máte tam rozpálený kameň, na ktorý nalejete deci vody a hneď sa vyparí. (smiech) Na začiatku sme na tom boli finančne podobne. Prvé koncerty boli ťažko sponzorované z vlastných peňazí, stále nejaké problémy a úspech vôbec bol, keď sme sa dostali niekde na koncert. Neboli bubny, praskla struna a nebola náhradná, proste čistá mizéria. Požičiavali sme si nástroje s ešte horšími kapelami. Ak sa náhodou niečo zarobilo, tak to bola taká malá suma, že si ju ani nepamätám. Nikdy sme peniaze v kapele nejako neriešili. Aj teraz to tak máme a peniaze sú pre nás na konci roka prekvapením. Áno, živíme nimi rodiny, ale nerátame ich s kalkulačkou a vždy sa dáme prekvapiť, ako to celé vyjde. Ak by sme to robili pre prachy, bol by v tom veľký kŕč, a to nechceme. Ľudí naša muzika baví, tak ju robíme, ako najlepšie vieme a keď je za to nejaká odmena, rozdelíme si ju.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Víkend, Karin Kollárová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden.
Vojna medzi Hamasom a Izraelom môže skončiť už zajtra: Biden hovorí, čo by mal Hamas urobiť
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP vie, čo vás čaká: KONFLIKT so šéfom aj vážne ochorenie! Kto sa dozvie prekvapujúcu novinku?
Menopausal Mature Woman Suffering With Insomnia In Bed At Home
Málo známy príznak rakoviny si môžete všimnúť hneď ráno: Deje sa vám TOTO? Utekajte k lekárovi!
Prababička Jana (72), babka Janka (50) a mama Veronika (31), Bzince pod Javorinou (okr. Nové Mesto nad Váhom). Tri ženy spolu držia celý život v dobrom aj v zlom. Na nedeľu nepripravujú nič výnimočné, no vždy si na seba spomenú. Ich láska je nekonečná.
Sviatok najdôležitejších žien v našich životoch: Zmenilo sa materstvo v priebehu času?
Svetelné lúče dopadajú na vorvaňa plávajúceho pri pobreží Dominikánskej republiky v marci 2024.
Neuveriteľné zistenie o vorvaňoch: Budeme s nimi môcť komunikovať?!
Churchill bol jeden z najvýznamnejších štátnikov 20. storočia.
Foto
Cennosť po významnom Churchillovi († 90) v aukcii: Drahý dar za prechod k liberálom!
Jednoduchá činnosť je základom zdravia.
6 krokov, ako si správne umyť ruky: Postup, ktorý musíte naučiť deti!
Predseda Európskej rady Charles Michel
Šéf Európskej rady sa ohradil voči krokom izraelskej vlády: Toto je neprijateľné!
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Pomsta ukrajinskej armády, ruský Belgorod mali zasiahnuť desiatky rakiet: Strašné následky
Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá