Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2024 16:00 | Správy | Servis

Teplé počasie láka von: Kde môžete grilovať? TAKTO sa vám mäso nikdy neprilepí

Víkend a priaznivé počasie nahrávajú milovníkom grilovania. Pozor však na to, aby ste použitím nesprávnych kulinárskych postupov nechtiac neugrilovali mäso, ktoré vám skôr uškodí. Pozornosť venujte nielen správnemu spôsobu grilovania, ale aj palivu či vhodne pripraveným surovinám.

Trendom sú tzv. ekobrikety z kokosového vlákna, ktoré sú v menšom množstve, ale majú väčšiu výdatnosť. Pri tomto type grilovania jedlo získava typickú chuť, pričom pri dodržaní systému správneho grilovania je pripravené šetrne a pomerne rýchlo.

Aby bolo grilovanie zdravšie

Príprava:

  • Mäso pri grilovaní nikdy neprepichujte vidličkou. Vytiekla by z neho šťava.
  • Správne rozžeravený gril na uhlie spoznáte podľa toho, že mäso pri kontakte s roštom zasyčí.
  • Negrilujte zbytočne hrubé kusy mäsa, ale len plátky do hrúbky 2 centimetrov.
  • Pred prvým grilovaním nechajte gril vypáliť. Vyhnete sa nepríjemnému lepeniu mäsa na rošt.
  • Gril na drevené uhlie nezalievajte po skončení grilovania vodou.
  • Po každom použití nechajte gril vychladnúť.
  • Zbytočne gril neumývajte a už vôbec nepoužívajte saponát. V prípade potreby zvoľte radšej jemnú kefku.
  • Ak chcete chuť a vôňu všetkého, čo grilujete, ešte umocniť, pýtajte sa na grily, ktoré majú aromatický systém.

Marináda:

  • Marinádu alebo olej používajte iba na potretie.
  • V opačnom prípade prebytočnú marinádu spálite a mäso môže v najhoršom prípade vzbĺknuť.

 

Ryby:

  • Ryby je jednoduchšie grilovať na mriežke.
  • Ak ju nemáte poruke, je dobré rybu niekoľkokrát opakovane rýchlo položiť a zodvihnúť.

Zelenina:

  • Na gril môžete dať akúkoľvek zeleninu, z ktorej razom vyčaríte lahôdku.
  • Cuketu najprv posypte soľou, nech sa zbaví vody, a na grile jej potom stačí pár minút, podľa hrúbky plátkov.
  • Menšie paradajky môžete grilovať v celku, väčšie nakrájajte na hrubšie kusy a potrite olejom, stačia im 3 minúty.
  • Na gril sa hodia aj šampiňóny, ktoré pripravíte za 5 minút, buď v celku, alebo nakrájané na polovice.
  • Kukuricu môžete grilovať celú v šupe, ale aj potretú maslom a ošúpanú.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci žiadne prekvapenie nedopustili: Dvojgólovým hrdinom Hudáček!
Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje